Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zanimljivosti

Zašto je sveta potvrda važna i kakav učinak ima na nas?

Potvrda produbljuje naš krsni život koji nas poziva da budemo misionarski svjedoci Isusa Krista u svojim obiteljima, četvrtima, društvu i u cijelom svijetu. Kroz krizmu se jača naš osobni odnos s Isusom Kristom. Poruku vjere primamo na dublji i intenzivniji način i to s velikim naglaskom na samu osobu Isusa Krista, koji je zamolio Oca da daje Duha Svetoga Crkvi za izgradnju zajednice u službi ljubavi. Uvijek na internetu možete pronaći neke lijepe čestitke za Svetu potvrdu kako biste krizmanicima u svojoj obitelji uljepšali Potvrdu Duha Svetoga.

Duh Sveti daruje nam sedam darova – mudrost, razum, znanje, jakost, savjet, pobožnost i strah Božji – a oni nam pomažu u našoj misiji i svjedočenju. Učinak tih darova prati nas u različitim fazama našeg duhovnog razvoja i duhovnog života.

Kao potvrđeni hodamo sa sedam darova Duha Svetoga. Mudrost nam omogućuje da svijet vidimo s Božjeg gledišta, što nam može pomoći da shvatimo svrhu i sam plan Boga. Odobrava nam dugoročni pogled na povijest, ispitujući sadašnjost u svjetlu prošlosti i misterij budućnosti. Spašava nas od iluzije da nam je duh vremena jedino vodstvo. Dar znanja Duha Svetoga upućuje nas na kontemplaciju ili promišljeni odraz Božjeg otajstva – Oca, Sina i Duha Svetoga – kao i otajstava katoličke vjere. Privlači nas meditativna molitva, gdje dopuštamo Bogu da nas vodi dok se strpljivo odmaramo u božanskoj prisutnosti.

Mudrost

Onaj koji je mudar, sposoban je razlikovati dobro i loše u životu, važno od nevažnog. Mudar je čovjek sposoban u Božjem svjetlu gledati i prosuđivati cjelokupnu stvarnost.

Znanje

Čovjek s ovim darom traži i radosno prihvaća istinu; prepoznaje i zna ljude, svijet i Boga u njihovoj najdubljoj stvarnosti; priznaje drugoga i raduje se kad nasluti bogatstvo njegove osobe.

Jakost

Jak čovjek sposoban je hrabro živjeti ljudsku i kršćansku istinu. Dosljedan je i sposoban izdržati i onda kad je teško vjerovati i nadati se. Svoje povjerenje i svoju ljubav prema Bogu i ljudima temelji na Božjoj vjernosti i ljubavi.

Savjet 

Čovjek koji ima dar savjeta sposoban je savjetom pomoći drugome u donošenju njegova osobnog mišljenja i osobne odluke, osobito u važnim trenucima njegova života. Imati dar savjeta znači također biti sposoban primati savjet od drugoga i osobito, tražiti savjet u slušanju Božje riječi.

Razum

Dar razuma potiče nas da radimo na tome da spoznamo sebe kao dio našeg rasta u poznavanju Boga. To je ono što je sveti Augustin mislio kad je molio: “Da Te upoznam, da upoznam sebe.” Kad Duh ulije u naša srca čvrstinu ili hrabrost, možemo vjerovati da ćemo biti spremni zauzeti se za Krista i Evanđelje kad budemo izazvani. Kako dar savjeta ili ispravne prosudbe raste u nama, možemo osjetiti tiho učenje koje nam Duh daje o našem moralnom životu i odgoju naše savjesti.

Pobožnost

Dar pobožnosti ili poštovanja čin je poštovanja Oca koji nas je stvorio, Isusa koji nas je spasio i Duha koji nas posvećuje. Pobožnost prema Bogu i ljudima učimo od roditelja i drugih koji nas uvježbavaju u vrlini. Duh nas ispunjava tim darom u liturgiji, koja je majstorska škola poštovanja, kao i putem narodnih pobožnosti i pobožnosti.

Strah Božji

Napokon, strah Božji ili strahopoštovanje u Božjoj prisutnosti može uliti iskrenost u naš odnos s Bogom, iskrenost koja nas stavlja u strahopoštovanje pred Božjim veličanstvom. Ipak, dar također daje stav zahvalnog čuda što nas Bog voli i što možemo sudjelovati u njegovu životu.

Izvor fotografije:

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati