“All you can eat” restorani nalaze se svuda po svijetu, a s obzirom na to da smo turistička zemlja, takva ponuda ni nas nije zaobišla.
Riječ je o restoranima koji nude svojim kupcima plaćanje fiksne cijene obroka, a zatim oni jedu što žele i koliko žele, uz određena pravila.
Mi vam donosimo nekoliko trikova kako maksimalno iskoristiti takvu ponudu, bez nasjedanja na marketinške trikove ugostitelja, prenosi Eater.
- Dođite gladni – svima nam to prvo padne na pamet i nije floskula, stvarno dođite gladni. Dovoljno velik izbor hrane je ispred vas, ne bi baš imalo smisla odustati nakon prvog tanjura u takvim situacijama.
- Prvo proteini – najčešće ugostitelji slože ugljikohidrate na dohvat ruke, uz to dobijete manji tanjur, pa dok dođete uopće do konkretne hrane već ste zatrpani zasitnim ugljikohidratima. Rebrica, kozice, koljenica, pečenje, patka… Svaki bolji buffet će imati nešto od toga.
- Pripazite na način plaćanja – neki all you can eat restorani naplaćuju po težini, pa ako se zateknete u takvom, razmišljajte o odnosu volumena i težine. Ako plaćate po težini punog tanjura birajte mesa s manje kostiju jer ne želite plaćati za kosti. U tom sistemu najisplativiji su povrće i salate. Najneisplativija opcija su masne tjestenine poput njoka sa sirom i pirei.
- Samo svjež sushi dolazi u obzir – ako restoran priprema sushi ujutro zbog zadovoljavanja količinske potražnje kroz dan te da bi isti stajao pospremljen do konzumacije – nemojte ga jesti. Već, ako vam se jede sushi, radije uzmite vegetarijanski. S druge strane, ako vidite da kuhari u restoranu rolaju sushi i da u vitrine stalno iznose nove napravljene rolice, ne štedite se.
- Niste sami – pripazite na higijenu i način uzimanja hrane. Ne zaboravite da su ljudi u redu iza vas. Ako idete po novi slijed trebali bi zamijeniti korišteni tanjur s onim čistim. Kad se za nešto odlučite i taj komad hrane dodirnete – uzmite to, a s tanjura nemojte vraćati nazad na buffet.
- Ne uzimajte previše hrane odjednom – većina restorana radi po principu da morate pojesti sve s tanjura, inače gubite pravo na idući slijed. Puno je bolja opcija jesti malo po malo i puniti tanjur više puta.