Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Njuz

Bizaran slučaj: Talijan nakon godišnjeg odmora pozitivan na koronu, HIV i majmunske boginje

Foto: Pixabay

U Italiji je zabilježen prvi slučaj pacijenta koji je istovremeno pozitivan na HIV, majmunske boginje, ali i koronu.

36-godišnji muškarac je devet dana nakon povratka s odmora iz Španjolske dobio temperaturu, glavobolju, grlobolju, upalu u preponama te je osjećao umor.

Kako prenosi CNBC, Talijan je rekao da je tijekom boravka u Španjolskoj imao nezaštićene spolne odnose s muškarcima. Tri dana nakon pojave simptoma utvrđeno mu je da ima koronu, objavio je stručni časopis Journal of Infection.

Par sati nakon pozitivnog testa na covid, Talijanu se pojavilo crvenilo na lijevoj ruci. Nakon par dana su mu se majmunske boginje proširile po cijelom tijelu pa je primljen u bolnicu u Cataniji, piše Index.

U toj klinici je 36-godišnjak bio na različitim testiranjima koja su pokazala da je pozitivan na majmunske boginje, koronu i HIV. Negativni test na HIV koji je napravio prije godinu dana pokazuje da se 36-godišnjak virusom tek nedavno zarazio.

Nakon tjedan dana pušten je iz bolnice jer se izliječio od Covida i majmunskih boginja.

“Nema dovoljno dokaza da kombinacija tri virusa može pogoršati stanje pacijenta”

“Ovaj slučaj pokazuje kako se mogu preklopiti simptomi majmunskih boginja i covid te potvrđuje da se u slučaju koinfekcije ispitaju seksualne navike pacijenta, kako bi se došlo do ispravne dijagnoze”, kažu u svom izvještaju istraživači Sveučilišta Catanija.

Istraživači su upozorili da je bris iz grla pacijenta i poslije 20 dana bio pozitivan, što pokazuje da je ta osoba i dalje bila zarazna.

“S obzirom na to da je riječ o prvom slučaju osobe zaražene s tri virusa, nema dovoljno dokaza da ta kombinacija može pogoršati stanje pacijenta”, kažu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Njuz

Nakon odobrenja Europske agencije za lijekove, i Europska komisija – odobrila je cjepiva protiv omikron-varijante koronavirusa Moderne i Pfizera. Ta cjepiva u Hrvatsku će...

Zdravlje

Na području Zadarske županije 137 je novozaraženih osoba koronavirusom, a testiran je 341 uzorak. Na COVID odjelima Opće bolnice Zadar hospitalizirano je 20 pacijenata....

Zadarska

Prema dnevnom izvješću za 26. srpnja zabilježena su 64 nova slučaja zaraze koronavirusom u zadarskoj županiji, a ujedno je testirano 275 uzorka. 18 osoba...

Događanja

Orkanska bura koja je jutros zapuhala pod Velebitom ostavlja Dalmaciju u prometnoj (polu)blokadi, jer su za sve skupine vozila zatvorene autocesta A1 između čvorova...