DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
  • Poฤetna
  • Magazin
  • Zdravlje
  • Hrana
  • Putovanja
Obavijesti Prikaลพi viลกe
Font ResizerAa
DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
Font ResizerAa
  • Poฤetna
  • Magazin
  • Zdravlje
  • Hrana
  • Putovanja

Popularno

Gdje planinariti u Dalmaciji? Donosimo 7 najboljih staza

Gdje planinariti u Dalmaciji? Donosimo 7 najboljih staza

9 minuta ฤitanja
Kako pripremiti dalmatinsku peku? Evo 7 korisnih savjeta

Kako pripremiti dalmatinsku peku? Evo 7 korisnih savjeta

8 minuta ฤitanja
Koja dalmatinska vina probati? Donosimo 7 najboljih etiketa

Koja dalmatinska vina probati? Donosimo 7 najboljih etiketa

8 minuta ฤitanja

Pratite nas na Fejsu

18kFollowersLike
Copyright 2024 ยฉ Filip Media d.o.o. Sva prava pridrลพana.
Hrana i piฤ‡e

Trebaju vam recepti za papaline? Evo 5 najukusnijih

Lorena N.
Aลพurirano: 25 oลพujka, 2024 9:47 pm
Autor: Lorena N.
Podijeli
Trebaju vam recepti za papaline? Evo 5 najukusnijih
Shutterstock
Podijeli

Ah, papaline! Te male, slane ribice koje miriลกu na more i ljeta provedena na obali Jadrana. Ako ste ikada ลพeljeli nauฤiti kako ih pripremiti na najukusnije naฤine, na pravom ste mjestu! U ovom ฤlanku otkrit ฤ‡emo vam 5 najukusnijih recepata za papaline koje ฤ‡e zadovoljiti svaฤije nepce, bilo da ste ljubitelj klasiฤnih okusa ili ลพudite za neฤim novim i uzbudljivim.

Saลพetak sakrij
Recepti za papaline
1. Recept za prลพene papaline
Sastojci:
Upute za pripremu:
Varijacije i dodatne toฤke:
2. Recept za kuhane papaline
Sastojci:
Upute za pripremu:
Varijacije i dodatne toฤke:
3. Recept za papaline u marinadi
Sastojci:
Upute za pripremu:
Varijacije i dodatne toฤke:
4. Recept za peฤene papaline s povrฤ‡em
Sastojci:
Upute za pripremu:
Varijacije i dodatne toฤke:
5. Recept za papaline u umaku od rajฤice
Sastojci:
Upute za pripremu:
Varijacije i dodatne toฤke:
Prilozi uz papaline
1. Blitva s krumpirom
2. Pire od graลกka
3. Salata od rukole i cherry rajฤica
4. Pire od batata
5. Ajvar
6. Caprese salata
7. Karamelizirani luk
8. Gratinirani krumpir
9. Kuhana leฤ‡a
10. Svjeลพa sezonska salata

Recepti za papaline

Ne brinite, ne morate biti majstor da biste ovladali ovim receptima za papaline. Sve ลกto vam je potrebno su jednostavni sastojci, malo vremena i puno ljubavi prema dobroj hrani. Pripremite se, jer ฤ‡e vam ovi recepti za papaline otkriti kako jednostavne namirnice pretvoriti u prava kulinarska remek-djela. Ako ste spremni, zaronimo zajedno u svijet slasnih okusa i mirisa koji ฤekaju samo na vas!

Najbolji recepti za papaline
Shutterstock

1. Recept za prลพene papaline

Prลพene papaline su klasiฤno jelo hrvatske i mediteranske kuhinje, savrลกene za brzi ljetni obrok. Ovaj jednostavan recept za papaline donosi pravi okus mora na vaลก stol. Priprema je brza i jednostavna, a rezultat je neodoljivo ukusan.

Sastojci:

  • 500 g svjeลพih papalina
  • 100 g braลกna (za paniranje)
  • Sol (po ukusu)
  • Svjeลพe mljeveni crni papar (po ukusu)
  • Limun (za posluลพivanje)
  • Ulje za prลพenje (po izboru: suncokretovo, maslinovo)

Upute za pripremu:

  1. ฤŒiลกฤ‡enje papalina: Prije svega, papaline treba dobro oฤistiti. Uklonite im glave, izvadite utrobu i operite ih pod tekuฤ‡om hladnom vodom. Nakon toga, dobro ih osuลกite kuhinjskim papirom.
  2. Zaฤinjavanje: Posolite i popaprite oฤiลกฤ‡ene papaline s obje strane. Moลพete ih ostaviti da odstoje nekoliko minuta kako bi upile zaฤine.
  3. Paniranje: Stavite braลกno u plitku posudu ili na tanjur. Uvaljajte svaku papalinu u braลกno tako da bude dobro pokrivena sa svih strana. Otapkajte viลกak braลกna.
  4. Prลพenje: Zagrijte ulje u dubokoj tavi na srednje jakoj vatri. Kada je ulje dovoljno vruฤ‡e, paลพljivo stavljajte papaline u tavu. Prลพite ih dok ne postanu zlatno-smeฤ‘e s obje strane, otprilike 2-3 minute sa svake strane, ovisno o veliฤini. Ne pretrpavajte tavu; prลพite ih u serijama ako je potrebno.
  5. Odvajanje od ulja: Kada su papaline gotove, izvadite ih ลกupljikavom ลพlicom i stavite na papirnate ruฤnike kako bi se upio viลกak ulja.
  6. Posluลพivanje: Posluลพite prลพene papaline odmah dok su vruฤ‡e, s kriลกkama limuna i, po ลพelji, s prilogom poput blitve s krumpirom ili svjeลพe sezonske salate.

Varijacije i dodatne toฤke:

  • Varijacije: Za razliฤite okuse, papaline moลพete marinirati prije prลพenja u smjesi maslinovog ulja, ฤeลกnjaka, perลกina i limunova soka najmanje 30 minuta.
  • Dodatni savjeti: Budite oprezni prilikom prลพenja, jer ulje moลพe prskati. Takoฤ‘er, osigurajte dobru ventilaciju u kuhinji kako bi se izbjegli neugodni mirisi.
  • Serviranje: Papaline su izvrsne s kriลกkama svjeลพeg limuna koje ฤ‡e dodati dodatnu svjeลพinu jelu. Takoฤ‘er, mogu se posluลพiti uz razne umake, kao ลกto je tartar umak ili umak od jogurta i ฤeลกnjaka.

Uลพivajte u ovom jednostavnom i ukusnom receptu za papaline koje donosi daลกak mediteranske obale na vaลก stol!

2. Recept za kuhane papaline

Kuhane papaline su zdrava i lagana alternativa prลพenim ribama, idealne za one koji preferiraju delikatnije okuse. Ovaj recept za papaline ฤ‡e vam pokazati kako moลพete jednostavno pripremiti ovu ukusnu i zdravu ribu.

Sastojci:

  • 500 g svjeลพih papalina
  • 1 l vode
  • 2 lovorova lista
  • 5-6 zrna crnog papra
  • 2-3 reลพnja ฤeลกnjaka
  • Sol (po ukusu)
  • Sok od 1 limuna
  • Dodatno: perลกin, mrkva, celer (za aromu)
Prilozi uz papaline
Shutterstock

Upute za pripremu:

  1. Priprema ribe: Oฤistite papaline tako da im uklonite glave, izvadite utrobu i operite ih pod tekuฤ‡om hladnom vodom. Nakon toga, dobro ih osuลกite.
  2. Priprema vode za kuhanje: U velikom loncu zagrijte vodu na srednje jakoj vatri. Dodajte sol, lovorove listove, zrna crnog papra, cijele reลพnjeve ฤeลกnjaka, te ako ลพelite, narezanu mrkvu i celer. Ovo ฤ‡e vodi dati dodatnu aromu.
  3. Kuhanje papalina: Kada voda zavrije, smanjite vatru kako bi voda lagano krฤkala. Paลพljivo stavite papaline u lonac. Kuhajte ih na laganoj vatri 10-15 minuta ili dok riba ne postane mekana i lako se odvaja od kostiju.
  4. Dovrลกavanje: Kada su papaline kuhane, paลพljivo ih izvadite iz lonca i stavite na posluลพavnik. Prelijte ih sokom od limuna i pospite svjeลพe nasjeckanim perลกinom.
  5. Posluลพivanje: Posluลพite kuhane papaline tople, uz izbor priloga kao ลกto su kuhana blitva, krompir ili svjeลพa salata.

