DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
  • Početna
  • Magazin
  • Zdravlje
  • Hrana
  • Putovanja
Obavijesti Prikaži više
Font ResizerAa
DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
Font ResizerAa
  • Početna
  • Magazin
  • Zdravlje
  • Hrana
  • Putovanja

Popularno

Kako prirodno ojačati imunitet? Donosimo 7 rješenja

Kako prirodno ojačati imunitet? Donosimo 7 rješenja

8 minuta čitanja
Što jesti kad si umoran? Donosimo 7 namirnica

Što jesti kad si umoran? Donosimo 7 namirnica

8 minuta čitanja
Koji su najmirniji otoci u EU? Donosimo 7 preporuka

Koji su najmirniji otoci u EU? Donosimo 7 preporuka

8 minuta čitanja

Pratite nas na Fejsu

18kFollowersLike
Copyright 2024 © Filip Media d.o.o. Sva prava pridržana.
Hrana i piće

Kako napraviti salsu? 9 recepata za ljetne zabave

Lorena N.
Ažurirano: 30 ožujka, 2025 1:51 pm
Autor: Lorena N.
Podijeli
Kako napraviti salsu? 9 recepata za ljetne zabave
Shutterstock
Podijeli

Ljeto je vrijeme kada tražimo brze, svježe i ukusne recepte koji će oduševiti naše goste i upotpuniti druženja na otvorenom. Bilo da organiziramo roštilj s prijateljima, piknik u prirodi ili večeru na terasi, jedno je sigurno — dobra salsa uvijek je pun pogodak. U ovom članku otkrivamo kako napraviti salsu na jednostavan, ali autentičan način, koristeći samo svježe i lako dostupne sastojke.

Ako ste se ikada pitali kako se radi salsa, kako napraviti salsu kod kuće ili koji su najbolji recepti za salsu, na pravom ste mjestu. I sami smo isprobali brojne varijacije — od klasične meksičke salse, preko voćnih kombinacija s mangom i ananasom, pa sve do pikantnih verzija koje podižu svako jelo na višu razinu.

U nastavku donosimo 9 brzih recepata za ljetne zabave koji će vas naučiti ne samo kako napraviti salsu, već i kako se igrati s okusima, teksturama i bojama. Svi recepti za salsu koje ćemo podijeliti su provjereni, jednostavni i ne traže više od nekoliko minuta pripreme.

Saznajte kako se radi salsa koja će osvojiti vaše nepce i istaknuti vas kao domaćina kojem se uvijek rado vraća. Jer kad jednom shvatimo kako napraviti salsu kod kuće — nema više povratka na kupovne verzije.

Sažetak sakrij
Kako napraviti salsu?
1. Klasična meksička salsa (Pico de Gallo)
Sastojci:
Upute:
2. Voćna salsa s mangom i avokadom
Sastojci:
Upute:
3. Pečena salsa od rajčice i čilija
Sastojci:
Upute:
4. Kukuruzna salsa s limetom i crnim grahom
Sastojci:
Upute:
5. Salsa od pečenog papra i dimljene paprike
Sastojci:
Upute:
6. Svježa krastavac-jogurt salsa s mentom
Sastojci:
Upute:
7. Ananas-salsa s crvenim lukom i čilijem
Sastojci:
Upute:
8. Salsa od rajčica i maslina u mediteranskom stilu
Sastojci:
Upute:
9. Salsa verde (zelena salsa) s pečenim tomatilima ili zelenim rajčicama
Sastojci:
Upute:

Kako napraviti salsu?

Salsa je jedan od onih dodataka jelima koji može potpuno promijeniti doživljaj obroka — bilo da je riječ o laganom ručku, večernjem zalogaju ili zabavi s prijateljima. Mnogi se pitaju kako napraviti salsu, a zapravo je riječ o vrlo jednostavnom i zabavnom procesu. Uz malo svježih sastojaka, dobru kombinaciju okusa i par osnovnih savjeta, svatko može naučiti kako se radi salsa i pripremiti vlastitu verziju kod kuće.

Bez obzira na to želite li znati kako napraviti salsu kod kuće za tortilje, roštilj ili kao prilog jelima s mesom ili povrćem, osnovna pravila su ista: koristimo kvalitetne sastojke, balansiramo okuse i prilagođavamo recept vlastitom ukusu. U nastavku donosimo prvi među našim brzim receptima za ljetne zabave — idealan za one koji žele jednostavno, brzo i ukusno rješenje.

