DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
  • Početna
  • Magazin
  • Zdravlje
  • Hrana
  • Putovanja
Obavijesti Prikaži više
Font ResizerAa
DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
Font ResizerAa
  • Početna
  • Magazin
  • Zdravlje
  • Hrana
  • Putovanja

Popularno

Kako prirodno ojačati imunitet? Donosimo 7 rješenja

Kako prirodno ojačati imunitet? Donosimo 7 rješenja

8 minuta čitanja
Što jesti kad si umoran? Donosimo 7 namirnica

Što jesti kad si umoran? Donosimo 7 namirnica

8 minuta čitanja
Koji su najmirniji otoci u EU? Donosimo 7 preporuka

Koji su najmirniji otoci u EU? Donosimo 7 preporuka

8 minuta čitanja

Pratite nas na Fejsu

18kFollowersLike
Copyright 2024 © Filip Media d.o.o. Sva prava pridržana.
Hrana i piće

Kako da povrće ostane svježe? Donosimo efektivnih 7 savjeta

Seoteam
Ažurirano: 3 kolovoza, 2025 12:09 pm
Autor: Seoteam
Podijeli
Kako da povrće ostane svježe? Donosimo efektivnih 7 savjeta
Shutterstock
Podijeli

Kad kupimo svježe povrće, želimo da takvo i ostane što dulje – hrskavo, mirisno i puno okusa. No svi znamo koliko brzo rajčice omekšaju, salata požuti, a tikvice izgube svoju čvrstoću. Upravo zato važno je znati kako da povrće ostane svježe i kako sačuvati svježinu povrća na najpraktičniji način.

U svakodnevnoj žurbi često ne pazimo gdje i kako spremamo povrće, a upravo te male navike čine ključnu razliku. Očuvanje svježine povrća nije samo pitanje estetike – ono direktno utječe na kvalitetu obroka, ali i na smanjenje bacanja hrane. Kada naučimo kako sačuvati svježinu povrća, štitimo i vlastiti novčanik i okoliš.

U ovom vodiču dijelimo konkretne i učinkovite savjete kako da povrće ostane svježe što dulje – bez kompliciranja, uz provjerene trikove koje svi možemo primijeniti kod kuće. Jer kad znamo sve o očuvanju svježine povrća, lakše je održavati zdravu prehranu i pripremati ukusne obroke svaki dan.

Pravilno čišćenje prije spremanja
Shutterstock
Sažetak sakrij
Kako da povrće ostane svježe?
1. Pravilno čišćenje prije spremanja
2. Odvajanje voća i povrća
3. Korištenje papirnatih ručnika u spremnicima
4. Korištenje odgovarajućih spremnika
5. Čuvanje povrća na pravoj temperaturi
6. Redovita provjera stanja povrća
7. Planiranje unaprijed i brza potrošnja osjetljivih vrsta

Kako da povrće ostane svježe?

Ako želimo da naše povrće traje dulje i zadrži punu nutritivnu vrijednost, moramo znati kako da povrće ostane svježe u stvarnim uvjetima svakodnevice – u hladnjaku, smočnici, pa čak i na kuhinjskom pultu. Očuvanje svježine povrća zahtijeva više od pukog odlaganja u ladicu. Svaka vrsta ima svoje “preferencije” – neke vole vlagu, druge zrak, treće mrak. Upravo zato univerzalna pravila često ne vrijede za sve, a male pogreške u čuvanju mogu dovesti do brzog propadanja i nepotrebnog bacanja hrane.

Ako usvojimo nekoliko jednostavnih navika, lako ćemo naučiti kako sačuvati svježinu povrća i smanjiti otpad hrane. Od pravilnog pranja i sušenja, do izbora spremnika i rasporeda u hladnjaku – svaki korak čini razliku. Uz to, pravilnim čuvanjem ne čuvamo samo okus i teksturu, već i vitamine, minerale i svježinu koju povrće nosi izravno s tržnice ili vrta. Prava znanost o čuvanju svježine počinje ovdje – i uz malo pažnje, naše povrće može ostati svježe, hrskavo i zdravo danima dulje.

1. Pravilno čišćenje prije spremanja

Ako se pitamo kako da povrće ostane svježe nakon kupovine, odgovor često počinje s načinom na koji ga peremo. Većina povrća ne bi se trebala prati odmah – iznimka su primjerice lisnate salate ako ih planiramo odmah konzumirati. Vlažno povrće ubrzava razvoj plijesni i truljenje, zato je za očuvanje svježine povrća ključno da se povrće čuva suho. Ako ipak peremo određene namirnice, važno je da ih dobro osušimo papirnatim ručnikom prije spremanja.

2. Odvajanje voća i povrća

Naizgled bezazleno slaganje povrća i voća zajedno može potpuno poništiti naše napore oko toga kako sačuvati svježinu povrća. Određeno voće, poput banana i jabuka, ispušta etilen – plin koji ubrzava zrenje i propadanje. Kad voće dijeli prostor s povrćem, etilen može izazvati prerano venuće, truljenje ili pojavu mrlja. Ako želimo znati kako da povrće ostane svježe dulje, važno je fizički ih odvojiti – najbolje u zasebne ladice u hladnjaku ili posebne spremnike.

