DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
  • Početna
  • Magazin
  • Zdravlje
  • Hrana
  • Putovanja
Obavijesti Prikaži više
Font ResizerAa
DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
Font ResizerAa
  • Početna
  • Magazin
  • Zdravlje
  • Hrana
  • Putovanja

Popularno

Gdje uživati u Dalmaciji? Donosimo 9 manje poznatih plaža

Gdje uživati u Dalmaciji? Donosimo 9 manje poznatih plaža

17 minuta čitanja
Kako se riješiti smrdljivog martina? Top 9 savjeta

Kako se riješiti smrdljivog martina? Top 9 savjeta

20 minuta čitanja
Kako ukiseliti masline? 9 savjeta za savršen okus Dalmacije

Kako ukiseliti masline? 9 savjeta za savršen okus Dalmacije

19 minuta čitanja

Pratite nas na Fejsu

18kFollowersLike
Copyright 2024 © Filip Media d.o.o. Sva prava pridržana.
Hrana i piće

Recepti za zapečene tortilje: Top 7 najukusnijih varijanti

Lorena N.
Ažurirano: 25 ožujka, 2024 10:12 pm
Autor: Lorena N.
Podijeli
Recepti za zapečene tortilje: Top 7 najukusnijih
Shutterstock
Podijeli

Kada pomislimo na savršeno jelo koje spaja okuse, teksture i boje, zapečene tortilje su definitivno na vrhu liste. Ovaj meksički klasik, poznat po svojoj svestranosti i ukusnosti, osvojio je srca gurmana širom svijeta. U ovom članku, donosimo vam top 8 najboljih recepata za zapečene tortilje koji će zadovoljiti svačiji ukus.

Od klasičnih zapečenih tortilja s mesom i sirom do inovativnih verzija s vegetarijanskim ili egzotičnim nadjevima, ovi recepti su pažljivo odabrani kako bi vam pružili nezaboravno kulinarsko iskustvo. Bilo da tražite nešto novo za obiteljsku večeru, zabavu s prijateljima ili jednostavno želite uživati u ukusnom obroku, ovi recepti za zapečene tortilje su savršen izbor.

Sažetak sakrij
Recepti za zapečene tortilje
Recept 1: Klasične zapečene tortilje s mesom i sirom
Sastojci
Upute za pripremu
Varijacije i dodatne točke
Recept 2: Zapečene tortilje s povrćem i sirom
Sastojci
Upute za pripremu
Varijacije i dodatne točke
Recept 3: Zapečene tortilje s piletinom i avokadom
Sastojci
Upute za pripremu
Varijacije i dodatne točke
Recept 4: Zapečene tortilje s morskim plodovima
Sastojci
Upute za pripremu
Varijacije i dodatne točke
Recept 5: Zapečene tortilje sa špinatom i gljivama
Sastojci
Upute za pripremu
Varijacije i dodatne točke
Recept 6: Zapečene tortilje s chorizo kobasicom i crnim grahom
Sastojci
Upute za pripremu
Varijacije i dodatne točke
Recept 7: Zapečene tortilje s BBQ piletinom
Sastojci
Upute za pripremu
Varijacije i dodatne točke

Recepti za zapečene tortilje

Pridružite nam se u otkrivanju novih i uzbudljivih načina pripreme zapečenih tortilja koje će zasigurno obogatiti vašu kuhinju i oduševiti vaše nepce. Spremite se za kulinarsko putovanje kroz raznolike okuse i arome koje zapečene tortilje nude, i to samo na nekoliko stranica ovog članka! U nastavku se nalaze najbolji recepti za zapečene tortilje.

Recept 1: Klasične zapečene tortilje s mesom i sirom

Sastojci

Za 4 osobe:

  • 8 tortilja (srednje veličine)
  • 500 g mljevenog mesa (govedina ili piletina)
  • 200 g ribanog sira (cheddar ili gouda)
  • 1 srednja crvena paprika, nasjeckana
  • 1 srednja žuta paprika, nasjeckana
  • 1 veliki luk, nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 žlice ulja
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • Sol i papar po ukusu
  • 1 žličica kumina
  • 200 ml salse (umak od rajčice)
  • 150 ml kiselog vrhnja

Upute za pripremu

  1. Priprema nadjeva: Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak, te pirjajte dok ne postanu staklasti. Dodajte mljeveno meso i pirjajte dok ne postane smeđe. Začinite solju, paprom, mljevenom crvenom paprikom i kuminom. Umiješajte nasjeckane paprike i kuhajte još nekoliko minuta.
  2. Priprema tortilja: Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C. Na svaku tortilju rasporedite malo mesa, posipajte sa malo sira i zarolajte. Složite tortilje u namašćenu vatrostalnu posudu.
  3. Zapečenje: Prelijte tortilje salsom, posipajte preostalim sirom i pecite u pećnici 20-25 minuta, dok se sir ne rastopi i ne dobije zlatno-smeđu boju.
  4. Posluživanje: Poslužite vruće s kiselim vrhnjem na vrhu.
Recepti za zapečene tortilje
Shutterstock

Varijacije i dodatne točke

  • Vegetarijanska varijanta: Umjesto mesa koristite mješavinu crvenog graha, kukuruza i paprika.
  • Dodaci za još bolji okus: Dodajte malo čilija za pikantniju verziju, ili nekoliko kapi limunovog soka za svježinu.
  • Serviranje: Poslužite s guacamoleom ili svježom salatom za potpun obrok.
  • Savjeti za pripremu: Zapečene tortilje s mesom i sirom možete kratko zagrijati u mikrovalnoj pećnici prije punjenja kako bi bile mekše i lakše za rolanje.

Uživajte u ovom ukusnom i jednostavnom receptu za zapečene tortilje s mesom i sirom.

Recept 2: Zapečene tortilje s povrćem i sirom

Sastojci

Za 4 osobe:

  • 8 tortilja (srednje veličine)
  • 1 srednji tikvica, narezana na kockice
  • 1 crvena paprika, narezana na kockice
  • 1 žuta paprika, narezana na kockice
  • 1 mala glavica crvenog luka, nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 200 g kukuruza iz konzerve
  • 200 g crnog graha, opranog i ocijeđenog
  • 200 g ribanog sira (po izboru, npr. cheddar ili mozzarella)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica dimljene crvene paprike
  • Sol i papar po ukusu
  • 1 žličica suhog origana
  • 150 ml salse (umak od rajčice)
  • 150 ml kiselog vrhnja

Upute za pripremu

  1. Priprema povrća: Zagrijte ulje u velikoj tavi. Dodajte tikvicu, crvenu i žutu papriku, luk i češnjak. Pirjajte na srednje jakoj vatri dok povrće ne omekša, oko 5-7 minuta.
  2. Dodavanje graha i kukuruza: Dodajte kukuruz i crni grah u tavu. Začinite solju, paprom, dimljenom crvenom paprikom i origanom. Promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta.
  3. Punjenje tortilja: Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C. Na svaku tortilju rasporedite povrćni nadjev i posipajte malo sira. Zarolajte tortilje i složite ih u namašćenu vatrostalnu posudu.
  4. Zapečenje: Prelijte tortilje salsom i posipajte preostalim sirom. Pecite u pećnici 20-25 minuta dok se sir ne rastopi i ne dobije zlatno-smeđu boju.
  5. Posluživanje: Poslužite vruće s kiselim vrhnjem na vrhu.
Zapečene tortilje s povrćem i sirom
Shutterstock

Varijacije i dodatne točke

  • Dodajte proteine: Ako želite dodati proteine, možete dodati kuhani quinoa ili tofu.
  • Začini: Ako volite pikantniju hranu, dodajte svježi ili suhi čili.
  • Dodatno povrće: Slobodno eksperimentirajte s dodatnim povrćem poput špinata, brokule ili mrkve.
  • Savjeti za pripremu: Ako želite da tortilje ostanu sočne, pokrijte posudu aluminijskom folijom tijekom prvih 15 minuta pečenja, a zatim je uklonite kako bi sir dobio lijepu zlatno-smeđu boju.

Uživajte u ovom zdravom i ukusnom vegetarijanskom receptu za zapečene tortilje s povrćem i sirom.

