Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zanimljivosti

Snovi – što su, kako nastaju i imaju li značenje?

Spavanje
Foto: Pixabay

Svi mi sanjamo. Naravno, neki će svojih snova sjećati jako dobro iduće jutro, dok će drugi zaboraviti što su sanjali i neće se moći sjetiti niti jednog detalja. Snovi su oduvijek bili jedna izuzetno zanimljiva pojava o kojoj se i danas ne zna apsolutno sve.

No, unatoč toj činjenici, obratit ćemo pažnju na ono što ipak znamo o njima te ćemo pokušati odgovoriti na neka od najčešćih pitanja vezana uz snove. Što su snovi, kako nastaju, postoji li način za tumačenje snova i slično.

Što su snovi?

Kada bi na što jednostavniji način pokušali opisati što su snovi, rekli bi kako su to naše misli, osjećaji i slike koje vidimo dok spavamo. Iako to objašnjenje ne zvuči baš “znanstveno”, čak niti sami znanstvenici ne mogu dati neko bolje od toga. Vjeruje se kako predstavljaju jednu donekle smislenu kolekciju naših misli, emocija, nedaća, ljudi, mjesta itd.

Najživopisniji se snovi događaju u REM fazi sna, iako se može sanjati i u drugim fazama.

Zašto sanjamo?

O snovima se zaista mogu postaviti razna zanimljiva pitanja. Jedno od njih je zašto uopće sanjamo?

Iako znanstvenici imaju osnovne teorije zašto sanjamo, a one se uglavnom sastoje od toga da nam snovi pomažu na neki način pri razmišljanju, rješavanju problema i kreiranju novih ideja, neki će od njih imati i svoja osobna razmišljanja. Primjerice, neki će znanstvenici reći da snovi imaju veće značenje nego što mislimo.

Tako je dokazano da osobe koje imaju poremećaju kao PTSP zapravo češće imaju noćne more. Na osnovu toga može se zaključiti i da će osobe koje vode sretan život sanjati ljepše snove. Najprihvaćenije objašnjenje u širim znanstvenim krugovima je da je sanjanje emotivni proces jer emocionalni centar u mozgu je zapravo najaktivniji rijekom snova. Upravo zato neki vanjski utjecaji vjerojatno znaju odrediti kakav će nam biti san.

Naše zdravlje, financijska situacija, odnosi i slično, samo su neki od primjera takvih utjecaja.

Snovi i tumačenje snova

Snovi - ilustracija
Foto: Pixabay

Svi ponekad želimo znati više o vlastitim snovima. Mnogi od nas smatraju da baš oni kriju neke odgovore vezane uz nešto o čemu razmišljamo, što nas muči i može nam pomoći da spoznamo sebe na bolji način. Međutim, snove je zasad nemoguće sa stopostotnom sigurnošću tumačiti i dati im neko značenje. Analiza sna je, doduše, nešto čime se bave mnogi i vjeruju da baš oni mogu otkriti značenja nekih događanja u snovima.

Zato je danas na Internetu vrlo lako pronaći neke stranice koje tvrde kako imaju odgovore na značenje snova i kako je njihova analiza sna točna, a ponekad ta značenja čak i imaju puno smisla te im mnogi vjeruju. Takve analize u detalje će vam reći što znači, primjerice, sanjati psa, a na vama je hoćete li se u tome pronaći ili ne. S druge strane, postoje oni koji smatraju kako su značenja pisana na način da svi u njima mogu pronaći neki smisao, iako ne govore niti o čemu određenom.

Zašto se ne sjećamo snova?

Snovi su većinom lijepi i zanimljivi pa stoga zna biti jako frustrirajuće kada imate osjećaj da ste sanjali nešto lijepo, ali se ne možete sjetiti što. Smatra se da je to iz razloga što neurotransmiteri koji formiraju sjećanja tijekom spavanja rade znatno slabije.

Vjeruje se i da se ponekad radi o potisnutim snovima čiji je sadržaj depresivan ili traumatičan te ih se zbog toga ne možemo sjetiti idući dan. Ponekad se snova sjećamo samo par trenutaka nakon buđenja kada smo u takozvanoj fazi polusna, ali ako san ne zapišemo ili ga ne ponavljamo u glavi više puta, gotovo uvijek ćemo ga zaboraviti.

Bitno je i kada ćemo se probuditi. Osobe koje se probude tijekom REM faze sna će moći svoje snove opisati preciznije i detaljnije od onih koji se probude tijekom nekih drugih faza sna.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Zdravlje

Današnje društvo vrvi velikom količinom stručnih mišljenja psihologa i psihijatara čije je područje podsvijest. Jako puno se razgovara o tome jesmo li mi zapravo...

Zdravlje

Spavanje čini trećinu života prosječnog čovjeka, vjerovali ili ne! Znamo da neki ne spavaju onoliko koliko bi trebali, ali ideja je da čovjek svaki...

Zanimljivosti

Snovi mogu biti različiti, a u njima se može pojaviti doslovno bilo što. Međutim, neki motivi i predmeti koji se pojavljuju u njima mogli...

Zanimljivosti

Snovi su jedan fenomen koji ne može lako biti objašnjen, a čak ni danas uz sav razvoj znanosti i tehnologije ne možemo točno definirati...