Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Događanja

Bolski vatrogasci će od jeseni 2022. imati novi dom

Bolski vatrogasci imaju razloga za zadovoljstvo. Nakon nekoliko godina pripremnih radnji i pomicanja rokova, njihov projekt se nastavlja.

U tijeku je, naime, javni poziv za izvođača radova prve faze Vatrogasnog doma, za koju je u ovome trenutku osigurano osam milijuna kuna. Drugi dio projekta na red će doći onoga trenutka kad u tu svrhu budu osiguran novac, piše SD.

Kako doznajemo, u prvoj fazi gradit će se podrum i suteren objekta, a u drugoj prizemlje, potkrovlje te osmatračnica, na parceli ukupne površine 1000 četvornih metara. Glavni projekt za ovu investiciju izradila je tvrtka “For-ing” iz Jelse na Hvaru.

Podrum, neto površine 380 kvadrata, svijetle visine tri metra, koristit će za svoje potrebe lokalna komunalna tvrtka “Grabov rat”, kazao nam je bolski načelnik i kandidat za novi mandat na toj dužnosti Tihomir Marinković (SDP), naglašavajući da će na taj način prostor biti potpuno iskorišten, te da je općinsko poduzeće sukladno tome i investitor tog dijela. Službeni ulagač u ostale etaže je Dobrovoljno vatrogasno društvo “Bol”, ali zapravo se može reći da su to svi građani bračke turističke metropole, jer oni posredstvom lokalne “blagajne” financiraju i DVD.

Namjena podruma, prema glavnom projektu, bit će, dakle, spremište, uredi i prostorije za zaposlene. U suterenu, neto površine 328 kvadrata, bit će garaža za smještaj vatrogasnih vozila svijetle visine 405 centimetara, prostorije za vatrogasce, portirnica, spreme, radionica, a tu je i smještajni stambeni dio.

– Izabrani izvođač bi se u posao mogao uvesti 1. listopada ove godine, kad prestane zabrana građevinskih radova zbog turističke sezone – očekuje načelnik Marinković, a budući da su zemljani iskopi već obavljeni, korisnici bi se mogli useliti u prostor sljedećeg ljeta, dodaje naš sugovornik.

Sve to bi se moglo ostvariti, naravno, pod uvjetom da se u međuvremenu privede kraju postupak ishođenja izmjena i dopuna građevinske dozvole, koje se odnose isključivo na razinu podruma koji je proširen unutar tlocrtnih gabarita objekta i povećana mu je visina.

S tehničkim detaljima projekta upoznao nas je dipl. ing. Ivo Bojanić, direktor “For-inga”, pa tako doznajemo da će građevina konstruktivno biti građena od armiranog betona, pokrivena kosim krovom, a dijelom i ravnim. Ukupna visina, od poda podruma do vrha osmatračnice bit će 19,2 metra, dok je tlocrtna dimenzija 22,5 puta 21,6 metara.

Prizemlje koje će zauzimati unutrašnju površinu od 253 četvorna metra imat će vanjsku terasu od 127 kvadrata. Tu će biti stambeni smještaj za vatrogasce iz drugih dijelova Hrvatske koji dolaze kao pojačanje Boljanima tijekom ljetnog razdoblja, zatim višenamjenska dvorana za skupove, ured, sanitarni čvorovi te prostori za zajedničko druženje gasitelja. Sa sjeverne strane bit će osiguran pristup etaži osobama smanjene pokretljivosti.

U potkrovlju će biti praonica, polivalentni prostor te vanjska terasa od 27 kvadrata. Osmatračnica će pak imati površinu od 14 kvadrata.

Izvor fotografije:

  • Novi vatrogasni dom Bol: For-Ing
Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zanimljivosti

Prethodnih dana na društvenim mrežama se proširila vijest da ako se javite na ovaj broj, vrlo je vjerojatno da ćete ostati bez novca. Brojni...

Događanja

Pogoditi dobitne brojeve lutrije san je svakog igrača Eurojackpota. Budući da se lutrija u potpunosti temelji na sreći, nije tako lako napraviti pravi izbor....

Intervju

Napravili smo veliki intervju s legendom hrvatske košarkaške reprezentacije, Rokom Lenijem Ukićem

Njuz

Ryanair, najveća europska zrakoplovna kompanija, 01. srpnja je proslavila ponovno otvaranje baze u Zadru. S dva bazna zrakoplova, 78 tjednih letova prema 37 odredišta,...