Recept 3: Zapečene tortilje s piletinom i avokadom

Sastojci

Za 4 osobe:

  • 8 tortilja (srednje veličine)
  • 500 g kuhane i nasjeckane piletine (npr. od prethodno pečene piletine)
  • 2 zrela avokada, narezana na kriške
  • 200 g ribanog sira (npr. cheddar ili monterey jack)
  • 1 velika rajčica, narezana na kockice
  • 1 srednji crveni luk, nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • Sol i papar po ukusu
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 200 ml salse (umak od rajčice)
  • 150 ml kiselog vrhnja
  • Svježi korijandar za ukras

Upute za pripremu

  1. Priprema nadjeva: U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Dodajte crveni luk i češnjak, te pirjajte dok ne postanu staklasti. Dodajte nasjeckanu piletinu, začinite solju, paprom i mljevenom crvenom paprikom. Pirjajte dok se sve dobro ne spoji.
  2. Slaganje tortilja: Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C. Na svaku tortilju stavite redoslijedom: piletinu, avokado, rajčicu i sir. Zarolajte tortilje i složite ih u namašćenu vatrostalnu posudu.
  3. Zapečenje: Prelijte tortilje salsom i posipajte preostalim sirom. Pecite u pećnici 20-25 minuta, dok se sir ne rastopi i ne dobije zlatno-smeđu boju.
  4. Posluživanje: Poslužite vruće, ukrasite svježim korijandrom i poslužite s kiselim vrhnjem na vrhu.
Zapečene tortilje s piletinom i avokadom
Shutterstock

Varijacije i dodatne točke

  • Za ljubitelje pikantnog: Dodajte nasjeckani jalapeño papričicu u nadjev za dodatnu pikantnost.
  • Dodatno povrće: Možete dodati i druge vrste povrća poput paprike ili kukuruza.
  • Zamjena za piletinu: Ako želite vegetarijansku varijantu, možete koristiti prženi tofu ili tempeh.
  • Savjeti za pripremu: Da biste očuvali svježinu i teksturu avokada, dodajte ga netom prije rolanja tortilja.

Uživajte u ovom zdravom i ukusnom vegetarijanskom receptu za zapečene tortilje s piletinom i avokadom.

Recept 4: Zapečene tortilje s morskim plodovima

Sastojci

Za 4 osobe:

  • 8 tortilja (srednje veličine)
  • 300 g mješavine morskih plodova (npr. kozice, lignje, školjke)
  • 200 g ribanog sira (npr. mozzarella ili feta)
  • 1 crvena paprika, narezana na kockice
  • 1 žuta paprika, narezana na kockice
  • 1 srednji luk, nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 žličica sušenog origana
  • Sol i papar po ukusu
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 200 ml salse (umak od rajčice)
  • 150 ml kiselog vrhnja
  • Svježi peršin za ukras

Upute za pripremu

  1. Priprema morskih plodova: U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Dodajte luk i češnjak, pirjajte dok ne postanu staklasti. Dodajte morske plodove, sol i papar te pirjajte dok morski plodovi ne postanu kuhani (oko 5-7 minuta).
  2. Dodavanje povrća: Dodajte paprike i origano, te pirjajte još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
  3. Slaganje tortilja: Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C. Na svaku tortilju rasporedite mješavinu morskih plodova i povrća, te posipajte sa sirom. Zarolajte tortilje i složite ih u namašćenu vatrostalnu posudu.
  4. Zapečenje: Prelijte tortilje salsom i posipajte preostalim sirom. Pecite u pećnici 20-25 minuta dok se sir ne rastopi i ne dobije zlatno-smeđu boju.
  5. Posluživanje: Poslužite vruće, ukrasite svježim peršinom i poslužite s kiselim vrhnjem na vrhu.
Zapečene tortilje s morskim plodovima
Shutterstock

Varijacije i dodatne točke

  • Zamjena morskih plodova: Ako ne volite određene vrste morskih plodova, slobodno ih zamijenite drugima po vašem izboru.
  • Pikantna varijanta: Za pikantniji okus, dodajte malo čilija ili tabasco umaka.
  • Dodatno povrće: Možete dodati i drugo povrće po želji, npr. špinat ili kukuruz.
  • Savjeti za pripremu: Budite oprezni da ne prekuhate morske plodove tijekom pirjanja kako ne bi postali žilavi.