Varijacije i dodatne toฤke:

  • Marinada za ribu: Prije kuhanja, papaline moลพete marinirati u mjeลกavini limunova soka, maslinovog ulja, sjeckanog perลกina i ฤeลกnjaka na sat vremena kako bi dobile intenzivniji okus.
  • Dodavanje povrฤ‡a: Za obogaฤ‡enu juhu, moลพete dodati razno povrฤ‡e poput mrkve, celera i luka u vodu za kuhanje.
  • Serviranje: Kuhane papaline posluลพite s kapom maslinovog ulja i prstohvatom svjeลพe mljevenog crnog papra za dodatnu aromu.
  • Savjet: Kako biste izbjegli da se papaline previลกe raspadnu tijekom kuhanja, nemojte ih previลกe mijeลกati ili pomicati u loncu.

Uลพivajte u ovom laganoj i zdravoj verziji papalina koja donosi svjeลพinu i fine okuse mora u vaลก dom.

3. Recept za papaline u marinadi

Sastojci:

  • 500 g svjeลพih papalina
  • 150 ml bijelog vina
  • 50 ml bijelog vinskog octa
  • 2 lovorova lista
  • 4-5 reลพnja ฤeลกnjaka
  • 1 mala glavica luka
  • 1 ลพlica ลกeฤ‡era
  • Sol i crni papar (po ukusu)
  • Maslinovo ulje
  • Svjeลพi perลกin

Upute za pripremu:

  1. Priprema ribe: Oฤistite papaline uklanjanjem glava i utroba, te ih operite pod hladnom tekuฤ‡om vodom. Osuลกite ih kuhinjskim ruฤnikom.
  2. Marinada: U velikoj posudi pomijeลกajte bijelo vino, bijeli vinski ocat, lovorove listove, oljuลกtene i narezane reลพnjeve ฤeลกnjaka, te narezani luk. Dodajte ลกeฤ‡er, sol i crni papar. Zagrijte do lagane vrenja, a zatim smanjite vatru i kuhajte 5 minuta.
  3. Kuhanje papalina: Dodajte papaline u marinadu i kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta. Pazite da ribe ostanu cijele.
  4. Hlaฤ‘enje i mariniranje: Nakon kuhanja, uklonite posudu s vatre i ostavite papaline da se ohlade u marinadi. Kada se ohlade, prebacite ih u duboku posudu ili staklenku i prelijte preostalom marinadom.
  5. Odmor: Pokrijte i stavite u hladnjak da se mariniraju najmanje 24 sata. To ฤ‡e omoguฤ‡iti da se okusi sjedine.
  6. Posluลพivanje: Posluลพite hladne, izvadivลกi ih iz marinade i posipajte svjeลพe nasjeckanim perลกinom. Uz ribu moลพete posluลพiti kriลกke svjeลพeg limuna.
Prลพene papaline
Shutterstock

Varijacije i dodatne toฤke:

  • Zaฤinske varijacije: Moลพete dodati razliฤite zaฤine po vlastitom izboru, kao ลกto su ruลพmarin, timijan ili origano, za razliฤite okusne profile.
  • Dodaci: U marinadu moลพete dodati nekoliko kriลกki limuna ili naranฤe za dodatnu svjeลพinu.
  • Posluลพivanje: Ove marinirane papaline mogu se posluลพiti kao hladno predjelo ili lagani ljetni obrok uz svjeลพu salatu.
  • Savjet: Ako preferirate intenzivniji okus, papaline moลพete ostaviti da se mariniraju do 48 sati.

Ovaj recept za papaline u marinadi pruลพa ukusan i jednostavan naฤin da uลพivate u papalinama, donoseฤ‡i osvjeลพavajuฤ‡e note vaลกoj ljetnoj trpezi.

