Učenje, pamćenje, koncentracija samo su neke od kognitivnih funkcija. I dok starenje najviše utječe na opadanje kognitivnih funkcija, utjecaj imaju i genetske predispozicije, povrede mozga, fizičko stanje kao i kronična stanja.
No, postoje određene namirnice koje mogu poboljšati kognitivne funkcije. Donosimo popos namirnica:
- Jaja – jaja su prirodni izvor hranjivih tvari koje poboljšavaju zdravlje mozga, uključujući kolin te lutein i zeaksantin. Kolin poboljšava funkcije kao što su pamćenje i razmišljanje.
- Gljive – Istraživanja su pokazala kako su gljive jedne od glavnih izvora ergotioneina, aminokiseline čija protuupalna svojstva pridonose zdravom starenju, kognitivnim funkcijama i smanjenju stresa.
- Lubenica – lubenice su izvor karotenoida – likopena, a istraživanja su pokazala da likopen ima pozitivan učinak na kognitivne funkcije. Ujedno, niža razina likopena dokazano je povezana s većom stopom smrtnosti od Alzheimerove bolesti.