Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Sport

Hrvatska gubi Hrvatski superkup? ‘Taj projekt može uspjeti ako ga organizira HNS’

Ove se godine igra 9. srpnja

Foto: hajduk.hr

Nogomet se u 21. stoljeću pretvorio u pravi biznis, a to najbolje znaju iskoristiti klubovi koji se već ionako „kupaju“ u lovi. Još su ranije neki europski sportski kolektivi znali iskoristiti svoj brend i „zablistati“ na prostoru vaneuropske države, a da se ne radi samo o kojekakvom egzibicijskom turniru. Tako je još 1993. godine Talijanski superkup (onda kada je talijanski nogomet bio na vrhuncu) između Milana i Torina odigran u Washingtonu, a od 2009. gotovo svake godine igra se u Kini, Kataru ili Saudijskoj Arabiji. Posljednjih godina slično čine i u Španjolskoj, a neki se zalažu da slična sudbina zahvati i hrvatski Superkup…

Navodno se još ranije pojavila ideja da pobjednici našeg prvenstva i kupa zaigraju u jednoj od zemalja Bliskog istoka (konkretno, u Dubaiju), no nesumnjivo je da bi taj susret izazvao jako malu pozornost u tim krajevima, uz dužno poštovanje našim klubovima. Sada se neki zalažu za to da se Superkup odigra u nekoj nama bližoj zemlji naseljenoj velikim brojem Hrvata. Jasno, u prvi plan iskače – Njemačka.

‘Zanimanje bi bilo veliko’

FIFA-in agent koji djeluje na njemačkom tlu, Franjo Vranjković, u razgovoru za Sportske novosti iznio je svoje mišljenje na ovu temu:

Zanimanje bi bilo veliko, uvjeren sam da bi se u nekim krajevima države mogao napuniti stadion. U Munchenu postoji pet hrvatskih crkava koje su u nedjelju sve pune, a mnogo Hrvata živi u Ruhru, kao i u Frankfurtu i okolici. Taj projekt može uspjeti ako ga organizira HNS, on se treba obratiti njemačkom Savezu i siguran sam da neće biti problema. Za Hrvate ovdje idealan termin bio bi kraj ljeta, početak jeseni, ako bi se uklopilo u kalendar nastupa klubova u Europi. Vjerujem da bi kod mnogih to izazvalo euforiju. Recimo, vrlo lako bilo bi dobiti Hoffenheimov stadion PreZero Arena, koji prima 30.000 gledatelja. Pozovemo se na hrvatsko-njemačku solidarnost i ne bi tražili puno…

Ne bi bilo mudro smjestiti Hrvatski superkup na neki od velikih stadiona:

Na utakmici Dinama i Hajduka vjerujem da ne bi ostalo slobodnog mjesta. Jasno, tu su i Leverkusen, Gelsenkirchen… Mnogo gradova u kojima bi se moglo igrati. To je projekt na kojem bi se doista trebalo maksimalno angažirati.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati