Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zanimljivosti

Promocija neretvanske lađe: Metkovački lađari odveslali čitavu istarsku obalu

U duljini od 88 km

Foto: Screenshot

Poznata je priča da su lađe u dolini Neretve bile osnovno teretno prijevozno sredstvo stotinama godina. Tako je bilo sve do 70-ih godina prošlog stoljeća kada su druge vrsta brodica, kao i automobili, zamijenili ovo legendarno plovilo. Prije 24 godina održan je prvi Maraton lađa u svrhu revitalizacije lađe, a u Metkoviću i okolici još uvijek postoji mnoštvo pojedinaca, među kojima ima podosta mladih, koji nastavljaju promidžbu ove tradicije.

Tako su 12 mladih lađara iz Metkovića odlučili ovih dana odveslati trodnevnu „rutu“ u duljini od 88 kilometara od Savudrije do Pule, dakle, duljinom čitave istarske obale. Radi se o lađarima iz metkovićke Udruge „Sveti Ilija Metković“ koji već nekoliko godina rade na promociji neretvanske lađe kao kulturnog dobra. Pripremljen im je doček dolaskom na pulsku rivu…

Ondje ih je dočekao pulski gradonačelnik, Filip Zoričić, koji je naglasio kako je njihov pothvat lijepa hrvatska tradicijska priča koju valja njegovati i čuvati. Predsjednik udruge, Dalibor Obradović, najavio je kako udruga namjerava osmi put organizirati utrku neretvanskih lađa na Jarunu, a kasnije i odlazak u Veneciju na poznato okupljanje raznih lađa, Vogalongo.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati