Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zanimljivosti

Zašto je bitno odabrati ispravnu uredsku stolicu?

Uredska stolica nešto je što može izuzetno utjecati na vaš život. Samo se sjetite kako ćete veći dio dana provesti zalijepljeni za onu koju odaberete. Možda se ne čini važnim, ali odabir pogrešne uredske stolice može rezultirati štetnim posljedicama za vas, vašu produktivnost i vaše zdravlje. No, nije samo bitna uredska stolica, važno je raditi i u prostoru koji vam daje osjećaj udobnosti i produktivnosti.

Ovisno o količini vremena koje svi provedemo sjedeći na svojim uredskim stolicama, važno je da odaberemo onu koja je dobro dizajnirana, sigurna i udobna. Prve moderne uredske stolice poput onih Charlesa Eamesa postavile su temelje ergonomije koje će nakon toga pratiti sav uredski namještaj. Dobra vijest je da postoji na stotine ergonomskih uredskih stolica koje slijede ovaj dizajn, poput onih na furnitura.hr. No, loša vijest je da tako morate birati između stotine i stotine uredskih stolica.

Zašto je važna dobra uredska stolica?

Dobra uredska stolica prati pokrete vašeg tijela, smanjuje rizik od ozljeda zbog naprezanja i pomaže vam da sjedite pravilno, bez obzira koliko dugo svakodnevno provodili sjedeći. Dobra uredska stolica presudna je i za vašu dobrobit i za vašu produktivnost. Međutim, jedna veličina ne odgovara svima, a ono što djeluje za jednu osobu možda neće raditi za drugu, čak ni u sličnom radnom okruženju.

Istraživanje je pokazalo da su korisnici dobrih stolica sretniji i produktivniji te pridonose da radno okruženje postane zdravije i pozitivnije. Što se tiče performansi i produktivnosti, posjedovanje kvalitetne i udobne uredske stolice može smanjiti broj pauza. No, bez obzira na to bitno je da i dalje redovito uzmete pauzu.

Ako ste vlasnik tvrtke i pitate se zašto biste trebali ulagati u odabir najbolje uredske stolice, evo još nekoliko razloga:

Stvaranje produktivnijeg uredskog okruženja

Opremanje vašeg ureda ergonomskim uredskim stolicama potaknut će učinkovitiji timski rad. Članovi tima koji sjede na uredskoj stolici poput one marke Eames moći će se lakše usredotočiti bez da ih ometa nelagoda i neudobnost.

Poticanje dobrog držanja tijela

Kada sjedite na loše dizajniranoj uredskoj stolici, pokušavat ćete se spuštati i podizati kako biste pronašli najudobniju točku sjedenja. Loše držanje tijela ne samo da narušava zdravlje, već utječe i na vašu cjelokupnu uredsku atmosferu. Dobra uredska stolica potaknut će bolje odnose s članovima vašeg tima i smanjiti vam zdravstvene troškove (tablete za bolove). Još jedna stvar koja vam može pomoći i olakšati (posebno tijekom duljih razdoblja sjedenja) su ergonomski jastuci. Možete ih koristiti u najrazličitije svrhe; za vožnju, invalidska kolica, uredsku stolicu, putovanja itd. Pročitajte više o njima i ovdje pronađite najbolje za sebe.

Nagrađivanje vašeg tima

Studije pokazuju da se većina uredskih radnika žali na neudobnost u uredskoj stolici. Vaši se radnici na poslu žele osjećati sretnije i udobnije, a jedan od načina na koji ih možete nagraditi i pokazati im koliko ih cijenite je da predstavite njihovo zdravlje svojim prioritetom. Ulaganje u dobru i udobnu uredsku stolicu pokazuje da tvrtka stvarno brine o tome kakvo okružje osigura svojim zaposlenicima.

Ako ste odlučili uložiti u dobru uredsku stolicu, postoji niz značajki koje bi svaka izvrsna uredska stolica poput one marke Eames trebala imati. Ovo su značajke na koje valja obratiti pažnju:

Koja je prava visina sjedala u uredskoj stolici?