1. Klasična meksička salsa (Pico de Gallo)

Klasična meksička salsa (Pico de Gallo)
Shutterstock

Ovo je savršen početak za sve koji žele naučiti kako napraviti salsu na tradicionalan način. Klasična meksička salsa, poznata i kao Pico de Gallo, ne kuha se, priprema se od svježih sastojaka i savršeno pristaje uz tortilje, nachose, meso s roštilja ili kao dodatak salatama. Ako se pitate kako se radi salsa koja je i lagana i osvježavajuća, ovo je recept za vas.

Sastojci:

  • 3 zrele rajčice
  • 1 manja crvena luka
  • 1 svježa zelena čili paprika (ili po ukusu)
  • Sok 1 limete
  • Šaka svježeg korijandra (ili peršina, ako ne volite korijander)
  • Sol i papar po ukusu

Upute:

  1. Rajčice narežemo na sitne kockice. Ako želimo manje tekućine, možemo ih prethodno lagano ocijediti.
  2. Luk nasjeckamo vrlo sitno kako bi okus bio uravnotežen i ne preintenzivan.
  3. Čili papriku očistimo od sjemenki i sitno narežemo. Ako volimo jaču ljutinu, možemo ostaviti nekoliko sjemenki.
  4. Svježi korijandar nasjeckamo i dodamo u smjesu.
  5. Sve sastojke stavimo u zdjelu, dodamo sok limete, posolimo, popaprimo i dobro promiješamo.
  6. Ostavimo salsu da odstoji 10–15 minuta kako bi se svi okusi sjedinili.

Ova verzija odličan je primjer kako napraviti salsu kod kuće brzo i jednostavno, bez kuhanja i s minimalno sastojaka. Ako volite eksperimentirati, slobodno dodajte malo nasjeckanog avokada, krastavca ili čak kukuruza za drugačiju teksturu i okus.

Sada kad znamo kako se radi salsa u njenom najosnovnijem obliku, spremni smo za nove varijacije! U nastavku članka otkrivamo još kreativnih recepata za salsu koji će podići vaše ljetne zabave na novu razinu.

2. Voćna salsa s mangom i avokadom

Voćna salsa s mangom i avokadom
Shutterstock

Ako ste se ikada zapitali kako napraviti salsu koja je slatko-slana i savršena za ljetne temperature, ova voćna kombinacija je pun pogodak. Ova salsa donosi egzotičan zaokret i odgovara uz pečenu piletinu, ribu s roštilja, tortilje ili kao samostalan snack s kukuruznim čipsom. Voćna salsa također je izvrstan izbor ako želite naučiti kako se radi salsa koja se sviđa i onima koji ne vole jako začinjenu hranu.

Sastojci:

  • 1 zreli mango
  • 1 zreli avokado
  • 1 manja crvena paprika
  • ½ crvenog luka
  • Sok 1 limete
  • Svježi korijander (ili peršin, po želji)
  • Prstohvat čilija u prahu (ili svježi čili ako volite ljutinu)
  • Sol po ukusu

Upute:

  1. Mango i avokado narežemo na sitne kockice. Ključno je da su zreli, ali čvrsti — tako će salsa imati lijepu teksturu.
  2. Crvenu papriku očistimo i narežemo na male kockice, kao i crveni luk.
  3. Sve sastojke stavimo u zdjelu, dodamo limetin sok, sitno nasjeckani korijander i začine.
  4. Lagano promiješamo da se svi sastojci povežu, pazeći da ne zgnječimo avokado.
  5. Salsa je odmah spremna, ali idealno je da odstoji 10-ak minuta u hladnjaku.

Ova voćna verzija još je jedan odličan primjer kako napraviti salsu kod kuće koja osvaja bojama, okusom i svježinom. Kada pričamo o kreativnim receptima za salsu, ovaj svakako ulazi među favorite — slatkoća manga u savršenom je balansu s kiselinom limete i blago ljutom notom čilija.

3. Pečena salsa od rajčice i čilija

Pečena salsa od rajčice i čilija
Shutterstock

Za sve koji vole dublje, jače i bogatije okuse, ova pečena salsa savršeno odgovara. Naučiti kako se radi salsa koja ima blago dimljenu aromu može biti pravo otkriće. Pečenjem rajčice, luka i čilija izvlačimo njihovu prirodnu slatkoću i jačinu, a ova salsa posebno dobro ide uz roštilj, sendviče ili kao dodatak tacima i quesadillama.