4. Recept za peฤene papaline s povrฤ‡em

Peฤene papaline s povrฤ‡em su savrลกen primjer kako se s nekoliko jednostavnih sastojaka moลพe pripremiti zdrav i ukusan obrok. Ovaj recept za papaline s raznobojnim povrฤ‡em ne samo da ฤuva nutritivne vrijednosti sastojaka veฤ‡ i omoguฤ‡ava okusima da se meฤ‘usobno proลพmu stvarajuฤ‡i bogatstvo okusa na tanjuru.

Sastojci:

  • 500 g svjeลพih papalina
  • 2 srednje tikvice
  • 1 crvena paprika
  • 1 ลพuta paprika
  • 1 velika crvena luk
  • 2-3 reลพnja ฤeลกnjaka
  • Maslinovo ulje
  • Sol i svjeลพe mljeveni crni papar
  • Limun
  • Svjeลพi perลกin ili ruลพmarin

Upute za pripremu:

  1. Priprema ribe i povrฤ‡a: Oฤistite papaline uklanjajuฤ‡i glave i utroba. Operite ih i osuลกite. Povrฤ‡e operite, oฤistite i nareลพite na srednje velike komade ili trakice. Luk i ฤeลกnjak nasjeckajte na tanke listiฤ‡e.
  2. Zaฤinjavanje: Stavite povrฤ‡e u veliku zdjelu, dodajte nasjeckani ฤeลกnjak, sol, papar i dovoljno maslinovog ulja da se sve lagano premaลพe. Dobro promijeลกajte kako bi povrฤ‡e bilo ravnomjerno zaฤinjeno.
  3. Priprema za peฤenje: Zagrijte peฤ‡nicu na 200ยฐC. U velikoj tavi za peฤenje rasporedite zaฤinjeno povrฤ‡e. Papaline posolite i popaprite iznutra i izvana, te ih moลพete lagano premazati maslinovim uljem. Smjestite papaline na povrฤ‡e.
  4. Peฤenje: Stavite tavu u zagrijanu peฤ‡nicu i pecite 20-25 minuta, ili dok povrฤ‡e ne postane mekano, a riba peฤena i zlatna.
  5. Finalni dodir: Izvadite peฤene papaline s povrฤ‡em iz peฤ‡nice. Posluลพite odmah, preliveno sokom od limuna i posipano svjeลพe nasjeckanim perลกinom ili ruลพmarinom.

Varijacije i dodatne toฤke:

  • Povrฤ‡e: Ovaj recept za papaline moลพete prilagoditi koristeฤ‡i razliฤite vrste povrฤ‡a poput patlidลพana, cherry rajฤica ili ลกampinjona, ovisno o vaลกim preferencijama.
  • Zaฤini: Za dodatnu aromu, ribu moลพete zaฤiniti s mjeลกavinom suลกenih mediteranskih zaฤina prije peฤenja.
  • Serviranje: Ovaj obrok moลพe se posluลพiti s kriลกkom integralnog kruha ili uz svjeลพu salatu za potpun obrok.
  • Savjet: Da bi se riba ravnomjerno pekla, povremeno promijeลกajte povrฤ‡e tijekom peฤenja kako bi se sprijeฤilo njegovo zagorijevanje.

Peฤene papaline s povrฤ‡em pruลพaju ukusan i hranjiv obrok, savrลกen za svaku priliku. Jednostavna priprema i brzo vrijeme peฤenja ฤine ovaj recept za papaline idealnim izborom za brzu veฤeru tijekom tjedna.

5. Recept za papaline u umaku od rajฤice

Papaline u umaku od rajฤice klasiฤan su mediteranski naฤin pripreme ribe, gdje se slankasta aroma morskih plodova savrลกeno spaja s bogatim i aromatiฤnim umakom od rajฤice. Ovaj recept za papaline nije samo ukusan, veฤ‡ je i pun hranjivih tvari, ฤineฤ‡i ga odliฤnim izborom za obiteljski obrok.

