Prehrana po krvnim grupama vrsta je prehrane koja je postala popularna izlaskom knjige „Jedi ispravno za svoj tip“ koju je napisao nutricionist Peter D’Adamo. Knjiga je svjetlo dana ugledala 1996. godine i ubrzo je postala jedna od najčitanijih knjiga u Americi, a nakon toga i u svijetu.
Osnovna ideja knjige govori o tome da bi se prehrana svake osobe trebala temeljiti na krvnoj grupi koju ta osoba ima jer su neke namirnice prikladnije našoj krvnoj grupi i mogu pomoći podići tjelesno zdravlje na viši nivo te smanjiti rizike od obolijevanja od kroničnih bolesti, visokog tlaka, slabijeg imuniteta i slično.
To zapravo znači da tvorac ove ideje tvrdi da svaka krvna grupa određuje sposobnost ljudskog organizma da apsorbira hranjive tvari, da ih maksimalno iskorištava te da se bori protiv bolesti.
Prehrana po krvnim grupama prema knjizi izgleda ovako:
0 krvna grupa – ovo je prva nastala i time najstarija krvna grupa koju su imali lovci čija se prehrana tada temeljila na animalnoj prehrani pa D’Adamo smatra da bi se prehrana ljudi s tom krvnom grupom trebala bazirati na većinskom unosu namirnica životinjskog porijekla, bogatih proteinima.
Za ljude s ovom krvnom grupom dozvoljene su i junetina, janjetina, piletina, puretina i riba te sve vrste voća i mahunarki. Također se mogu konzumirati kupusnjače.
Što bi trebalo izbjegavati: osobe s krvnom grupom 0 ne bi treble jesti mliječne proizvode, kruh i tjesteninu, kukuruz i kupus.
A krvna grupa – prelaskom ljudi na sjedilački način života nastala je krvna grupa A, čime ratarstvo postaje važan segment prehrane. Zbog toga ova krvna grupa podržava vegetarijanski način prehrane.
Za osobe s krvnom grupom A preporučena je konzumacija namirnica biljnog podrijetla što uključuje razno povrće, cjelovite žitarice, grah i leća, te soja.
Što bi trebalo izbjegavati: osobe s krvnom grupom A trebale bi izbaciti meso iz svoje prehrane, sve punomasne mliječne proizvode, sve citruse i tropsko voće, te rajčice i papriku.
B krvna grupa – nastanak krvne grupe B posljedica je selidbe ljudi, a potencirana je klimatskim promjenama. Osim mesa i povrća važan dio ove prehrane je mlijeko.
Najveća raznolikost u prehrani dozvoljena je ljudima ove krvne grupe jer im je preporučeno jesti ribu, perad, govedinu i janjetinu od mesa, sve mliječne proizvode te sve vrste povrća i žitarica.
Što bi trebalo izbjegavati: osobe s krvnom grupom B ne bi uopće smjele jesti slaninu, šunku i piletinu, te bi što više trebale izbjegavati konzumaciju govedine, rajčice, kukuruza i pšenice.
AB krvna grupa – posljednja i najmlađa krvna grupa najmanje je rasprostranjena u populaciji, a nastala je miješanjem krvnih grupa A i B. Zbog toga je velik dio prehrane ove krvne grupa baziran i na vegetarijanskoj i mliječnoj prehrani.
Ovdje su preporučljive janjetina i puretina, mliječni proizvodi, jaja, riža te samo trešnje i šljive.
Što bi trebalo izbjegavati: osobe krvne grupe AB ne smiju jesti dimljeno meso, a što manje bi trebale konzumirati govedinu, kukuruz, tropsko voće, naranče i banane.
Osnovna premisa prehrane po krvnim grupama
Teorija na kojoj se bazira ideja o prehrani po krvnim grupama govori o važnosti lektina, komponenti koja je slična proteinu i koja ima štetno djelovanje na zdravlje. Zbog toga je napravljena lista namirnica koje doktor preporučuje konzumirati ili preporučuje izbjegavati, a koje sadrže nepreporučene lektine.
Iako je hrana koja se preporučuje jesti svježa i nije prerađena mnogima se prehrana ljudi krvne grupe 0 čini vrlo restriktivnom, i s obzirom na to da se bazira samo na mesu i vrlo nekvalitetnom. Mnogi misle da će takva prehrana dovesti do porasta razine kolesterola i loše utjecati na kardiovaskularni sustav. Doktor D’Amado tvrdi da se to ne može dogoditi jer je krv krvne grupe 0 prilagođena na takvu prehranu i neće biti negativnog utjecaja na zdravlje.
Također je važno napomenuti da se niti jedna vrsta prehrane ne bi smjela izuzimati iz određenih kategorija ljudi kao što su djeca, trudnice, dojilje, starci i druge osjetljive kategorije.
Za stvaranje odluke o tome je li ova vrsta prehrane dobra ili ne za vas, najbolje je dodatno proučiti medicinsku literaturu i knjige o prehrani po krvnim grupama te se savjetovati s liječnikom o tome.