Zašto jesti tamnu čokoladu? Zato što se u njoj nalazi mnogo hranjivih tvari koje imaju dobar utjecaj na tjelesno zdravlje čovjeka. Tamna čokolada se izrađuje od sjemena stabla kakaa koje je poznato po bogatstvu antioksidansa koji imaju pozitivan utjecaj na zdravlje.
Osim toga, tamna čokolada je vrlo ukusna, a osobito je fina kad se kombinira s nekom vrstom voća, kao što su recimo naranče ili brusnica. Postoji mnogo vrsta tamnih čokolada na tržištu pa morate dobro obratiti pozornost na sastojke i količinu kakaovca jer su neke od njih preslatke i ne sadrže dovoljnu količinu kakaa.
Zbog čega je tamna čokolada toliko dobra za vas i zašto biste ju trebali početi jesti možete pročitati u nastavku teksta.
10 razloga zašto je tamna čokolada važna namirnica
1. Hranjiva vrijednost
Tamna čokolada koja ima jako visok udio kakaa je prilično zdrav izbor za slatkiš jer je hranjiva, puna topivih vlakana i bogata raznim mineralima.
Ako izaberete tamnu čokoladu s udjelom kakaa s više od 70% tada možete računati da ćete svoje tijelo obogatiti željezom, magnezijem, manganom, kalijem, selenom, cinkom i ostalim vitaminima i mineralima koje naše tijelo treba i želi. Također ćete unijet barem 10 grama vlakana koje koriste vašem probavnom sustavu.
2. Antioksidansi
Tamna čokolada ima antioksidativan učinak na vaše tijelo jer se u njoj nalazi mnogo organskih spojeva s antioksidativnim djelovanjem, od kojih su vam vjerojatno već poznati polifenoli, katehini i flavanoli. Pojedete li red tamne čokolade sa zdjelicom borovnica ili acai bobica vi ste unijeli jako veliku količinu antioksidativnih spojeva u svoje tijelo i to je jedan od sjajnih načina kako ojačati imunitet.
3. Cirkulacija i protok krvi
Za poboljšanje cirkulacije u krvi zaslužni su flavanoli iz tamne čokolade koji stimuliraju sluznice arterija na proizvodnju dušikovog oksida. Ovaj dušikov spoj ima važnu funkciju slanja signala arterijama da se opuste čime se omogućuje bolja cirkulacija krvi kroz tijelo. Na taj se način pomaže smanjiti krvni tlak, iako u prilično maloj dozi.
4. Utjecaj na kolesterol
Kakao prah, koji je najvažniji dio tamne čokolade, pomaže smanjiti rizik od nastanka raznih srčanih bolesti jer smanjuje loš kolesterol u krvi. U krvi se nalaze dvije vrste kolesterola: dobar kolesterol (HDL) i loš kolesterol (LDL), a tamna čokolada ima utjecaj upravo na ovu lošu vrstu kolesterola, i to ponajviše kod muškog spola. Osim što snizuje loši kolesterol, održava i visoku razinu dobrog kolesterola.
Kako to uspijeva? Pomoću antioksidansa koje sadrži i koji se uspiju probiti u krvotok gdje pomažu umanjiti štetu lošeg kolesterola. No da bi zaštita bila kako treba morate jesti čokoladu koja nema mnogo šećera u sebi jer tada dolazi do suprotnog učinka.
Znanstvenici su utvrdili da jedenje tamne čokolade više od pet puta tjedno ima sposobnost smanjivanja rizika od srčanih bolesti.
5. Zaštita kože od sunca
U tamnoj čokoladi se nalaze mnogi bioaktivni spojevi, a neki od njih imaju veliki utjecaj na ljudsku kožu. Ovdje govorimo o flavanolima koji osim što poboljšavaju cirkulaciju također pojačavaju hidrataciju kože.
6. Utjecaj na moždanu aktivnost
Tamna čokolada je pokazala dobre rezultate i kao alat za poboljšavanje funkcije mozga. Opet je glavni „krivac“ za to flavanol, koji poboljšava cirkulaciju mozga, a samim time i njegove kognitivne funkcije.
Flavanoidi i katehini zajednički djeluju na mozak i smanjuju mogućnost nastanka moždanog udara.
7. Kontrola apetita
Iako vam se ovo čini neobičnim, istraživanja su pokazala da tamna čokolada pruža osjećaj sitost vrlo brzo te da je zato dobra u suzbijanju apetita, sprječavanju prejedanja i mršavljenju. Ona je vrlo često spasonosni „snack“ prilikom odlaska na dijetu jer nas sprječava da uzmemo nedozvoljenu hranu i time usporimo svoj napredak.
8. Kašalj i prehlada
Neki od sastojaka tamne čokolade, poput vitamina C i flavonoida, pomažu u ublažavanju simptoma kašlja i grlobolje te mogu olakšati razvoj prehlade.
9. Tamna čokolada smiruje
U tamnoj čokoladi se nalazi i kofein, poznat po tome što pomaže u podizanju raspoloženja i smanjivanju simptoma depresije. U tome dodatno pomaže i triptofan, aminokiselina koja djeluje umirujuće na ljudsko tijelo te smanjuje napetost uzrokovanu svakodnevnim stresom koje naše tijelo doživljava.
Osim toga, ona će smanjiti i stres vašeg probavnog sustava koji obično pati zbog napetosti tijela jer polifenol u kakau potiče rast dobrih bakterija koje saniraju upalu.
10. Podizač energije
U tamnoj čokoladi se nalaze zdrave aminokiseline koje našim tijelima daju energiju, a u tome pomaže i šećer u čokoladi, samo pazite da nema previše šećera u njoj. Najvažnije je da odaberete tamnu čokoladu s većim udjelom kakaa jer upravo je ona najzdravija za vas.