Sastojci:

  • 4 zrele rajčice
  • 1 veći crveni luk
  • 2 čili paprike (npr. jalapeño ili serrano, po želji)
  • 2 režnja češnjaka
  • Sok pola limete
  • Svježi korijander (šaka, po ukusu)
  • Sol i papar

Upute:

  1. Pećnicu zagrijemo na 220 °C. Na pleh stavimo cijele rajčice, neoguljeni češnjak, čili paprike i luk narezan na četvrtine.
  2. Povrće pečemo 20–25 minuta dok ne dobije lagano zapečene rubove. Češnjak izvadimo ranije kako ne bi izgorio.
  3. Nakon pečenja, ostavimo da se malo ohladi. Zatim sve sastojke stavimo u blender ili sjeckalicu, dodamo sok limete, začinimo solju i paprom te miksamo dok ne dobijemo željenu teksturu (glatko ili s komadićima).
  4. Na kraju umiješamo sitno sjeckani svježi korijander.

Ova salsa je dokaz da kada naučimo kako napraviti salsu uz pomoć toplinske obrade, dobivamo potpuno novi spektar okusa. Ako želite znati kako napraviti salsu kod kuće koja će ostaviti dojam na goste i podići vaše jelo na novu razinu, pečena salsa je pravi izbor. Ujedno je i sjajan dodatak na popisu raznovrsnih recepata za salsu koje možete isprobavati i prilagođavati.

4. Kukuruzna salsa s limetom i crnim grahom

Kukuruzna salsa s limetom i crnim grahom
Shutterstock

Za sve ljubitelje konkretnih okusa i punijih tekstura, kukuruzna salsa je odličan izbor. Ova verzija nije samo prilog, već može poslužiti i kao lagani obrok. Ako vas zanima kako se radi salsa koja može zamijeniti salatu, ovo je pravi primjer. Uz malo limete, korijandera i kombinaciju slatkog kukuruza i kremastog graha, otkrit ćete novu dimenziju salse.

Sastojci:

  • 1 konzerva slatkog kukuruza (ili 2 klipa kuhanog kukuruza)
  • 1 konzerva crnog graha (ocijeđena i isprana)
  • 1 manja crvena paprika
  • ½ crvenog luka
  • Sok 1 limete
  • Šaka svježeg korijandra
  • Sol i papar po ukusu
  • Prstohvat čilija u prahu (po želji)

Upute:

  1. Ako koristimo kukuruz iz konzerve, dobro ga ocijedimo. Ako imamo kuhani kukuruz s klipa, zrna narežemo nožem.
  2. Crni grah također dobro isperemo i ocijedimo.
  3. Crvenu papriku i crveni luk nasjeckamo na sitne kockice.
  4. Sve sastojke stavimo u veću zdjelu, dodamo limetin sok, nasjeckani korijander, začine i sve lagano promiješamo.
  5. Salsa se može odmah poslužiti, ali najbolje je kada odstoji barem 15 minuta u hladnjaku.

Ovo je sjajan način kako napraviti salsu kod kuće koja je zasitna, hranjiva i savršena za posluživanje uz tortilje, na tacima ili kao hladna salata uz meso. U kategoriji praktičnih recepata za salsu, ova kombinacija svakako se ističe.

5. Salsa od pečenog papra i dimljene paprike

Salsa od pečenog papra i dimljene paprike
Shutterstock

Ako volite bogatije, aromatične i lagano dimljene okuse, ova salsa će vas oduševiti. Naučiti kako napraviti salsu s pečenom paprikom otvara vrata novim kombinacijama — pogotovo kada se koristi začin poput dimljene paprike u prahu, koji daje salsi dubinu i specifičnu toplinu.

Sastojci:

  • 2 crvene paprike (pečene i oguljene)
  • 1 manji crveni luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • ½ žličice dimljene paprike (u prahu)
  • 1 žlica vinskog ili jabučnog octa
  • Sol i papar po ukusu
  • Prstohvat čilija (po želji)

Upute:

  1. Crvene paprike ispečemo u pećnici ili na tavi dok kožica ne pocrni. Zatim ih stavimo u vrećicu ili pokrijemo posudom da se zapare i lakše ogule.
  2. Nakon što se malo ohlade, ogulimo ih i narežemo na trakice.
  3. U tavi kratko prodinstamo sitno nasjeckani luk i češnjak na maslinovom ulju.
  4. Sve sastojke — pečene paprike, luk, češnjak, začine, dimljenu papriku i ocat — stavimo u blender i miksamo dok ne dobijemo poluglatu teksturu.
  5. Po potrebi dodamo još malo soli, papra ili čilija, ovisno o željenoj jačini.

Ova salsa je odličan primjer kako se radi salsa koja je istovremeno sofisticirana i rustikalna. Uz sir, meso, tople tortilje ili kao namaz na kruh — njezin miris i okus teško se zaboravljaju. Ako tražite recept za salsu koji se razlikuje od klasičnih, ali ostaje jednostavan i domaći, ovo je savršen izbor.

