Svi volimo ponekad pojesti ili popiti nešto nezdravo poput brze hrane, čokolade ili gaziranih pića. Nutricionistica Rhiannon Lambert donosi 3 vrste hrane i pića koje bismo trebali izbjegavati kada je u pitanju nadutost i rizik od nastanka raka.
1. Crveno i prerađeno meso
“Pretjerano kozumiranje prerađenog i crvenog mesa može povećati rizik od nastajanja raka”, kaže nutricionistica Lambert za portal The Sun. Ujedno preporučuje da bi bilo idealno kada ga uopće ne bismo koristili u prehrani ili barem smanjili količine koje konzumiramo.
2. Žvakaće gume
Iako ste mislili da žvakanje žvakaćih guma ne šteti našem zdravlju, ono ipak nije bezopasno. Učestalo žvakanje žvakaćih guma, posebice otvorenih usta, može dovesti do gutanja previše zraka, što uzrokuje nadutost.
3. Gazirana pića
Gazirana pića imaju sličan učinka kao učestalo žvakanje žvakaćih guma jer mjehurići u pićima prepuni su zraka. To u končanici rezultirata gutanjem viška zraka zbog čega se osjećamo naduto, ističe nutricionistica. Gazirana pića prepuna su i šećera stoga moramo imati na umu da ne smijemo prekoračati preporučeni dnevni unos šećera, 30 grama na dan.