Stručnjaci preporučuju da pravilna visina sjedala ovisi o vašoj visini, tj. o osobi koja koristi stolicu. Visina sjedala koja se kreće od oko 40 do 53 cm od poda trebala bi odgovarati gotovo svima. Visina sjedala nešto je što bi trebalo lako prilagoditi na bilo kojoj uredskoj stolici. Ova postavka omogućuje vam pravilno držanje stopala, bedara, a bitno je i da vam ruke budu u visini stola. Ispravno prilagođena, pravilna visina sjedala pružit će vam optimalnu, uravnoteženu potporu za donji dio leđa, stražnjicu i bedra. Ovo držanje također će poboljšati cirkulaciju krvi u stopalima i ublažiti sve točke pritiska na koljenima.

Je li važna širina i dubina sjedala?

Da, širina i dubina sjedala uredske stolice zasigurno su važni dio izbora. Bilo koja uredska stolica trebala bi imati dovoljno širine i dubine da bilo koga udobno podupire. Standardna širina uredske stolice kreće se od oko 43 do 50 centimetara širine. Dubina sjedala (odnosno mjera od prednjeg do stražnjeg dijela sjedala) također mora biti dovoljno velika da možete pravilno sjediti leđima naslonjeni na naslon uredske stolice. Ako nešto od ove dvije varijante nedostaje, na kraju ćete se osjećati kao da visite sa stolice, što ne zvuči baš lagodno.

Ako se pravilno namjesti, dubina će vam sjedala pružiti veću potporu za leđa i ravnomjerno rasporediti tjelesnu težinu po sjedalu. Na taj će način sav pritisak biti ublažen na zglobovima koljena.

Zašto je bitna lumbalna potpora?

Lumbalna potpora ili potpora donjeg dijela leđa presudna je za dobru uredsku stolicu. Lumbalna kralježnica ima krivulju prema unutra koja se izravnava kada dugo sjedite bez odgovarajuće potpore. Odsustvo prave lumbalne potpore također slabi strukture donjeg dijela kralježnice. Najbolje uredske stolice imaju funkciju lumbalnog podešavanja, tako da možete dobiti odgovarajuću prilagodbu i potporu za unutarnju krivulju donjeg dijela leđa i zadržati dobro, zdravo držanje i to satima.

Koji je pravi naslon za uredsku stolicu?

Naslon vaše uredske stolice trebao bi podržavati prirodnu krivulju vaše kralježnice, obraćajući posebnu pažnju na pružanje odgovarajuće potpore vašem lumbalnom području. S obzirom na to sve, naslon vaše uredske stolice trebao bi biti širok oko 30 do 48 centimetara.

Koji je najbolji materijal sjedala?

Vaša bi uredska stolica trebala biti izrađena od materijala s dovoljno obloga kako biste mogli ugodno sjediti neko dulje vrijeme. Poželjnije je imati naslon i sjedalo od materijala koji diše, nego da uredska stolica ima tvrdu površinu. Na primjer, uredska stolica marke Eames ima jedinstveni dizajn koji je tri puta izdržljiviji i nudi vrhunski protok zraka.

Nadamo se da će vam, nakon što ste pročitali ovaj vodič, pronalaženje najbolje uredske stolice biti lakše. Najvažnije je upamtiti da najbolja uredska stolica mora biti udobna i sprječavati naprezanje i ozljede, a istovremeno poticati pravilno držanje tijela. Na taj ćete način biti na dobrom putu da imate sretan, zdrav i produktivan radni dan i radno okružje.

Izvor fotografije:

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zanimljivosti

Prethodnih dana na društvenim mrežama se proširila vijest da ako se javite na ovaj broj, vrlo je vjerojatno da ćete ostati bez novca. Brojni...

Događanja

Pogoditi dobitne brojeve lutrije san je svakog igrača Eurojackpota. Budući da se lutrija u potpunosti temelji na sreći, nije tako lako napraviti pravi izbor....

Intervju

Napravili smo veliki intervju s legendom hrvatske košarkaške reprezentacije, Rokom Lenijem Ukićem

Njuz

Ryanair, najveća europska zrakoplovna kompanija, 01. srpnja je proslavila ponovno otvaranje baze u Zadru. S dva bazna zrakoplova, 78 tjednih letova prema 37 odredišta,...