Kuhane papaline
Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g svjeลพih papalina
  • 400 g konzervirane sjeckane rajฤice ili svjeลพih rajฤica oljuลกtenih i nasjeckanih
  • 1 veliki luk, nasjeckan
  • 3-4 reลพnja ฤeลกnjaka, sitno nasjeckana
  • 2-3 ลพlice maslinovog ulja
  • Sol i svjeลพe mljeveni crni papar
  • 1 ลพliฤica ลกeฤ‡era (po ลพelji, za uravnoteลพenje kiselosti)
  • 1 prstohvat suhog origana ili bosiljka
  • 1 lovorov list
  • Sok od pola limuna
  • Svjeลพi perลกin, nasjeckan za posipanje

Upute za pripremu:

  1. Priprema ribe: Oฤistite papaline, uklonite glave i utrobe, operite ih i osuลกite. Posolite i popaprite ih s obiju strana.
  2. Priprema umaka: Na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje u ลกirokoj tavi. Dodajte nasjeckani luk i ฤeลกnjak te pirjajte dok ne postanu mekani i prozirni. Dodajte sjeckane rajฤice, ลกeฤ‡er, origano ili bosiljak, lovorov list, sol i papar. Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta, dok se umak malo ne zgusne.
  3. Kuhanje papalina: Dodajte papaline u umak od rajฤice. Pokrijte i kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta, ili dok riba ne postane mekana i kuhanu. Povremeno lagano protresite tavu ili prelijte ribe umakom kako bi se ravnomjerno kuhale.
  4. Zavrลกni dodaci: Na kraju kuhanja, dodajte sok od limuna i prilagodite zaฤine prema ukusu. Uklonite s vatre i posipajte nasjeckanim svjeลพim perลกinom.

Varijacije i dodatne toฤke:

  • Povrฤ‡e: U umak moลพete dodati i druge povrฤ‡e kao ลกto su masline, kapare ili narezana paprika za dodatnu teksturu i okus.
  • Zaฤini: Slobodno eksperimentirajte s razliฤitim mediteranskim zaฤinima kao ลกto su timijan, ruลพmarin ili ฤili pahuljice za dodatnu pikantnost.
  • Serviranje: Posluลพite papaline u umaku od rajฤice uz kuhanu tjesteninu, riลพu ili pire krumpir za kompletni obrok.
  • Savjet: Za intenzivniji okus, umak moลพete pripremiti unaprijed i pustiti ga da odstoji nekoliko sati ili preko noฤ‡i kako bi se okusi bolje proลพeli.

Ovaj recept za papaline u umaku od rajฤice donosi daลกak Mediterana u vaลกu kuhinju, nudeฤ‡i bogat i zadovoljavajuฤ‡i obrok koji ฤ‡e oduลกeviti cijelu obitelj.

Prilozi uz papaline

Papaline su popularno jelo duลพ mediteranske obale, poznato po svojoj jednostavnosti i bogatom okusu mora. Kao i svako jelo, papaline se mogu dodatno obogatiti raznim prilozima koji dopunjuju i istiฤu njihov ukus.

Prilozi uz papaline mogu varirati od svjeลพih salata, preko kuhanih povrฤ‡a, do raznih vrsta umaka i pirea, ovisno o osobnim preferencijama i ลพeljenom kontrastu okusa. Evo 10 popularnih priloga koji se savrลกeno slaลพu s papalinama.

1. Blitva s krumpirom

Blitva s krumpirom klasiฤan je dalmatinski prilog koji se ฤesto posluลพuje uz riblja jela, ukljuฤujuฤ‡i papaline. Kombinacija blitve i krumpira s maslinovim uljem, ฤeลกnjakom i malo soli predstavlja jednostavan, ali nutritivno bogat prilog. Priprema se tako da se krumpir nareลพe na kockice i kuha dok poluomekลกa, nakon ฤega se dodaje oprana i nasjeckana blitva. Sve se zajedno krฤka dok povrฤ‡e ne postane mekano. Zaฤini poput soli, papra i svjeลพeg ฤeลกnjaka dodaju se prema ukusu. Ovaj prilog je izvrstan izbor jer njegova blaga, ali aromatiฤna priroda ne dominira okusom papalina, veฤ‡ ga nadopunjava.