Uživajte u ovom zdravom i ukusnom vegetarijanskom receptu za zapečene tortilje s morskim plodovima.

Recept 5: Zapečene tortilje sa špinatom i gljivama

Sastojci

Za 4 osobe:

  • 8 tortilja (srednje veličine)
  • 300 g svježeg špinata
  • 250 g gljiva (npr. šampinjona), narezanih na ploške
  • 200 g ricotte ili svježeg sira
  • 200 g ribanog sira (npr. mozzarella ili gouda)
  • 1 srednji luk, nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • Sol i papar po ukusu
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 200 ml salse (umak od rajčice)
  • 150 ml kiselog vrhnja

Upute za pripremu

  1. Priprema špinata i gljiva: U velikoj tavi zagrijte ulje, dodajte luk i češnjak, te pirjajte dok ne postanu staklasti. Dodajte gljive i kuhajte dok ne puste vodu. Dodajte špinat, sol, papar i muškatni oraščić, te pirjajte dok špinat ne vene.
  2. Miješanje sa sirom: Sklonite tavu s vatre i umiješajte ricottu ili svježi sir dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  3. Slaganje tortilja: Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C. Na svaku tortilju rasporedite smjesu špinata, gljiva i sira, te zarolajte. Složite tortilje u namašćenu vatrostalnu posudu.
  4. Zapečenje: Prelijte tortilje salsom i posipajte ribanim sirom. Pecite u pećnici 20-25 minuta dok se sir ne rastopi i ne dobije zlatno-smeđu boju.
  5. Posluživanje: Poslužite vruće s kiselim vrhnjem na vrhu.
Zapečene tortilje sa špinatom i gljivama
Shutterstock

Varijacije i dodatne točke

  • Dodajte proteine: Ako želite više proteina, dodajte pržene komadiće tofu-a ili pileća prsa.
  • Zamjena za špinat: Možete koristiti i blitvu ili kelj.
  • Dodatni začini: Za dodatnu aromu, razmislite o dodavanju timijana ili ružmarina.
  • Savjeti za pripremu: Ako volite hrskaviju teksturu, pecite tortilje otkrivene cijelo vrijeme pečenja kako bi gornji sloj postao hrskaviji.

Uživajte u ovom zdravom i ukusnom vegetarijanskom receptu za zapečene tortilje sa špinatom i gljivama.

Recept 6: Zapečene tortilje s chorizo kobasicom i crnim grahom

Sastojci

Za 4 osobe:

  • 8 tortilja (srednje veličine)
  • 300 g chorizo kobasice, narezane na kolutiće
  • 400 g crnog graha iz konzerve, opranog i ocijeđenog
  • 200 g ribanog sira (npr. cheddar ili monterey jack)
  • 1 velika rajčica, narezana na kockice
  • 1 srednji luk, nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 žličica dimljene crvene paprike
  • Sol i papar po ukusu
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 200 ml salse (umak od rajčice)
  • 150 ml kiselog vrhnja
  • Svježi korijandar za ukras

Upute za pripremu

  1. Priprema nadjeva: Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje u tavi. Dodajte luk i češnjak, te pirjajte dok ne postanu staklasti. Dodajte chorizo kobasicu i pirjajte dok ne postane hrskava. Zatim dodajte crni grah, rajčicu, sol, papar i dimljenu crvenu papriku. Kuhajte mješavinu nekoliko minuta.
  2. Slaganje tortilja: Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C. Na svaku tortilju rasporedite nadjev od choriza i crnog graha, te posipajte sa sirom. Zarolajte tortilje i složite ih u namašćenu vatrostalnu posudu.
  3. Zapečenje: Prelijte tortilje salsom i posipajte preostalim sirom. Pecite u pećnici 20-25 minuta dok se sir ne rastopi i ne dobije zlatno-smeđu boju.
  4. Posluživanje: Poslužite vruće, ukrasite svježim korijandrom i poslužite s kiselim vrhnjem na vrhu.
Zapečene tortilje s chorizo kobasicom i crnim grahom
Shutterstock

Varijacije i dodatne točke

  • Bez mesa: Za vegetarijansku verziju, chorizo zamijenite s dodatnom količinom crnog graha ili kuhanim kvinojom.
  • Dodatno povrće: Možete dodati crvenu papriku ili kukuruz za dodatnu teksturu i okus.
  • Pikantna varijanta: Dodajte svježi ili sušeni čili za pikantniji okus.
  • Savjeti za pripremu: Chorizo može biti prilično masan, pa nakon prženja možda ćete htjeti ukloniti višak masnoće s papirnatim ručnikom.

