DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
  • Početna
  • Magazin
  • Zdravlje
  • Hrana
  • Putovanja
Obavijesti Prikaži više
Font ResizerAa
DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
Font ResizerAa
  • Početna
  • Magazin
  • Zdravlje
  • Hrana
  • Putovanja

Popularno

najbolja casina u Hrvatskoj

Testirali smo: Koji hrvatski online casino odabrati?

29 minuta čitanja
Kako mediteranska prehrana utječe na kožu? Evo 9 načina

Kako mediteranska prehrana utječe na kožu? Evo 9 načina

5 minuta čitanja
Koji su dalmatinski običaji na rubu zaborava? Evo 9 primjera

Koji su dalmatinski običaji na rubu zaborava? Evo 9 primjera

5 minuta čitanja

Pratite nas na Fejsu

18kFollowersLike
Copyright 2024 © Filip Media d.o.o. Sva prava pridržana.
Hrana i piće

Znanstvenici napokon otkrili jednostavan trik za neodoljivo ukusniju kavu: Evo o čemu se radi

Lorena N.
Ažurirano: 25 ožujka, 2024 10:13 pm
Autor: Lorena N.
Podijeli
Znanstvenici napokon otkrili jednostavan trik za neodoljivo ukusniju kavu: Evo o čemu se radi
Shutterstock
Podijeli

Prestanak korištenja soli i dodavanje male količine vode zrncima kave prije mljevenja može biti ključ za ukusniju šalicu kave, prema novim istraživanjima. Ovaj postupak smanjuje statički elektricitet koji nastaje tijekom mljevenja cijelih zrna kave, čime se izbjegava skupljanje i začepljivanje mlinca te smanjuje nered i otpad.

Ljubitelji kave već dulje vrijeme primjenjuju ovu metodu, prskajući zrna vodom prije mljevenja. Sada su znanstvenici objasnili pojavu iskrenja u mljevenim zrnima kave i otkrili kako amaterski baristi mogu smanjiti statički elektricitet, što rezultira dosljednijom i intenzivnijom šalicom espressa.

Šalica kave
Shutterstock

Christopher Hendon, kemičar specijaliziran za materijale sa Sveučilišta Oregon, objašnjava: “Vlaga, bilo da je riječ o preostaloj vlazi unutar prženih zrna kave ili o vlazi koja se dodaje tijekom mljevenja, ključna je za količinu naboja koji se stvara tijekom mljevenja.” Hendon, poznat po svojim istraživanjima o utjecaju zamrzavanja zrna kave na njihov okus, surađivao je s Joshuaom Méndezom Harperom, bivšim vulkanologom sa Sveučilišta Oregon (sada na Sveučilištu Portland State), istražujući koje vrste kave imaju tendenciju skupljanja i zašto, te kako to utječe na kvalitetu kuhanja.

Harper, Hendon i njihovi kolege uspoređivali su različite vrste komercijalno dostupnih i laboratorijski prženih zrna kave, razlikujući ih po podrijetlu, vremenu prženja i sadržaju vlage. Mjerili su statički elektricitet u svakoj seriji nakon mljevenja, kao i veličinu čestica svježe mljevene kave i okus konačnog proizvoda.

Otkrili su da mljevenje cijelih zrna kave u fine čestice stvara znatan trenje jer se čestice međusobno trljaju i lome, generirajući statički elektricitet. To je slično trenju čestica prašine u vulkanskim oblucima, što stvara munje. Hendon i njegov tim smatraju da je ovaj proces ključan za poboljšanje kvalitete kave.

Oznakekavaznanstvenici
Podijeli ovaj članak
Facebook Twitter Kopiraj poveznicu Isprintaj

Pogledajte i ovo

Hrana i piće

Evo za koju hranu nikada ne biste rekli da je puna šećera

1 minuta čitanja
Hrana i piće

Evo što omiljeni okus sladoleda otkriva o vama

1 minuta čitanja
Kako da povrće ostane svježe? Donosimo efektivnih 7 savjeta
Hrana i piće

Kako da povrće ostane svježe? Donosimo efektivnih 7 savjeta

8 minuta čitanja
Hrana i piće

Jeste li znali? U smokvama se nalazi osa

1 minuta čitanja
Recepti za kolače: 8 najfinijih deserata za ljetne dane
Hrana i piće

Recepti za kolače: 8 najfinijih deserata za ljetne dane

29 minuta čitanja
Hrana i piće

Kako najbrže provjeriti jesu li jaja pokvarena?

1 minuta čitanja
DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
Pratite nas
Copyright 2024 © Sva prava pridržana.
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti
  • Kontakt
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?