Kada govorimo o doručku, prvo što padne mnogima na pamet su upravo-jaja. Iako sadrže puno nutritivnih vrijednosti, potrebno ih je na pravi način pripremiti kako bi smo dobili ono najbolje od njih.
“Bjelanjci su nevjerojatan izvor proteina, a žumanjci vitamina A, B12, selen, kolin i lutein”, govori dijatetičarka Lindsay Wengler.
Ne postoji pogrešan način za pripremu jaja, ali pojedine metode su manje zdrave od drugih. Mnogi dijetetičari i nutricionisti slažu se da je prženje jaja na puno ulja i jakoj vrati najnezdraviji način pripreme.
“Pržite li jaja na ulju ili maslacu “ubijate” hranjive vrijednosti jer su jaja i maslac prepuni kalorija i masti. Jaja su prirodno bogata proteinima i imaju malo zasićenih masnoća, no kada dodate maslac, količina zasićenih masnoća se povećava čime pospješujemo rizik od srčanih bolesti”, ističe dijetetičarka Katherine Basbaum za Yahoo!Life.
No, postoje i neke zdrave alternative pripreme prženih jaja kao što je korištenje maslinovog ulja, ulja avokada ili priprema s minimalno masnoće.