Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Turizam

Međunarodni kongres o ruralnom turizmu otvoren u Cavtatu

Foto: Pixabay

Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ Dijana Katica rekla je kako je pandemija bila prilika za razvoj ruralnog turizma, koju su mnogi iskoristili.

„Naglasak ovogodišnjeg kongresa je na prilikama nakon pandemijske krize. Hrvatski su građani konačno prepoznali hrvatska ruralna područja. Počeli su putovati, upoznavati Lijepu Našu. Nakon početnog pandemijskog šoka javio se velik interes, a mnogi su to iskoristili za unaprijediti kvalitetu u svojim objektima“, rekla je Katica.

Dodala je kako su strani gosti već i ranije prepoznali značaj ruralnog turizma, a to je velika prilika za razvoj u budućnosti.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić istaknuo je kako je kongres velik događaj u pripremi turističke sezone jer ruralni turizam nosi značajnu ulogu.

„Potiče razvoj ruralnih krajeva i manje razvijenih turističkih područja. Okuplja i potiče sinergiju tradicije, autohtonih proizvoda, poljoprivrede i zdrave hrane kroz plasman u turističku ponudu ruralnih područja. U pandemiji su ruralna područja i nama manje poznate destinacije došli do izražaja, a ove godine bilježimo preko 40 posto više dolazaka i noćenja u odnosu na prethodna razdoblja“, rekao je Staničić.

Dodao je kako će ruralni turizam imati značajnu ulogu u daljnjem razvoju održivog turizma i naći će svoje mjesto u novoj strategiji, jer nudi dodatnu ponudu, gdje gosti doručkuju s domaćinima i upoznavaju autohtonost i posebnost određene destinacije.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir istaknula je kako gosti sve više traže emociju i gastro doživljaje, a u tom smislu ruralni turizam ima puno za ponuditi.

„Ruralni turizam omogućava našim ljudima da ostanu živjeti na selu, samozapošljavaju se, proizvode hranu i ostvaruju prihode te čuvaju ruralni prostor i biološku raznolikost. Zato će saborski odbor za poljoprivredu uložiti napor da se ruralni turizam još snažnije podrži, a prepreke otklone“, poručila je Petir.

Napomenula je kako se hrvatski proizvođači nevoljko udružuju, a bez toga nemaju dovoljnu količinu hrane za turistički sektor.

Za nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske prijavljeno je 138 projekata iz 19 županija, a dodjela nagrada održat će se u četvrtak. Uz panele i stručna izlaganja, održat će se i obilasci ruralnih područja juga Hrvatske.

Organizatori Kongresa su Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija, Sveučilište u Rijeci; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku; Veleučilište u Virovitici i Balkan Environmental Association uz partnere iz znanstvenog i stručnog okruženja.

Izvor: HTZ

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Šibensko-kninska

Rezultati turističke sezone predstavljeni su jučer na konferenciji za medije u restoranu Armerun Heritage Hotela u Šibeniku. Naime, u prvih 11 mjeseci ove godine...

Splitsko-dalmatinska

Bojan Ivošević, zamjenik gradonačelnika, Ante Šunjić, direktor gradske tvrtke Žnjan d.o.o., kojoj je operativno povjerena organizacija Adventa u Splitu i Alijana Vukšić, direktorica Turističke...

Zadarska

Međunarodni dan Mediterana sa središnjim glazbenim događanjem Vladimir&Kalafat obilježava se 28. studenog od 19 sati u II Palače – u Kneževoj palači. Nacionalna zaklada...

Dubrovačko-neretvanska

Jedan od najstarijih i najprestižnijih britanskih putničkih časopisa Wanderlust, proglasio je Dubrovnik najpoželjnijim gradom Europe, prema izboru svojih čitatelja, na svečanoj dodjeli nagrada “Wanderlust...