3. Korištenje papirnatih ručnika u spremnicima

Povrće poput špinata, rukole ili blitve često oslobađa vlagu unutar vrećica ili kutija u kojima se čuva, što ubrzava njihovu degradaciju. Papirnati ručnici upijaju višak vlage i time produljuju vijek trajanja lisnatog povrća. Ova tehnika je jedan od najjednostavnijih trikova kako da povrće ostane svježe, jer kontrola vlage izravno doprinosi očuvanju svježine povrća. Preporučuje se papir zamijeniti čim postane pretjerano vlažan, kako bi funkcija upijanja ostala učinkovita.

Korištenje odgovarajućih spremnika
Shutterstock

4. Korištenje odgovarajućih spremnika

Ako razmišljamo kako da povrće ostane svježe dulje, vrsta posude u kojoj ga čuvamo igra veliku ulogu. Povrće voli disati – zato plastične vrećice bez rupica mogu biti štetne, dok perforirane vrećice, mrežaste vreće ili posude s otvorima omogućuju cirkulaciju zraka i sprječavaju nakupljanje kondenzacije. Za očuvanje svježine povrća važno je birati spremnike koji odgovaraju specifičnostima pojedine vrste: primjerice, krastavci vole zatvorene posude, dok mrkva i celer dulje traju ako su uronjeni u vodu u staklenki koju redovito mijenjamo.

5. Čuvanje povrća na pravoj temperaturi

Nisu sve vrste povrća sretne u hladnjaku. Ako želimo znati kako sačuvati svježinu povrća, moramo znati tko voli hladnoću, a tko ne. Krumpir, luk, češnjak i batat ne podnose niske temperature i postaju brašnasti ili gube okus. S druge strane, brokula, šparoge i cvjetača traže stalnu hladnoću kako bi zadržale svježinu. Idealno je informirati se o uvjetima čuvanja svakog povrća kako bismo znali gdje mu je pravo mjesto. Znanje o temperaturama je ključ za očuvanje svježine povrća.

6. Redovita provjera stanja povrća

Ako u hladnjaku držimo previše zaboravljenog povrća, brzo dolazi do kvarenja. Povrće koje se kvari može utjecati na ono zdravo i time pokvariti cijelu ladicu. Redovito pregledavanje stanja namirnica jedan je od najjednostavnijih načina kako da povrće ostane svježe. Uklanjanjem pokvarenih komada sprječavamo širenje plijesni i truleži, a svježem povrću dajemo više prostora za disanje. Ova praksa ne oduzima mnogo vremena, a čini veliku razliku u očuvanju svježine povrća.

Planiranje unaprijed i brza potrošnja osjetljivih vrsta
Shutterstock

7. Planiranje unaprijed i brza potrošnja osjetljivih vrsta

Neke vrste povrća, poput špinata, rukole, rajčica i svježih paprika, imaju vrlo kratak rok trajanja. Ako želimo znati kako da povrće ostane svježe, moramo razmišljati i o vremenu kada ga planiramo potrošiti. Pametno planiranje obroka, priprema jela unaprijed i korištenje osjetljivih vrsta u prvim danima nakon kupovine najbolji su načini da se spriječi njihovo propadanje. Ako ne znamo što pripremiti, odličan je primjer naučiti kako napraviti salsu od svježih rajčica i paprike – jednostavno, ukusno i bez bacanja.

Kada usvojimo svakodnevne navike poput pravilnog spremanja, kontrole vlage i poznavanja karakteristika pojedinog povrća, brzo otkrivamo kako da povrće ostane svježe bez posebnog truda. Te jednostavne promjene u rutini donose iznenađujuće velike rezultate – ne samo u duljem trajanju povrća, već i u ukupnoj kvaliteti naše prehrane. Svježe povrće ne znači samo bolji okus, već i više hranjivih tvari koje ostaju očuvane kada čuvamo namirnice na pravilan način.

Znati kako sačuvati svježinu povrća znači bolje planirati tjedne obroke, kupovati ciljano i racionalno, smanjiti količinu hrane koju bacamo te dugoročno štedjeti novac. Umjesto da nas iznenade uvenule salate ili smežurani krastavci, imamo pregled i kontrolu nad onim što držimo u hladnjaku.

A kad se nađu zrele rajčice i paprika koje je vrijeme potrošiti – sjetimo se kako napraviti salsu i pretvorimo višak u pravo kulinarsko zadovoljstvo. Ne samo da produžujemo život povrću, već razvijamo i kreativnost u kuhinji. Održavanje svježine povrća nije samo praktičnost – to je i način da svakodnevno biramo zdravije, održivije i ukusnije.

Oznakenamirnicepovrćesvježinavoće
Podijeli ovaj članak
Facebook Twitter Kopiraj poveznicu Isprintaj

Pogledajte i ovo

Hrana i piće

Razlozi zašto biste trebali jesti tamnu čokoladu

1 minuta čitanja
Oreo cheesecake: 7 recepata koji će oduševiti svakog gosta!
Hrana i piće

Oreo cheesecake: 7 recepata koji će oduševiti svakog gosta!

20 minuta čitanja
na slici je gradić Primošten
Hrana i piće

Primošten kroz jela: 4 tradicionalna recepta za otkriti

11 minuta čitanja
10 osnova zdravog kuhanja
Hrana i piće

10 osnova zdravog kuhanja koje morate znati

14 minuta čitanja
Uskršnji kolači: 8 recepata za slatko blagdansko druženje
Hrana i piće

Uskršnji kolači: 8 recepata za slatko blagdansko druženje

20 minuta čitanja
Hrana i piće

Zanimljivosti o bananama koje možda niste znali

1 minuta čitanja
DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
Pratite nas
Copyright 2024 © Sva prava pridržana.
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti
  • Kontakt
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?