Jaja su jedna od osnovnih namirnica svakog kuÄanstva, a sa porastom njihove vrijednosti na trĹžiĹĄtu nitko ne Ĺželi da postanu neupotrebljiva nakon kupovine.
Najsigurniji naÄin Äuvanja jaja je u hladnjaku jer na niĹžim temperaturama mogu potrajati i do nekoliko tjedana bez da se pokvare. Pokvarena jaja veoma su opasna za ljudski organizam jer mogu sadrĹžavati mnoge opasne bakterije, a najpoznatija i najraĹĄirenija je salmonela.
NajbrĹža provjera, koju preporuÄuju kuhari i doktori, a prenosi ih portal Eatthis je test plutanja.
Test plutanja jedna je od najklasiÄnijih i najÄeĹĄÄe preporuÄenih metoda za ispitivanje je li jaje pokvareno ili ne. Sve ĹĄto trebate uÄiniti je napuniti zdjelu vodom i staviti jaje u nju. SvjeĹža jaja Äe potonuti na dno, dok Äe starija jaja plutati.
Ako vam treba dodatni pregled jer stara jaja nisu uvijek nuĹžno i pokvarena, tu je test mirisa. TakoÄer pouzdan naÄin provjere jer svjeĹža jaja ne bi trebala imati miris. Ako jaje smrdi ili miriĹĄe na sumpor, najbolje ga je baciti. Nikako ne preporuÄamo njihovu konzumaciju.