DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
  • Početna
  • Magazin
  • Zdravlje
  • Hrana
  • Putovanja
Obavijesti Prikaži više
Font ResizerAa
DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
Font ResizerAa
  • Početna
  • Magazin
  • Zdravlje
  • Hrana
  • Putovanja

Popularno

Gdje uživati u Dalmaciji? Donosimo 9 manje poznatih plaža

Gdje uživati u Dalmaciji? Donosimo 9 manje poznatih plaža

17 minuta čitanja
Kako ukiseliti masline? 9 savjeta za savršen okus Dalmacije

Kako ukiseliti masline? 9 savjeta za savršen okus Dalmacije

19 minuta čitanja

Pratite nas na Fejsu

18kFollowersLike
Copyright 2024 © Filip Media d.o.o. Sva prava pridržana.
Hrana i piće

11 najukusnijih marinada za ribu

Lorena N.
Ažurirano: 25 ožujka, 2024 9:55 pm
Autor: Lorena N.
Podijeli
11 ukusnih marinada za ribu
Pexels
Podijeli

Riblji specijaliteti su neodvojivi dio bogate gastronomske tradicije, a ključ njihove neodoljive arome i sočnosti leži u pažljivo odabranim marinadama za ribu. U ovom članku, istražujemo 11 ukusnih marinada za ribu koje će vašem jelu dodati nezaboravnu dimenziju okusa, a mogu stvoriti izvrstan obrok za cijelu obitelj.

Sažetak sakrij
Nekoliko najukusnih marinada za ribu…
1. Mediteranska marinada za ribu
2. Azijska sojina marinada za ribu
3. Citrusna marinada za ribu
4. Začinjena čili marinada za ribu
5. Senf i med marinada za ribu
6. Kokosova marinada za ribu s curryjem
7. Biljna limunova marinada za ribu
8. Balsamico i med marinada za ribu
9. Marinada za ribu od koromača i naranče
10. Jabučni ocat i češnjak marinada za ribu
11. Teriyaki marinada za ribu

Nekoliko najukusnih marinada za ribu…

Bez obzira na to jeste li ljubitelj slatko-kiselih okusa ili preferirate pikantnije note, ove marinade za ribu obogatit će svaku vrstu, od oslića do lososa, te će vaša riblja večera postati pravi gastronomski doživljaj. Pridružite nam se u otkrivanju kako jednostavne sastojke pretvoriti u čaroliju okusa koja će oplemeniti svaki riblji obrok.

1. Mediteranska marinada za ribu

Sastojci:

  • 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Sok od 2 velika svježa limuna
  • 3 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 1/4 šalice svježe sjeckanog bosiljka
  • 2 žlice svježe sjeckanog origana
  • 1 čajna žličica soli
  • 1/2 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra

Upute:

  1. U maloj zdjeli, kombinirajte maslinovo ulje i sok od limuna. Dodajte sitno sjeckani češnjak, bosiljak, origano, sol i papar. Miješajte dok se sastojci ne sjedine.
  2. Koristite žlicu ili malu metlicu kako biste osigurali da su svi sastojci dobro pomiješani i da se okusi spoje.
  3. Stavite ribu u plitku posudu ili veliku plastičnu vrećicu za zamrzavanje. Prelijte pripremljenu marinadu preko ribe, osiguravajući da je riba ravnomjerno prekrivena.
  4. Pokrijte posudu ili zatvorite vrećicu i ostavite ribu da se marinira u hladnjaku najmanje 30 minuta, idealno 1-2 sata. Nemojte marinirati predugo kako riba ne bi postala premekana.
  5. Izvadite ribu iz marinade i pecite na žaru ili pećnici prema vašoj želji. Marinada za ribu će prilikom kuhanja stvoriti lagani, zlatni premaz i dodati aromu ribi.
Marinada za ribu
Pexels

2. Azijska sojina marinada za ribu

Sastojci:

  • 1/2 šalice sojinog umaka
  • 2 žlice sezamovog ulja
  • 1 veliki komad svježeg đumbira, nariban
  • 3 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 2 žlice šećera ili meda
  • Opcionalno: malo sjeckanog svježeg čilija za dodatnu pikantnost