6. Svježa krastavac-jogurt salsa s mentom

Svježa krastavac-jogurt salsa s mentom
Shutterstock

Za vruće ljetne dane kada nam treba nešto osvježavajuće, a istovremeno lagano i zdravo, ova verzija je odličan izbor. Ako se pitate kako se radi salsa koja se može poslužiti i kao hladni umak uz povrće, meso ili čak ribu, ovaj recept vas neće razočarati. Savršeno pristaje i kao prilog uz roštilj ili kao dip za zdrave grickalice.

Sastojci:

  • 1 veliki svježi krastavac
  • 150 g grčkog jogurta
  • Sok pola limuna
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 manji režanj češnjaka (sitno nariban)
  • Šaka svježe mente (ili kombinacija mente i kopra)
  • Sol i papar po ukusu

Upute:

  1. Krastavac ogulimo, naribamo i stavimo u cjedilo s prstohvatom soli. Ostavimo 10 minuta da pusti višak vode, zatim ga dobro ocijedimo.
  2. U zdjeli pomiješamo grčki jogurt, limunov sok, maslinovo ulje i naribani češnjak.
  3. Dodamo ocijeđeni krastavac i sitno nasjeckanu mentu, sve promiješamo i začinimo po ukusu.
  4. Salsa je spremna odmah, ali najbolja je kad odstoji barem 15 minuta u hladnjaku.

Ova verzija je lagani primjer kako napraviti salsu kod kuće koja je drugačija od klasičnih voćno-povrtnih verzija. Osvježava, hidrira i savršeno se uklapa u moderno, zdravo kuhanje. Ujedno je odličan izbor za sve koji žele isprobati nove, lagane recepte za salsu.

7. Ananas-salsa s crvenim lukom i čilijem

Ananas-salsa s crvenim lukom i čilijem
Shutterstock

Ako ste ljubitelj neobičnih, ali savršeno balansiranih okusa — ovo je salsa koju morate isprobati. Slatkoća ananasa savršeno se slaže s ljutinom čilija i svježinom limete. Ako vas zanima kako se radi salsa koja se pamti i o kojoj će se pričati, ova voćna, pikantna kombinacija je pravi odgovor.

Sastojci:

  • 1 šalica svježeg ananasa (narezanog na male kockice)
  • ¼ crvenog luka (vrlo sitno nasjeckanog)
  • 1 svježi crveni čili (bez sjemenki, sitno nasjeckan)
  • Sok 1 limete
  • Šaka svježeg korijandra
  • Sol po ukusu

Upute:

  1. Ananas narežemo na vrlo male kockice — ključ je u finoj teksturi kako bi se svi sastojci povezali.
  2. Dodamo sitno nasjeckani crveni luk i čili.
  3. Sve prelijemo limetinim sokom, dodamo svježi korijander i začinimo po ukusu.
  4. Lagano promiješamo i ostavimo da se sastojci sjedine barem 10 minuta u hladnjaku.

Ova salsa je savršena uz roštiljanu piletinu, ribu ili kao dodatak uz tacos. Pokazuje kako napraviti salsu koja je egzotična, a opet vrlo jednostavna za pripremu. Među receptima za salsu, ananas verzija donosi pravi ljetni štih i oduševljava sve koji je probaju.

8. Salsa od rajčica i maslina u mediteranskom stilu

Salsa od rajčica i maslina u mediteranskom stilu
Shutterstock

Ova verzija salse savršena je za sve ljubitelje mediteranske kuhinje. Ako želite znati kako napraviti salsu kod kuće koja ne podsjeća na klasične meksičke verzije, već na okus mora, maslina i začinskog bilja — ovo je pravi izbor. Ova salsa savršeno ide uz ribu, pa čak i kao preljev za bruskete.

Sastojci:

  • 2 zrele rajčice (ili šalica cherry rajčica)
  • 10 crnih maslina bez koštica
  • 1 žlica kapara (ocijeđenih)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica crvenog vinskog octa
  • 1 režanj češnjaka (sitno nasjeckan ili zgnječen)
  • Svježi bosiljak ili origano
  • Sol i papar po ukusu

Upute:

  1. Rajčice narežemo na sitne komadiće (ako koristimo cherry, prepolovimo ih ili narežemo na četvrtine).
  2. Masline sitno nasjeckamo, kao i kapare.
  3. Sve stavimo u zdjelu, dodamo maslinovo ulje, ocat i češnjak.
  4. Umiješamo nasjeckani bosiljak (ili origano), posolimo i popaprimo po želji.
  5. Lagano promiješamo i ostavimo da stoji 10-ak minuta kako bi se okusi sjedinili.