2. Pire od graลกka

Pire od graลกka je svjeลพ i kremast prilog koji svojom svijetlozelenom bojom i slatkastim okusom pruลพa lijep vizualni i okusni kontrast papalinama. Graลกak se kuha do mekog stanja, a zatim se pasira ili mijeลกa s dodatkom maslinovog ulja, soli i malo menta za osvjeลพavajuฤ‡i okus. Ovaj prilog je posebno popularan u proljeฤ‡e i rano ljeto, kada je graลกak najslaฤ‘i. Pire od graลกka ne samo da dodaje boju i teksturu tanjuru, veฤ‡ i fino uravnoteลพuje slankasti okus papalina.

3. Salata od rukole i cherry rajฤica

Salata od rukole i cherry rajฤica je ลพivahna i osvjeลพavajuฤ‡a opcija koja dodaje hrskavost i svjeลพinu uz jelo od papalina. Rukola, poznata po svom blago gorฤikastom okusu, sjajno se kombinira s slatkoฤ‡om cherry rajฤica. Salata se obiฤno zaฤinjava maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i paprom. Dodavanje svjeลพe nasjeckanog bosiljka ili perลกina moลพe dodatno obogatiti okus salate. Ovaj prilog je idealan za one koji traลพe laganu i zdravu opciju koja ฤ‡e osvjeลพiti palatu.

Recepti za papaline
Shutterstock

4. Pire od batata

Pire od batata neobiฤan je, ali iznenaฤ‘ujuฤ‡e ukusan prilog papalinama. Njegova prirodna slatkoฤ‡a i kremasta tekstura ฤine ga izvrsnim suputnikom ribljim jelima. Batati se kuhaju dok ne postanu potpuno mekani, a zatim se pasiraju s dodatkom maslaca, malo mlijeka ili vrhnja, soli i crnog papra. Moลพete dodati i prstohvat muลกkatnog oraลกฤiฤ‡a za dodatnu aromu. Pire od batata donosi bogatstvo okusa i boja na tanjur, ฤineฤ‡i ga privlaฤnim za oko i nepce.

5. Ajvar

Ajvar je tradicionalni balkanski prilog od peฤene paprike i patlidลพana, koji svojim bogatim, dimljenim okusom dodaje dubinu svakom jelu. Obiฤno se posluลพuje hladan ili na sobnoj temperaturi, ฤime se pruลพa ugodan kontrast toplim papalinama. Ajvar moลพete kupiti gotov ili ga pripremiti kod kuฤ‡e peฤenjem paprika i patlidลพana, koje se zatim ฤiste, pasiraju i zaฤinjuju s ฤeลกnjakom, solju i maslinovim uljem. Ovaj prilog je odliฤan izbor za one koji ลพele dodati malo pikantnosti i dimljenog okusa svojem ribljem obroku.

6. Caprese salata

Caprese salata je klasiฤan talijanski prilog koji se savrลกeno slaลพe uz mediteranska jela poput papalina. Sastoji se od svjeลพeg mozzarelle sira, zrelih rajฤica, svjeลพeg bosiljka, maslinovog ulja, soli i balsamico octa. Jednostavnost sastojaka omoguฤ‡ava svakom elementu da zasja, a slatkoฤ‡a rajฤica i kremasti mozzarella savrลกeno nadopunjuju slankasti okus ribe. Caprese salata donosi osvjeลพavajuฤ‡i i lagani prilog koji je idealan za tople ljetne dane.

7. Karamelizirani luk

Karamelizirani luk je slatkasti i aromatiฤni prilog koji moลพe dodati bogatstvo okusa bilo kojem ribljem jelu, ukljuฤujuฤ‡i papaline. Luk se polako pirja na niskoj vatri dok ne postane zlatno smeฤ‘ i karameliziran, ฤime se oslobaฤ‘aju njegovi prirodni ลกeฤ‡eri. Dodatak malo vina ili balzamiฤnog octa tijekom kuhanja moลพe pojaฤati okus. Karamelizirani luk dodaje dubinu i sloลพenost okusa jelu, ฤineฤ‡i ga izvrsnim izborom za one koji preferiraju bogatije priloge.

