Danas mnogi tražimo neke zdrave namirnice i namirnice koje odlično idu uz naše načine prehrane kao što je, primjerice, UN dijeta. Zobeno mlijeko posljednjih je godina postalo jedno od najpopularnijih alternativa kravljem mlijeku, a idealno je za vegane i vegetarijance. Osim toga, ono je ukusno i hranjivo te izuzetno jeftino jer su za njegovu pripremu potrebna samo dva sastojka, a to su zob i voda. Naravno, potreban je i blender kako bi povezali ove dvije namirnice i dobili ukusan i zdrav zobeni napitak.
Ljudi koji vole zobeno mlijeko i redovno ga koriste cijene njegov slatkasti i blagi okus, a veliki plus je i to što nema laktoze pa je odličan izbor i za osobe koje su intolerantne na laktozu i izbjegavaju kravlje mlijeko.
Veliki plus za zobeno mlijeko je i to što u njemu gotovo nema masnoće što ga čini odličnom namirnicom za sve one koji se bore s kolesterolom i masnoćom u krvi.
Zob ima pregršt hranjivih vrijednosti
Što je zob? Zob je žitarica punog zrna koja raste na područjima Europe i Amerike, a u prošlosti je bila osnovna komponenta većine hrane ljudi Sjeverne Europe pa je tako poznato da je kuhana zob bila omiljena hrana Germana i Vikinga koji su je smatrali hranjivom i koja im je davala mnogo energije.
Osim toga, travari su pripravke od zobi često koristili za liječenje raznih bolesti kao što su umor, depresija ili nesanica, jer su je smatrali korisnom u tim segmentima. Upravo je iz toga razloga zob postala dio proizvoda za njegu kože u 20. stoljeću, a zobena kaša se smatrala odličnim doručkom i zdravim načinom za započinjanje dana.
Zob je žitarica vrlo hranjivog sastava i zdrava je za konzumaciju svaki dan. Osim ugljikohidrata koji daju energiju u zobi se nalaze i proteini, masti te mnogo vlakana. Osim toga u njoj ima mnogo folne kiseline, magnezija, fosfora, mangana i drugih zdravih minerala.
Jedna od najvećih vrijednosti zobi je činjenica da se u njoj nalazi više od 10% vlakana, od kojih je većina uglavnom topiva. Upravo ta topiva vlakna pogoduju osjećaju sitosti kod osoba koje jedu zob te pomaže u smanjivanju apetita.
Osim toga, ta topiva vlakna, u ovom slučaju je riječ o betaglukanima, pomažu u radu crijeva, i to na način da pri spajanju s vodom tvore gel i na taj način povećaju količinu sadržaja u crijevima te na taj način olakšavaju prolazak fecesa kroz crijeva te lakše pražnjenje crijeva. Time probavni sustav održavaju zdravijim, a to pozitivno utječe i na ostale tjelesne organe.
Beta glukan je poznat po daljnjim ljekovitim svojstvima, a među njima su i snižavanje razine kolesterola (osobito tzv. „lošeg“ LDL kolesterola) u krvi, te povećanje proizvodnje žučne kiseline. To znači da zob pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav i probavni sustav.
Zobeno mlijeko – bolji izbor mlijeka za mnoge
Zobeno je mlijeko vrlo prisutno u mnogim kućanstvima jer je odlična izbor za mnoge skupine ljudi.
Kada je zobeno mlijeko najbolji izbor za vas?
1. Ako ste intolerantni na laktozu
Intolerantnost na laktozu sve je češća u populaciji, a pojednostavljeno to znači da je osoba alergična na kravlje mlijeko. Može biti veća što osobi onemogućuje da pije ili jede bilo koje mliječne proizvode, a može biti i manja što osobi dozvoljava da pije kravlje mlijeko u vrlo maloj i ograničenoj količini.
Ako ste intolerantni na laktozu tada je zobeno mlijeko jako dobar izbor za vas jer ima jako puno dijetalnih vlakana, jer je mnogo jeftinije i možete ga napraviti sami i jer sadrži mnogo ugljikohidrata. Međutim, ako prakticirate neku dijetu kao što je dijeta bez ugljikohidrata, tada zobeno mlijeko neće biti najbolje rješenje.
Ako kupujete zobeno mlijeko tada ćete uživati i u dodatnoj pogodnosti B vitamina koji se dodaju u kupovnu verziju.
2. Ako ste vegan
Zobeno je mlijeko odličan izbor za vegane jer im omogućuje da uživaju u mlijeku koje nije životinjskog porijekla.
3. Ako volite konzumirati ljekovite namirnice
Zobeno mlijeko ima odlična ljekovita svojstva jer se u njemu nalazi beta glukan koji pomaže u smanjivanju infekcija i poznati je imunomodulator, što znači da poboljšava rad imunološkog sustava. Također sadrži mnogo raznih vitamina i minerala.
4. Ako želite smršaviti
Zobeno mlijeko ima jako malo masti i uopće nema zasićenih masnoća. Zbog toga u njemu nema kolesterola, dok u kravljem mlijeku ima jako mnogo kolesterola,čak na 24 mg po porciji.
5. Ako imate visoku razinu šećera u krvi
Beta glukan koji je glavni sastojak zobenog mlijeka pomaže regulirati razinu šećera u krvi što ga čini idealnim napitkom za sve osobe koje imaju problema s kontroliranjem te razine.
6. Ako imate problema s probavom
Zobeno mlijeko sadrži jako puno dijetalnih vlakana pa potiče probavni sustav na rad. Pomaže olakšati mnoge probleme s probavom kao što su primjerice konstipacija, dijareja i grčevi.
Zobeno mlijeko recept
Zobeno mlijeko nije pravo mlijeko jer se mlijeko dobiva iz mliječnih žlijezdi sisavaca. Ono je zamjena za životinjsko mlijeko.
Zobeno mlijeko recept na klasičan način:
Ovo je mlijeko vrlo jednostavno za pripremu. Za to vam je potrebno otprilike 80 grama zobenih pahuljica i 700 ml vode. Oboje stavite u blender i dobro pomiješajte. Nakon toga odvojite tekućinu od zobi pomoću cjedila.
U zobeno mlijeko možete dodati malo vanilije ili zaslađivača ako želite bolji i puniji okus. Neki vole dodati i prstohvat morske soli.
Zobeno mlijeko iz zrna zobi:
Zobeno se mlijeko može napraviti i od zrna zobi, a 50 g sušenih zrna dovoljno je za izradu 1 litre mlijeka. %0 grama zobi stavite u posudu i prelijte vodom te ih ostavite namočene preko noći.
Zatim ih omekšale stavite u blender u koji treba dodati 1 litru vode i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Tada dodajte soli po želji i još blendajte još nekoliko sekundi. Zatim smjesu procijedite kroz što gušće cjedilo i uživajte u mlijeku koje ste dobili.
SAVJET:
Zobeno mlijeko u hladnjaku možete držati najviše pet dana. Bitno je da ga držite u tamnoj boci jer će inače izgubiti većinu nutrijenata i da je uvijek hermetički zatvoreno.
Mnogi ne znaju da se zobeno mlijeko može zamrzavati, a najbolje je to učiniti preko posuda za led.
Ako vam se zobeno mlijeko čini preblagog okusa možete ga obogatiti javorovim sirupom ili medom, a mnogi posegnu i za nekim ukusnim začinom poput cimeta ili vanilije.