Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zanimljivosti

Može li magnezij povećati kvalitetu vježbe?

Foto: Pixabay

Svi koji redovno vježbaju i rade na svom tijelu, sasvim sigurno žele postepeno povećavati svoju razinu spremnosti i unaprijediti načine te količinu vježbanja. Jedan od načina na koji to mogu postići je i povećanje razine magnezija u svojoj prehrani. Kao što znamo, važan dio vježbe je upravo prehrana i vrlo je bitno znati što unosimo i u kojim količinama. 

Magnezij može značajno unaprijediti efektivnost vježbe i poboljšati naše performanse. Kako bi shvatili na koji on točno način funkcionira, obratimo pozornost na ishode koji se puno lakše mogu dogoditi ako nam fali magnezija u organizmu. Šanse da se ozlijedimo prilikom vježbe drastično su veće, a naše tijelo vrlo vjerojatno neće moći dostići svoj puni potencijal. Magnezij bi trebao pomoći mišićima da ostanu fleksibilni. Bez te fleksibilnosti, oni se ne bi nikako mogli u potpunosti opustiti i odmoriti što lako dovodi do grčeva i naposljetku, do ozlijede. 

Tijelo treba magnezij

Magnezij je usko povezan uz ogroman broj procesa koji se odvijaju u metabolizmu, a oni uključuju i procese koji su potrebni kada je riječ o fizičkim aktivnostima i performansama. Smatra se kako su sportaši koji unose magnezij na bilo kakav način zabilježili porast u opskrbi mišića kisikom što znači da oni mogu dodatno pomjeriti svoje granice izdrživosti te pritom osjećaju manji zamor u mišićima prilikom vježbe. 

Zadovoljavanje dnevne potrebe unosa magnezija dovest će do povećanja razine energije koja je potrebna za vježbu, a ujedno će osigurati i lakši san kroz poboljšanu proizvodnju serotonina. Serotonin je ključan za opuštanje živčanog sustava te osigurava emocionalnu stabilnost osobe što naposljetku vodi do zdravih navika spavanja.

Uzimati dodatke s magnezijem ili ne?

Preporučena doza unosa magnezija dnevno iznosi od 350 do 360 miligrama, ovisno o spolu i starosti osobe. Ta će doza na dnevnoj bazi pomoći pri stvaranju faktora potrebnih za rast i jačanje mišića. Međutim, ako već unosite dovoljno magnezija kroz svoju prehranu, ne preporučuje se dodatni unos, a uz to, ne postoji nikakav dokaz da dodatni unos još više poboljšava performanse.

Kroz zdravu i pravilnu prehranu, sasvim je lako moguće dostići dovoljnu dozu magnezija na dnevnoj bazi. Najbolji izvori magnezija su orašasti plodovi, sjemenke, žitarice i lisnato, zeleno povrće. Ako jedete neke od spomenutih namirnica na dnevnoj bazi, budite sigurni kako unosite dovoljno magnezija u svoj organizam i ne trebate dodatne suplemente. Ako želite unositi dodatnu količinu magnezija, a želite to učiniti prirodnim putem, u prehranu uključite i sjemenke bundeve, zob, banane ili tofu. 

Manjak magnezija

Manjak magnezija zapravo nije poprilično čest kod ljudi, a javlja se nakon nekog dužeg vremenskog perioda. Uzroci nedostatka magnezija u prehrani mogu biti razni, a neki od glavnih su općeniti unos premalo hrane, velik gubitak magnezija kroz proljev ili povraćanje te korištenje određenih tipova lijekova koji imaju štetne nuspojave na naše tijelo. Neki od glavnih te najznačajnijih simptoma i znakova da vam nedostaje magnezija su: trzanje mišića i grčevi, mentalni poremećaji, osteoporoza, zamor, slabost u mišićima, visok krvni tlak, astma ili poremećaji u radu srca. Iako ne mora značiti da su direktno povezani s manjkom magnezija, vrlo je lako moguće da on igra ulogu u ovim simptomima. 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zanimljivosti

Prethodnih dana na društvenim mrežama se proširila vijest da ako se javite na ovaj broj, vrlo je vjerojatno da ćete ostati bez novca. Brojni...

Događanja

Pogoditi dobitne brojeve lutrije san je svakog igrača Eurojackpota. Budući da se lutrija u potpunosti temelji na sreći, nije tako lako napraviti pravi izbor....

Njuz

Ryanair, najveća europska zrakoplovna kompanija, 01. srpnja je proslavila ponovno otvaranje baze u Zadru. S dva bazna zrakoplova, 78 tjednih letova prema 37 odredišta,...

Intervju

Napravili smo veliki intervju s legendom hrvatske košarkaške reprezentacije, Rokom Lenijem Ukićem