8. Gratinirani krumpir

Gratinirani krumpir je bogat i zadovoljavajuฤ‡i prilog koji se odliฤno slaลพe s ribljim jelima. Krumpir se reลพe na tanke ploลกke i sloลพi u posudu za peฤenje s mjeลกavinom vrhnja, ฤeลกnjaka, soli i papra. Sve se prekriva naribanim sirom i peฤe dok ne postane zlatno i hrskavo. Ovaj prilog pruลพa lijep kontrast teksture uz mekoฤ‡u ribe i dodaje kremastu komponentu koja se odliฤno spaja s papalinama.

9. Kuhana leฤ‡a

Kuhana leฤ‡a je zdrav i hranjiv prilog koji se moลพe pripremiti na razne naฤine. Bogata je proteinima i vlaknima, ฤineฤ‡i je odliฤnom opcijom za uravnoteลพen obrok. Leฤ‡a se moลพe kuhati s lukom, ฤeลกnjakom, lovorovim listom i zaฤinima poput kumina ili kurkume, ลกto joj daje bogat i zemljani okus. Ovaj prilog dodaje teksturu i okus tanjuru, pruลพajuฤ‡i zadovoljavajuฤ‡i kontrast mekim i njeลพnim papalinama.

10. Svjeลพa sezonska salata

Svjeลพa sezonska salata je uvijek dobar izbor za prilog uz ribu. Moลพete kombinirati razne vrste lisnatog povrฤ‡a, kao ลกto su rukola, spinat ili zelena salata, s dodacima poput krastavaca, paprike, avokada, sjemenki i oraลกastih plodova. Zaฤinite salatu s maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i paprom. Ova salata ne samo da dodaje hrskavost i svjeลพinu vaลกem obroku, veฤ‡ i pomaลพe uravnoteลพiti bogate i slane okuse papalina, ฤineฤ‡i obrok kompletnijim i osvjeลพavajuฤ‡im.

Spomenuti recepti za papaline su priliฤno svestrani i nude mnoลกtvo varijacija za pripremu. Bilo da ih pripremate prลพene, peฤene, kuhane u umaku od rajฤice ili u marinadi, svaki recept za papaline otkriva novi spektar okusa i tekstura ovog mediteranskog specijaliteta. Osim ลกto su ukusne, papaline su i nutritivno bogate, ฤineฤ‡i ih odliฤnim izborom za razne obroke. Nadamo se da ฤ‡e vam ovi recepti za papaline pruลพiti inspiraciju za eksperimentiranje i uลพivanje u raznim naฤinima pripreme papalina, te obogatiti vaลกe kulinarsko iskustvo i uลพitak u jelu.

Oznakekuhane papalinemediteranska kuhinjapapalineprลพene papalinerecepti za papalineukusni recepti
Podijeli ovaj ฤlanak
Facebook Twitter Kopiraj poveznicu Isprintaj

Pogledajte i ovo

Hrana i piฤ‡eZdravlje

Ovi znakovi govore da unosite previลกe kofeina

1 minuta ฤitanja
Hrana i piฤ‡eZdravlje

Evo ลกto se dogaฤ‘a tijelu kada ne pijete dovoljno vode

1 minuta ฤitanja
Kako skuhati tursku kavu? 7 tajni za bogatiji okus
Hrana i piฤ‡e

Kako skuhati tursku kavu? 7 tajni za bogatiji okus

16 minuta ฤitanja
11 ukusnih marinada za ribu
Hrana i piฤ‡e

11 najukusnijih marinada za ribu

13 minuta ฤitanja
na slici je gradiฤ‡ Primoลกten
Hrana i piฤ‡e

Primoลกten kroz jela: 4 tradicionalna recepta za otkriti

11 minuta ฤitanja
Hrana i piฤ‡e

Jesu li kiseli krastavci zdravi?

1 minuta ฤitanja
DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
Pratite nas
Copyright 2024 ยฉ Sva prava pridrลพana.
  • Uvjeti koriลกtenja
  • Pravila privatnosti
  • Kontakt
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?