Upute:

  1. U srednje velikoj zdjeli, pomiješajte sojin umak i sezamovo ulje. Dodajte naribani đumbir i sitno sjeckani češnjak.
  2. Umiješajte šećer ili med u smjesu dok se potpuno ne otopi. Ako želite malo više pikantnosti, dodajte sjeckani svježi čili.
  3. Dobro promiješajte sve sastojke kako bi se okusi sjedinili.
  4. Stavite ribu u plitku posudu ili vrećicu za zamrzavanje. Prelijte marinadu preko ribe, osiguravajući da je cijela riba prekrivena.
  5. Pokrijte posudu ili zatvorite vrećicu i ostavite ribu da se marinira u hladnjaku najmanje 1 sat, idealno 2-3 sata.
  6. Izvadite ribu iz marinade i kuhajte po želji – pečenje, grilovanje ili kuhanje na pari su odlične opcije. Marinada će prilikom kuhanja dodati bogatu, aromatičnu notu ribi.
Odrezak od ribe
Pexels

3. Citrusna marinada za ribu

Sastojci:

  • 1/4 šalice soka od naranče
  • 1/4 šalice soka od limete
  • 2 žlice soka od limuna
  • 1/3 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 3 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 1/4 šalice svježe sjeckanog korijandera
  • Naribana korica od 1 limuna
  • Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

Upute:

  1. U velikoj zdjeli kombinirajte sok od naranče, limete i limuna. Dodajte maslinovo ulje, sitno sjeckani češnjak i svježe sjeckani korijander.
  2. Umiješajte naribanu koricu limuna u smjesu, što će dodati dodatnu aromu i svježinu.
  3. Posolite i popaprite po ukusu. Dobro promiješajte sve sastojke kako bi se okusi proželi.
  4. Položite ribu u plitku posudu ili plastičnu vrećicu za zamrzavanje. Ravnomjerno prelijte marinadu preko ribe.
  5. Pokrijte posudu ili zatvorite vrećicu i marinirajte ribu u hladnjaku najmanje 30 minuta, a idealno 1 sat.
  6. Nakon mariniranja, ribu kuhajte po želji – na roštilju, pečenju ili na tavi. Citrusni okusi će se lijepo upiti u ribu, čineći je sočnom i aromatičnom.
Recepti za jela od ribe
Pexels

4. Začinjena čili marinada za ribu

Sastojci:

  • 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2-3 crvena čilija, sitno sjeckana (prilagodite količinu po željenoj razini pikantnosti)
  • 3 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 2 žlice crvenog vinskog octa
  • 1/4 šalice svježe sjeckanog peršina
  • Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

Upute:

  1. U srednje velikoj zdjeli kombinirajte maslinovo ulje, sjeckani čili i češnjak.
  2. Umiješajte crveni vinski ocat kako bi dodali dodatnu kiselost i dubinu okusa.
  3. Dodajte svježe sjeckani peršin, sol i papar. Promiješajte sve sastojke dok se ne sjedine.
  4. Položite ribu u plitku posudu ili plastičnu vrećicu za zamrzavanje. Ravnomjerno prelijte marinadu preko ribe.
  5. Pokrijte posudu ili zatvorite vrećicu i marinirajte ribu u hladnjaku najmanje 30 minuta, a idealno 1 sat.
  6. Nakon mariniranja, ribu kuhajte po želji – na roštilju, pečenju ili na tavi. Pikantna marinada za ribu će dodati bogatstvo i dubinu okusa.

5. Senf i med marinada za ribu

Sastojci:

  • 1/4 šalice Dijon senfa
  • 1/4 šalice meda
  • 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Sok od 1 velikog limuna
  • 2 žlice svježe sjeckanog timijana
  • Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

Upute:

  1. U srednje velikoj zdjeli pomiješajte Dijon senf i med.
  2. Umiješajte maslinovo ulje i sok od limuna, osiguravajući da se svi sastojci dobro sjedine.
  3. Dodajte svježe sjeckani timijan, sol i papar. Promiješajte sve zajedno dok se sastojci ne spoje u homogenu smjesu.
  4. Stavite ribu u plitku posudu ili plastičnu vrećicu za zamrzavanje. Ravnomjerno prelijte marinadu preko ribe.
  5. Pokrijte posudu ili zatvorite vrećicu i marinirajte ribu u hladnjaku najmanje 30 minuta, a idealno 1 do 2 sata.
  6. Nakon mariniranja, ribu pecite na žaru, pećnici ili tavi. Marinada će stvoriti ukusnu, lagano karameliziranu koricu na ribi.
Jelo od ribe
Pexels

6. Kokosova marinada za ribu s curryjem

Sastojci:

  • 1 šalica kokosovog mlijeka
  • 2 žlice curry praha
  • 1 veliki komad svježeg đumbira, nariban
  • 3 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • Sok od 1 limuna
  • Sol i papar po ukusu

Upute:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte kokosovo mlijeko i curry prah dok ne postanu glatki.
  2. Dodajte naribani đumbir i sitno sjeckani češnjak u smjesu.
  3. Umiješajte sok od limuna te dodajte sol i papar po ukusu. Dobro promiješajte sve sastojke.
  4. Stavite ribu u plitku posudu ili plastičnu vrećicu za zamrzavanje. Ravnomjerno prelijte marinadu preko ribe.
  5. Pokrijte posudu ili zatvorite vrećicu i marinirajte ribu u hladnjaku najmanje 1 sat, idealno 2-3 sata.
  6. Nakon mariniranja, ribu pecite na žaru, pećnici ili tavi. Marinada će dodati bogat, kremast okus ribi, s egzotičnim začinima curryja.

7. Biljna limunova marinada za ribu

Sastojci:

  • Sok od 2 velika limuna
  • 1/3 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1/4 šalice svježe sjeckanog peršina
  • 1 žlica svježe sjeckanog ružmarina
  • 1 žlica svježe sjeckanog timijana
  • 1 čajna žličica soli
  • 1/2 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra

Upute:

  1. U velikoj zdjeli kombinirajte sok od limuna i maslinovo ulje.
  2. Umiješajte svježe sjeckani peršin, ružmarin i timijan u smjesu.
  3. Dodajte sol i svježe mljeveni crni papar, te dobro promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
  4. Stavite ribu u plitku posudu ili plastičnu vrećicu za zamrzavanje. Ravnomjerno prelijte marinadu preko ribe.
  5. Pokrijte posudu ili zatvorite vrećicu i marinirajte ribu u hladnjaku najmanje 30 minuta, a idealno 1 sat.
  6. Nakon mariniranja, ribu pecite na žaru, pećnici ili tavi. Marinada će impregnirati ribu laganim biljnim aromama i kiselkastošću limuna.
Losos na tanjuru
Pexels

8. Balsamico i med marinada za ribu

Sastojci:

  • 1/4 šalice balsamico octa
  • 1/4 šalice meda
  • 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2-3 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 1/4 šalice svježe sjeckanog bosiljka
  • Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

Upute:

  1. U srednje velikoj zdjeli, pomiješajte balsamico ocat i med.
  2. Dodajte maslinovo ulje i sitno sjeckani češnjak, miješajući dok se sve dobro ne sjedini.
  3. Umiješajte svježe sjeckani bosiljak, sol i papar po ukusu.
  4. Stavite ribu u plitku posudu ili u plastičnu vrećicu za zamrzavanje. Ravnomjerno prelijte marinadu preko ribe.
  5. Pokrijte posudu ili zatvorite vrećicu i marinirajte ribu u hladnjaku najmanje 1 sat, a idealno 2-3 sata.
  6. Nakon mariniranja, ribu pecite na žaru ili u pećnici. Marinada će stvoriti lijepu, sjajnu glazuru na ribi dok se kuha.
Salata od ribe
Pexels

9. Marinada za ribu od koromača i naranče

Sastojci:

  • Sok od 1 velike naranče
  • 1 srednji koromač, sitno sjeckan
  • 1/3 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Sok od 1 limuna
  • 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

Upute:

  1. U velikoj zdjeli kombinirajte sok od naranče i limuna.
  2. Dodajte sitno sjeckani koromač i češnjak u zdjelu s citrusnim sokovima.
  3. Umiješajte maslinovo ulje, sol i papar po ukusu. Dobro promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
  4. Stavite ribu u plitku posudu ili u plastičnu vrećicu za zamrzavanje. Ravnomjerno prelijte marinadu preko ribe.
  5. Pokrijte posudu ili zatvorite vrećicu i marinirajte ribu u hladnjaku najmanje 1 sat, a idealno 2-3 sata.
  6. Nakon mariniranja, ribu pecite na žaru, pećnici ili tavi. Marinada će dodati suptilnu slatkoću i osvježavajući okus ribi.

10. Jabučni ocat i češnjak marinada za ribu

Sastojci:

  • 1/2 šalice jabučnog octa
  • 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2-3 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 1 žlica senfa
  • 1 žlica meda
  • Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

Upute:

  1. U srednje velikoj zdjeli pomiješajte jabučni ocat i maslinovo ulje.
  2. Umiješajte sitno sjeckani češnjak.
  3. Dodajte senf i med, te sol i papar po ukusu. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
  4. Stavite ribu u plitku posudu ili plastičnu vrećicu za zamrzavanje. Ravnomjerno prelijte marinadu preko ribe.
  5. Pokrijte posudu ili zatvorite vrećicu i marinirajte ribu u hladnjaku najmanje 30 minuta, a idealno 1 sat.
  6. Nakon mariniranja, ribu pecite na žaru, pećnici ili tavi. Marinada će dodati oštru i osvježavajuću notu ribi.
Riba na roštilju
Pexels

11. Teriyaki marinada za ribu

Sastojci:

  • 1/2 šalice teriyaki umaka
  • 1 žlica svježeg đumbira, naribanog
  • 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 2 žlice meda
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • Opcionalno: malo sjeckanog svježeg čilija za dodatnu pikantnost

Upute:

  1. U srednje velikoj zdjeli pomiješajte teriyaki umak, naribani đumbir i sitno sjeckani češnjak.
  2. Umiješajte med i sezamovo ulje dok se ne sjedine s ostalim sastojcima. Ako volite pikantniju marinadu, dodajte malo sjeckanog svježeg čilija.
  3. Dobro promiješajte sve sastojke da se okusi prožmu.
  4. Stavite ribu u plitku posudu ili plastičnu vrećicu za zamrzavanje. Ravnomjerno prelijte marinadu preko ribe.
  5. Pokrijte posudu ili zatvorite vrećicu i marinirajte ribu u hladnjaku najmanje 1 sat, a idealno 2-3 sata.
  6. Nakon mariniranja, ribu pecite na žaru, pećnici ili tavi. Teriyaki marinada će stvoriti lijepu glazuru i dodati ribi bogat i slojevit okus.

Eksperimentirajte s ovim marinadama kako biste pronašli svoje omiljene kombinacije i dodali novu dimenziju okusa svojim ribljim specijalitetima.

Oznakejelomarinadaribaručakvečera
Podijeli ovaj članak
Facebook Twitter Kopiraj poveznicu Isprintaj

Pogledajte i ovo

Hrana i piće

Zanimljivosti o bananama koje možda niste znali

1 minuta čitanja
Hrana i pićeZdravlje

Namirnice koje pridonose zdravlju mozga

1 minuta čitanja
Hrana i pićeZdravlje

Evo što doručkovati ako želite izgubiti masno tkivo s trbuha

1 minuta čitanja
Hrana i piće

Top 5 namirnica za hidrataciju tijela

1 minuta čitanja
grad Drniš obiluje delikatesama
Hrana i piće

Otkrivanje Drniša: 5 lokalnih jela koja pričaju priču

10 minuta čitanja
Zobeno mlijeko
Hrana i piće

Zobeno mlijeko kao zdrava alternativa kravljem mlijeku?

8 minuta čitanja
DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
Pratite nas
Copyright 2024 © Sva prava pridržana.
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti
  • Kontakt
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?