Ova salsa je elegantan primjer kako se radi salsa koja je lagana, aromatična i drugačija. Idealan je izbor za večere na terasi uz čašu vina, a pokazuje i kako napraviti salsu kod kuće bez puno kompliciranja, a s velikim učinkom.

9. Salsa verde (zelena salsa) s pečenim tomatilima ili zelenim rajčicama

Salsa verde (zelena salsa) s pečenim tomatilima ili zelenim rajčicama
Shutterstock

Salsa verde je klasik meksičke kuhinje, a u ovoj verziji pokazujemo kako napraviti salsu koja se razlikuje po boji, teksturi i okusu. Ako ne možemo nabaviti tomatille, mogu ih zamijeniti zelene rajčice. Salsa verde je odlična za one koji žele naučiti kako se radi salsa s više kiseline i svježine, idealna uz tacos, jaja ili kao umak za tortilja čips.

Sastojci:

  • 5–6 tomatilla (ili 3–4 zelene rajčice)
  • 1 svježi jalapeño ili drugi zeleni čili
  • 1 režanj češnjaka
  • ½ glavice luka
  • Sok 1 limete
  • Šaka svježeg korijandra
  • Sol po ukusu

Upute:

  1. Tomatille (ili zelene rajčice), čili, luk i češnjak stavimo na pleh i pečemo 10–15 minuta na 200 °C, dok ne dobiju blago zapečene rubove.
  2. Ostavimo da se kratko ohlade pa sve prebacimo u blender.
  3. Dodamo limetin sok, korijander i sol, pa miksamo do željene teksture (može biti glatka ili grublja).
  4. Po potrebi dodatno začinimo.

Ovo je savršen primjer kako napraviti salsu kod kuće koja donosi autentični okus Meksika. Svježa, pikantna i blago kisela — salsa verde se savršeno uklapa u svaki ljetni stol. Među receptima za salsu, ova verzija svakako donosi najviše iznenađenja, osobito za one koji je prvi put isprobavaju.

Nakon što smo zajedno prošli kroz različite recepte i naučili kako napraviti salsu na više kreativnih načina, jasno je da salsa nije samo prilog — ona je okidač okusa, dodatak koji svako jelo može učiniti posebnim. Bilo da volimo klasične verzije s rajčicom, egzotične voćne kombinacije, bogate pečene varijante ili lagane, osvježavajuće salse — ključno je da koristimo svježe sastojke i igramo se okusima.

Naučiti kako se radi salsa kod kuće otvara nam vrata prema zdravijem, ukusnijem i zabavnijem načinu pripreme obroka. Ne moramo više posezati za kupovnim verzijama — jer kada znamo kako napraviti salsu sami, sve postaje jednostavno i prilagođeno našim željama.

Ovi recepti za salsu savršeno se slažu s raznim jelima, a osobito se preporučuju uz recepte za zapečene tortilje, gdje salsa donosi balans između toplih, hrskavih tekstura i svježine. Isprobajte različite kombinacije, igrajte se s razinama ljutine, dodajte vlastite začine i stvorite svoju signature salsu.

Jer jednom kad se zaljubimo u salsu — uvijek joj se vraćamo.

Oznakehranareceptisalsa
Podijeli ovaj članak
Facebook Twitter Kopiraj poveznicu Isprintaj

Pogledajte i ovo

Kako ispeći sočan biftek? Donosimo 7 kulinarskih trikova
Hrana i piće

Kako ispeći sočan biftek? Donosimo 7 kulinarskih trikova

8 minuta čitanja
Što jesti kad si umoran? Donosimo 7 namirnica
Hrana i pićeZdravlje

Što jesti kad si umoran? Donosimo 7 namirnica

8 minuta čitanja
Hrana i piće

Je li zeleni čaj doista dobar za zdravlje i mršavljenje?

1 minuta čitanja
Kako uživati u morskoj hrani? Evo kojih 7 jela moraš probati
Hrana i piće

Kako uživati u morskoj hrani? Evo kojih 7 jela moraš probati

10 minuta čitanja
otok Murter kod Šibenika
Hrana i piće

5 gastro mjesta na Murteru koja morate posjetiti

13 minuta čitanja
Hrana i piće

Evo za koju hranu nikada ne biste rekli da je puna šećera

1 minuta čitanja
DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
Pratite nas
Copyright 2024 © Sva prava pridržana.
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti
  • Kontakt
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?