Uživajte u ovom zdravom i ukusnom vegetarijanskom receptu za zapečene tortilje sa chorizo kobasicom i crnim grahom.

Recept 7: Zapečene tortilje s BBQ piletinom

Sastojci

Za 4 osobe:

  • 8 tortilja (srednje veličine)
  • 500 g kuhane i nasjeckane piletine
  • 200 ml barbeque umaka
  • 200 g ribanog sira (npr. cheddar ili gouda)
  • 1 srednja crvena paprika, narezana na trakice
  • 1 srednja žuta paprika, narezana na trakice
  • 1 srednji luk, nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 žličica dimljene crvene paprike
  • Sol i papar po ukusu
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 150 ml kiselog vrhnja
  • Svježi peršin ili korijandar za ukras

Upute za pripremu

  1. Priprema piletine: U posudi pomiješajte nasjeckanu piletinu s barbeque umakom. Ako je piletina suha, možete dodati malo vode ili pilećeg temeljca.
  2. Priprema povrća: Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje u tavi. Dodajte luk i češnjak, te pirjajte dok ne postanu staklasti. Dodajte paprike i pirjajte dok ne omekšaju. Začinite solju, paprom i dimljenom crvenom paprikom.
  3. Slaganje tortilja: Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C. Na svaku tortilju rasporedite smjesu piletine i povrća, te posipajte sa sirom. Zarolajte tortilje i složite ih u namašćenu vatrostalnu posudu.
  4. Zapečenje: Pecite u pećnici 20-25 minuta dok se sir ne rastopi i ne dobije zlatno-smeđu boju.
  5. Posluživanje: Poslužite vruće s kiselim vrhnjem na vrhu i ukrasite svježim peršinom ili korijandrom.
Zapečene tortilje s BBQ piletinom
Shutterstock

Varijacije i dodatne točke

  • Dodatni začini: Za dodatnu dubinu okusa, dodajte malo čilija u prahu ili kumin.
  • Dodatno povrće: Možete dodati kukuruz ili crni grah za dodatnu teksturu.
  • Zamjena za piletinu: Ako želite, piletinu možete zamijeniti s pulled porkom ili čak s vegetarijanskim opcijama poput jackfruita.
  • Savjeti za pripremu: Ako koristite svježu piletinu, prethodno je ispecite ili skuhajte, a zatim natrgajte ili nasjeckajte prije miješanja s barbeque umakom.

Uživajte u ovom zdravom i ukusnom vegetarijanskom receptu za zapečene tortilje s BBQ piletinom. Bez obzira na vaš kulinarski ukus, zapečene tortilje su fleksibilno jelo koje može zadovoljiti različite prehrambene potrebe i ukuse, čineći ih idealnim izborom za bilo koju prigodu. Uživajte u pripremi i degustaciji!

Oznakehranareceptizapečene tortilje
Podijeli ovaj članak
Facebook Twitter Kopiraj poveznicu Isprintaj

Pogledajte i ovo

Najbolji recepti za lepinje: 5 najukusnijih varijanti
Hrana i piće

Najbolji recepti za lepinje: 5 najukusnijih varijanti

12 minuta čitanja
5 najboljih recepta za brz i ukusan obrok za cijelu obitelj
Hrana i piće

5 najboljih recepta za brz i ukusan obrok za cijelu obitelj

10 minuta čitanja
Hrana i piće

Jeste li znali? U smokvama se nalazi osa

1 minuta čitanja
Hrana i piće

Je li zeleni čaj doista dobar za zdravlje i mršavljenje?

1 minuta čitanja
Hrana i piće

Hrana koja vam pomaže smanjiti celulit i daje najbolje rezultate

1 minuta čitanja
Hrana i piće

Zanima vas kako napraviti domaći pinđur? Evo top 5 recepata

14 minuta čitanja
DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
Pratite nas
Copyright 2024 © Sva prava pridržana.
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti
  • Kontakt
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?