Jaja su jedna od osnovnih namirnica svakog kućanstva, a sa porastom njihove vrijednosti na tržištu nitko ne želi da postanu neupotrebljiva nakon kupovine.
Najsigurniji način čuvanja jaja je u hladnjaku jer na nižim temperaturama mogu potrajati i do nekoliko tjedana bez da se pokvare. Pokvarena jaja veoma su opasna za ljudski organizam jer mogu sadržavati mnoge opasne bakterije, a najpoznatija i najraširenija je salmonela.
Najbrža provjera, koju preporučuju kuhari i doktori, a prenosi ih portal Eatthis je test plutanja.
Test plutanja jedna je od najklasičnijih i najčešće preporučenih metoda za ispitivanje je li jaje pokvareno ili ne. Sve što trebate učiniti je napuniti zdjelu vodom i staviti jaje u nju. Svježa jaja će potonuti na dno, dok će starija jaja plutati.
Ako vam treba dodatni pregled jer stara jaja nisu uvijek nužno i pokvarena, tu je test mirisa. Također pouzdan način provjere jer svježa jaja ne bi trebala imati miris. Ako jaje smrdi ili miriše na sumpor, najbolje ga je baciti. Nikako ne preporučamo njihovu konzumaciju.