Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zadarska

Predstavljena prva faza uređenja plaže Kolovare u Zadru, građani dobivaju novi sadržaj do ljeta

Gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima i projektantom studije uređenja plaže Kolovare, Perom Marušićem, predstavio je danas javnosti plan uređenja plaže Kolovare. To je najveća gradska plaža, koja zahtijeva sustavno uređenje u cijeloj svojoj dužini od preko kilometra. U tijeku su radovi na uređenju 1. faze koji su započeli u studenom i planiraju se zgotoviti do svibnja, piše Zadarski.

Gradonačelnik je istaknuo da su plaže u Zadru bile jedan od prioriteta uređenja jer ih je bilo premalo i nisu bile adekvatno uređene.

– Zbog toga smo krenuli aktivno u uređenje gradskih plaža. Do sada su uređeni Punta Bajlo, Puntamika i Marex, a u tijeku su radovi na uređenju plaže u Diklu i ova I. faza plaže Kolovare. Kolovare su naš najveći i najzahtjevniji projekt i njihovo uređenje će se odvijati u nekoliko faza. Želimo u budućnosti urediti Kolovare kao javnu plažu, dostupnu svim građanima bez naplate, i za to je u tijeku priprema projekata za naredne faze – kazao je gradonačelnik.

Arhitekt Pero Marušić predstavio je idejnu studiju uređenja cijele plaže Kolovare, naglasivši kako je ona nastala neplanski,  odlaganjem šute od ruševina nakon Drugog svjetskog rata i nikada nije sustavno uređivana. Ova prva faza u koju se krenulo je bila građevinski najmanje zahtjevna i do ljeta će građani dobiti uređeni dio kupališta.

Njeno uređenje vrijedno je 2.205.000 kuna i zajednički se financira sredstvima Grada Zadra i Ministarstva turizma i sporta, kroz projekt Jačanja javne turističke infrastrukture i konkurentnosti Grada Zadra i Zadarske županije (Ministarstvo sudjeluje sa 560.000 kuna). Ono obuhvaća sanaciju i uređenje obalnog zida, popločanje kupališta i sunčališta, te postavljanje javne rasvjete. I ostale faze će se nastojati financirati po ovom modelu, naglasio je Ante Ćurković, v.d. pročelnika za EU fondove. 

Kako je projektom obuhvaćen samo uski obalni pojas, u nastavku plaže treba urediti i šetnicu i hortikulturu, što će preuzeti UO za komunalne djelatnosti, odmah po završetku ovih građevinskih zahvata, rekao je pročelnik Robertino Dujela. Istovremeno, Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom pokrenuo je, po riječima pročelnika Tomislava Korone, proces rušenja i uklanjanja ilegalnih objekata kako bi se moglo ići u koncesioniranje tog dijela plaže i ostvariti njegovu javnu funkciju dostupnu građanima. 

Izvor fotografije:

  • Kolovare Zadar: Grad Zadar
Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zanimljivosti

Prethodnih dana na društvenim mrežama se proširila vijest da ako se javite na ovaj broj, vrlo je vjerojatno da ćete ostati bez novca. Brojni...

Događanja

Pogoditi dobitne brojeve lutrije san je svakog igrača Eurojackpota. Budući da se lutrija u potpunosti temelji na sreći, nije tako lako napraviti pravi izbor....

Intervju

Napravili smo veliki intervju s legendom hrvatske košarkaške reprezentacije, Rokom Lenijem Ukićem

Njuz

Ryanair, najveća europska zrakoplovna kompanija, 01. srpnja je proslavila ponovno otvaranje baze u Zadru. S dva bazna zrakoplova, 78 tjednih letova prema 37 odredišta,...