Ljuske od jaja vrlo su zdrave jer sadrže 90 posto kalcija te ne postoji niti jedna druga namirnica koja sadrži toliko kalcija u sebi. Stoga, razmislite sljedeći put kad ih poželite baciti, možete li ih puno korisnije iskoristiti. Donosimo Vam 5 praktičnih i korisnih savjeta kako iskoristiti preostale ljuske.
1. Dobra su zaštita od nametnika
Imate li problema s puževima, crvima i ostalim nametnicima koji napadaju cvijeće i druge biljke u vrtu? Smrvite nekoliko ljuski jaja i rasporedite ih po zemlji oko Vaše biljke. Nametnici ne vole ljuske što će ih odbiti od biljaka.
2. Dodajte ih u kompost
Ljuske se vrlo brzo kompostiraju te će Vašem kompostu dodati i mnogo kalcija.
3. Pomažu u njezi kože
U posudi pomiješajte komadiće ljuski sa jabučnim octom. Ljuske će se otopiti kroz dva dana, a jabučni ocat učinkovito djeluje na mrlje na koži dok ljuske jaja obogaćuju otopinu kalcijem. Oprezno otopinu nanesite na lice i ubrzo ćete vidjeti promjene, prenosi Tips and tricks.
4. Nahranite zemlju
S obzirom da je već dobro poznato koliko ljuske jaja obiluju kalcijem, dodajte ih smrvljene u zemlju što će joj pružiti mnogo hranjivih tvari.
5. Smanjite gorčinu kave
Dodajte zdrobljene ljuske jaja u svoj mlinac za kavu i kava više neće biti gorka.