U današnjem ubrzanom načinu života, pronalaženje vremena za pripremu zdravih i ukusnih obroka za cijelu obitelj može biti pravi izazov. Stoga smo pripremili listu od 8 recepata koji su ne samo brzi i jednostavni za pripremu, već i oduševljavaju raznolikošću i okusima koji će zadovoljiti svačije nepce. Od klasičnih jela s modernim preokretom do potpuno novih ideja koje će obogatiti vaš obiteljski jelovnik, ovi recepti su savršeni za zaposlene roditelje koji žele osigurati nutritivno bogate obroke za svoje najmilije.
Svaki od sljedećih recepata dizajniran je da bude spreman za manje od 30 minuta i koristi svježe sastojke koji su jednostavni za kombiniranje i pripremu, čineći svaki obrok zdravim i ukusnim izborom za vašu obitelj.
1. Piletina s limunom i timijanom
Ovaj recept za piletinu s limunom i timijanom u jednoj tavi je savršen primjer brzog i ukusnog obroka koji će cijela obitelj voljeti. Evo kako možete brzo pripremiti ovu aromatičnu večeru:
Sastojci:
- 4 pileća prsa bez kostiju i kože
- 2 limuna, jedan isječen na kriške, drugi iscijeđen za sok
- 4 češnja češnjaka, fino nasjeckana
- 2 žlice svježeg timijana (ili 1 žlica sušenog)
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol i svježe mljeveni crni papar
- 1 šalica pilećeg temeljca
Upute:
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Začinite pileća prsa solju i paprom.
- U velikoj tavi koja može ići u pećnicu, zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
- Dodajte pileća prsa u tavu i pržite dok ne dobiju zlatno smeđu boju s obje strane (oko 3-4 minute sa svake strane).
- Maknite piletinu na stranu, u tavu dodajte češnjak i pržite dok ne omekša (oko 1 minutu).
- Dodajte pileći temeljac, sok od limuna i timijan u tavu, i pustite da zavrije.
- Vratite pileća prsa u tavu, dodajte kriške limuna između komada piletine.
- Stavite tavu u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 15-20 minuta, ili dok piletina više nije ružičasta u sredini.
- Izvadite iz pećnice i prije serviranja ostavite da odstoji nekoliko minuta.
Ovaj jednostavan recept kombinira sočnost pečene piletine s osvježavajućom aromom limuna i zemljanim notama timijana, sve pripremljeno u jednoj tavi za manje nereda i laganu čistku. Poslužite s prilogom po izboru, kao što su pečeni krumpiri ili svježa salata, za potpuni obrok.
2. Kremasta tjestenina s pestom i cherry rajčicama
Kremasta tjestenina s pestom i cherry rajčicama je brz, jednostavan i iznimno ukusan obrok koji će sigurno biti hit među članovima obitelji. Evo kako možete pripremiti ovaj obrok:
Sastojci:
- 400g tjestenine po izboru (npr. penne, fusilli ili spaghetti)
- 200g cherry rajčica, prepolovljenih
- 2-3 žlice zelenog pesto umaka
- 2 dl vrhnja za kuhanje
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol i svježe mljeveni crni papar
- Parmezan ili pecorino sir, za posipanje
- Svježi bosiljak za dekoraciju
Upute:
- U velikom loncu kuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju do al dente teksture.
- Dok se tjestenina kuha, zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.
- Dodajte nasjeckani češnjak i kratko pržite dok ne postane aromatičan, pazeći da ne zagori.
- Ubacite cherry rajčice i pržite dok ne omekšaju i počnu puštati svoje sokove, oko 3-5 minuta.
- Smanjite vatru i dodajte vrhnje za kuhanje, pustite da lagano zavrije.
- Umiješajte pesto umak i zagrijte dok se svi sastojci ne sjedine i ne dobijete kremastu teksturu.
- Ocijedite kuhane tjestenine i dodajte ih u tavu s umakom, dobro promiješajte da se tjestenina ravnomjerno obloži umakom.
- Začinite solju i paprom po ukusu.
- Poslužite toplo, posipano ribanim parmezanom ili pecorino sirom i ukrasite listićima svježeg bosiljka.
Ovaj recept je izuzetno prilagodljiv; možete dodati pečenu piletinu ili škampe za dodatni protein, ili možda malo špinata za dodatnu hranjivost. Brzina pripreme i svježina sastojaka čine ga idealnim izborom za ručak ili večeru.
3. Vegetarijanski quinoa burrito bowls
Vegetarijanski quinoa burrito bowls su nutritivno bogat, ukusan i šaren obrok koji je jednostavan za pripremu. Evo kako možete pripremiti ovaj zdravi vegetarijanski obrok:
Sastojci:
- 1 šalica quinoe
- 2 šalice vode ili povrtnog temeljca
- 1 limenka crnog graha, isprana i ocijeđena
- 1 velika zrela avokado, narezan na kockice
- 1 šalica kukuruza (može iz konzerve, ocijeđen)
- 1 crvena paprika, narezana na kockice
- 1/2 crvenog luka, sitno nasjeckan
- 1/2 šalice svježeg korijandera, sitno nasjeckanog
- 1 limeta, iscijeđena za sok
- Sol i papar po ukusu
- 1/2 žličice kumina
- 1/2 žličice čilija u prahu
- Naribani sir, po želji (opcionalno)
- Salsa, za posluživanje
- Kiselu pavlaku ili vegansku kremu od kaju, za posluživanje
Upute:
- Skuhajte quinou prema uputama na pakiranju koristeći vodu ili povrtni temeljac za dodatni okus.
- Začinite skuhani quinoa s kuminom, čilijem u prahu, solju i paprom.
- U velikoj zdjeli pomiješajte crni grah, kukuruz, narezanu crvenu papriku, nasjeckani crveni luk i korijander. Dodajte sok od limete i po potrebi dodatno začinite.
- Složite svoje burrito zdjele tako da na dno stavite quinoa, a zatim redom rasporedite mješavinu graha i povrća.
- Dodajte kockice avokada i po želji pospite naribanim sirom.
- Poslužite s dodatkom salse i kisele pavlake ili veganske kreme od kaju.
Ove zdjele su savršene za individualno prilagođavanje; možete dodati ili izbaciti sastojke prema vlastitim preferencijama. Također, ovo jelo se lako pretvara u vegansko ako izostavite sir i kiselu pavlaku ili ih zamijenite veganskim alternativama. Poslužite toplo ili hladno, ovisno o želji.
4. Zapečeno povrće i feta sir u tavi
Tava s pečenim povrćem i feta sirom je zdrava, šarena i ukusna opcija koja može poslužiti kao glavno jelo ili kao prilog. Evo kako možete pripremiti ovaj vegetarijanski obrok:
Sastojci:
- 1 patlidžan, narezan na kockice
- 2 tikvice, narezane na kockice
- 1 crvena paprika, narezana na kockice
- 1 žuta paprika, narezana na kockice
- 1 velika crvena luk, narezan na četvrtine ili kockice
- 2-3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 200g feta sira, izmrvljenog
- Maslinovo ulje
- Sol i svježe mljeveni crni papar
- 1 žličica sušenog origana ili timijana
- Svježi peršin ili bosiljak za posipanje
Upute:
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- U velikoj posudi pomiješajte patlidžan, tikvice, crvenu i žutu papriku, crveni luk i češnjak.
- Prelijte povrće s dovoljno maslinovog ulja da se lagano obloži, začinite solju, paprom i sušenim origanom ili timijanom, i dobro promiješajte.
- Rasporedite povrće u jednom sloju na velikom limu za pečenje obloženom papirom za pečenje.
- Pecite u pećnici 20-25 minuta, povremeno promiješajući, dok povrće ne postane mekano i lagano karamelizirano na rubovima.
- Izvadite povrće iz pećnice i pospite izmrvljenim feta sirom.
- Vratite u pećnicu na dodatnih 5 minuta, ili dok se feta sir lagano ne otopi i ne dobije zlatnu boju.
- Izvadite iz pećnice i pospite svježim peršinom ili bosiljkom prije posluživanja.
Ovo jelo je odlično samo po sebi, ali se također može poslužiti uz kuhane žitarice poput kvinoje ili bulgura za dodatnu hranjivost. Pečeno povrće s feta sirom je klasična mediteranska kombinacija koja će zasigurno zadovoljiti ljubitelje povrća.
5. Brze palačinke sa špinatom i fetom
Brze palačinke sa špinatom i fetom su idealan izbor za nutritivni doručak ili brzi večernji obrok. Evo jednostavnog recepta:
Sastojci:
- 150g svježeg špinata
- 100g feta sira, izmrvljenog
- 1 šalica brašna
- 1 ½ šalice mlijeka
- 1 jaje
- 1 žlica maslinovog ulja
- Prstohvat soli
- Prstohvat praška za pecivo
- Maslac ili ulje za pečenje
Upute:
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
- Dodajte jaje i polako umiješajte mlijeko dok ne dobijete glatko tijesto bez grudica.
- U tijesto umiješajte maslinovo ulje za dodatnu mekoću.
- Operite špinat i kratko ga poparite u kipućoj vodi ili ga pirjajte na malo maslinovog ulja dok ne uvene. Ocijedite ga i narežite na manje komade.
- Umiješajte špinat i izmrvljeni feta sir u tijesto.
- Zagrijte malo maslaca ili ulja u tavi na srednje jakoj vatri.
- Za svaku palačinku, u tavu stavite oko ¼ šalice tijesta, poravnajte ga u krug i pecite dok donji dio ne postane zlatno smeđ, a na površini se pojave mjehurići.
- Okrenite palačinku i pecite drugu stranu do zlatno smeđe boje.
- Ponavljajte s ostatkom tijesta.
Poslužite palačinke tople, s jogurtom ili kiselim vrhnjem i svježim začinskim biljem po želji. Ove palačinke su brze i jednostavne za pripremu, a špinat i feta čine ih posebno ukusnima i zadovoljavajućima.