Pravilno skladišten češnjak onaj je koji ima svježi, oštar okus, a kao jedna od najkorištenijih namirnica u kuhinji važno je znati kako ga pravilno očuvati da traje što duže.
Veće količine češnjaka potrebno je čuvati u zamrzivaču
Postoji više načina kako veće količine češnjaka pravilno čuvati u zamrzivaču. Glavicu češnjaka začinjenu soli, paprom i maslinovim uljem možete staviti peći 50 do 60 minuta u zagrijanu pećnicu na 200°C. Ohlađeni češnjak istisnite iz ovojnice te ga zamrznite, prenosi N1. Ujedno, može se sitno narezati ili naribati, preliti uljem, staviti u posudice za led i zamrznuti.
Oguljen češnjak čuvati u hladnjaku
Hladnjak je najbolja opcija za čuvanje oguljenog, narezanog ili mljevenog češnjaka. Višak narezanog češnjaka potrebno je spremiti u hermetički zatvorenu posudu u hladnjak i potrošiti u roku 2 do 3 dana.
Dehidriranje češnjaka
Svježi češnjak se može dehidrirati u pećnici tako da ga se oguljenog suši dva sata na temperaturi od 60°C, a potom na 50-55 °C dok ne postane hrskav. Osušeni češnjak idealan je dodatak jelima s piletinom ili rižom.