DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
  • Poฤetna
  • Magazin
  • Zdravlje
  • Hrana
  • Putovanja
Obavijesti Prikaลพi viลกe
Font ResizerAa
DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
Font ResizerAa
  • Poฤetna
  • Magazin
  • Zdravlje
  • Hrana
  • Putovanja

Popularno

Gdje planinariti u Dalmaciji? Donosimo 7 najboljih staza

Gdje planinariti u Dalmaciji? Donosimo 7 najboljih staza

9 minuta ฤitanja
Kako pripremiti dalmatinsku peku? Evo 7 korisnih savjeta

Kako pripremiti dalmatinsku peku? Evo 7 korisnih savjeta

8 minuta ฤitanja
Koja dalmatinska vina probati? Donosimo 7 najboljih etiketa

Koja dalmatinska vina probati? Donosimo 7 najboljih etiketa

8 minuta ฤitanja

Pratite nas na Fejsu

18kFollowersLike
Copyright 2024 ยฉ Filip Media d.o.o. Sva prava pridrลพana.
Hrana i piฤ‡e

Kako se jedu kozice?

Lorena N.
Aลพurirano: 25 oลพujka, 2024 9:53 pm
Autor: Lorena N.
Podijeli
Kako se jedu kozice?
Shutterstock
Podijeli

Kozice su delikatesa koja se cijeni u mnogim kulturama ลกirom svijeta, no ฤesto postavlja pitanje pravilnog naฤina njihove konzumacije.

Saลพetak sakrij
Kako se jedu kozice?
Recepti s kozicama
1. Kozice na roลกtilju s ฤeลกnjakom i limunom
2. Kremasti riลพoto s kozicama
3. Kozice s ฤeลกnjakom i ฤilijem
4. Kozice u tempura tijestu
5. Kozice u curryju s kokosovim mlijekom
6. Kozice sa ลกpagetima i rajฤicom
7. Kozice u bijelom vinu s ฤeลกnjakom
8. Kozice s brokulom u wok tavi
9. Pikantne kozice s mango salsom
10. Kozice s ฤeลกnjakom i ลกpinatom

Kako se jedu kozice?

Ovaj ฤlanak vam donosi sve ลกto trebate znati o pravilnom uลพivanju u kozicama, bilo da su posluลพene kao dio sofisticiranog obroka u restoranu ili kao ukusna zakuska na obiteljskom okupljanju. Odabir pravilnih alata, tehnike ljuลกtenja i umakanja, pa sve do savjeta kako maksimalno iskoristiti njihov bogat okus, ovdje ฤ‡emo vas uputiti u sve tajne savrลกenog uลพivanja u kozicama.

Alati za jedenje kozica: Pri jedenju kozica, pravilni alati su kljuฤni za elegantno i uฤinkovito konzumiranje. Posebne vilice ili tanji ลกtapiฤ‡i mogu biti korisni za izvlaฤenje mesa iz ljuske. Pinceta moลพe pomoฤ‡i u uklanjanju crijeva, dok su ลกkare za morske plodove idealne za rezanje tvrdih ljuski. Upotreba ovih alata olakลกava proces jedenja i osigurava da se moลพe maksimalno uลพivati u ukusu kozica bez puno nereda.

Tehnika ljuลกtenja kozica: Pravilno ljuลกtenje kozica je vaลพno kako bi se izbjeglo oลกteฤ‡enje mesa. Najฤeลกฤ‡e se zapoฤinje odstranjivanjem glave, a zatim se lagano odmotava ljuska poฤevลกi od nogu prema repu. Kod veฤ‡ih kozica, nekada je potrebno i prerezati ljusku duลพ leฤ‘a ลกkarama za morske plodove. Ova tehnika omoguฤ‡ava lakลกe i urednije konzumiranje, posebno kada se jede s rukama.

Umakanje kozica: Pravi izbor umaka moลพe znatno poboljลกati doลพivljaj jedenja kozica. Klasiฤni koktel umak je popularan izbor, kao i razni umaci na bazi majoneze, aiolija ili umaci s citrusnim notama. Umakanje treba biti umjereno, kako se ne bi potpuno prekrili prirodni okusi kozica. Takoฤ‘er, neki preferiraju jednostavno umakanje u limunov sok ili maslinovo ulje kako bi naglasili prirodnu slatkoฤ‡u mesa.

Kako se jedu kozice
Shutterstock

Recepti s kozicama

1. Kozice na roลกtilju s ฤeลกnjakom i limunom

Sastojci:

  • 500 g kozica, oฤiลกฤ‡enih
  • 3 ลพlice maslinovog ulja
  • 2 ฤeลกnja ฤeลกnjaka, sitno sjeckana
  • Sok od 1 limuna
  • 1 ลพliฤica crvene paprike u prahu
  • Sol i papar po ukusu
  • Svjeลพi perลกin, sitno sjeckan

Upute:

  1. U velikoj zdjeli pomijeลกajte maslinovo ulje, sjeckani ฤeลกnjak, limunov sok, crvenu papriku, sol i papar.
  2. Dodajte kozice i dobro ih pomijeลกajte s marinadom. Ostavite da se mariniraju 15-30 minuta.
  3. Zagrijte roลกtilj na srednje visoku temperaturu.
  4. Stavite kozice na roลกtilj i pecite 2-3 minute s jedne strane, zatim okrenite i pecite joลก 2-3 minute s druge strane, dok ne postanu ruลพiฤaste.
  5. Posluลพite tople, posute sjeckanim perลกinom.

2. Kremasti riลพoto s kozicama

Sastojci:

  • 500 g kozica, oฤiลกฤ‡enih
  • 1 ลกalica arborio riลพe
  • 1 luk, sitno sjeckan
  • 3 ลพlice maslinovog ulja
  • 1/2 ลกalice bijelog vina
  • 4 ลกalice pileฤ‡eg temeljca
  • 1/2 ลกalice naribanog parmezana
  • 2 ลพlice maslaca
  • Sol i papar po ukusu
  • Svjeลพi perลกin, sitno sjeckan

Upute:

  1. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i kratko prลพite luk dok ne postane proziran.
  2. Dodajte riลพu i prลพite nekoliko minuta dok ne postane staklasta.
  3. Ulijte vino i mijeลกajte dok se ne upije.
  4. Postupno dodavajte temeljac, po jednu ลกalicu, mijeลกajuฤ‡i dok se ne upije prije dodavanja sljedeฤ‡e.
  5. U meฤ‘uvremenu, u drugoj tavi kratko prลพite kozice u malo maslinovog ulja. Zaฤinite solju i paprom.
  6. Kada je riลพa gotovo kuhana, dodajte prลพene kozice, parmezan, maslac i perลกin. Mijeลกajte dok se svi sastojci dobro ne poveลพu.
  7. Posluลพite toplo, posuto dodatnim perลกinom.

3. Kozice s ฤeลกnjakom i ฤilijem

Sastojci:

  • 500 g kozica, oฤiลกฤ‡enih
  • 4 ลพlice maslinovog ulja
  • 4 ฤeลกnja ฤeลกnjaka, sitno sjeckana
  • 1 ฤili papriฤica, sitno sjeckana (po ukusu)
  • Sok od 1 limuna
  • Sol i papar po ukusu
  • Svjeลพi perลกin, sitno sjeckan

Upute:

  1. Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri.
  2. Dodajte sjeckani ฤeลกnjak i ฤili, prลพite kratko dok ne zamiriลกe.
  3. Dodajte kozice i prลพite 2-3 minute s jedne strane, zatim okrenite i prลพite joลก 2-3 minute s druge strane.
  4. Zaฤinite s limunovim sokom, solju i paprom.
  5. Posluลพite vruฤ‡e, posuto sjeckanim perลกinom.

4. Kozice u tempura tijestu

Sastojci:

  • 500 g kozica, oฤiลกฤ‡enih
  • 1 ลกalica bra

ลกna

  • 1/2 ลพliฤice praลกka za pecivo
  • 1 ลกalica ledeno hladne vode
  • Sol po ukusu
  • Ulje za prลพenje

Upute:

  1. U velikoj zdjeli pomijeลกajte braลกno, praลกak za pecivo i sol.
  2. Dodajte ledeno hladnu vodu i mijeลกajte dok ne dobijete glatko tijesto.
  3. Zagrijte ulje u dubokoj tavi ili fritezi.
  4. Umoฤite kozice u tijesto i odmah ih prลพite u vruฤ‡em ulju dok ne postanu zlatno smeฤ‘e, oko 2-3 minute.
  5. Izvadite ih na papirnate ruฤnike da se ocijede.
  6. Posluลพite tople s umakom po izboru (npr. sojinim umakom).
Jela s kozicama
Shutterstock

5. Kozice u curryju s kokosovim mlijekom

Sastojci:

  • 500 g kozica, oฤiลกฤ‡enih
  • 1 luk, sitno sjeckan
  • 2 ลพlice curry paste
  • 1 limenka (400 ml) kokosovog mlijeka
  • 1 crvena paprika, narezana na trakice
  • 1 ลพlica ribljeg umaka (opcionalno)
  • Sol i papar po ukusu
  • Svjeลพi koriander, sitno sjeckan

Upute:

  1. U velikoj tavi zagrijte malo ulja i prลพite luk dok ne postane proziran.
  2. Dodajte curry pastu i prลพite nekoliko minuta, stalno mijeลกajuฤ‡i.
  3. Ulijte kokosovo mlijeko i dodajte riblji umak, ako koristite. Kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne malo.
  4. Dodajte kozice i papriku, kuhajte dok kozice ne postanu ruลพiฤaste i skuhane.
  5. Zaฤinite solju i paprom.
  6. Posluลพite toplo, posuto sjeckanim korianderom, uz kuhanu riลพu ili naan kruh.

6. Kozice sa ลกpagetima i rajฤicom

Sastojci:

  • 500 g kozica, oฤiลกฤ‡enih
  • 400 g ลกpageta
  • 4 ลพlice maslinovog ulja
  • 4 ฤeลกnja ฤeลกnjaka, sitno sjeckana
  • 400 g konzerviranih pelata ili svjeลพih rajฤica, narezanih
  • Prstohvat crvene paprike u prahu
  • Sol i papar po ukusu
  • Svjeลพi bosiljak, sitno sjeckan

Upute:

  1. Skuhajte ลกpagete al dente prema uputama na pakiranju.
  2. U meฤ‘uvremenu, zagrijte maslinovo ulje u tavi, dodajte ฤeลกnjak i prลพite do zlatno-ลพute boje.
  3. Dodajte rajฤice, crvenu papriku, sol i papar. Kuhajte na laganoj vatri 10 minuta.
  4. Dodajte kozice i kuhajte dok ne postanu ruลพiฤaste, oko 3-4 minute.
  5. Ocijedite ลกpagete i dodajte ih u tavu s umakom. Dobro promijeลกajte.
  6. Posluลพite toplo, posuto svjeลพim bosiljkom.

7. Kozice u bijelom vinu s ฤeลกnjakom

Sastojci:

  • 500 g kozica, oฤiลกฤ‡enih
  • 4 ลพlice maslinovog ulja
  • 6 ฤeลกnja ฤeลกnjaka, sitno sjeckana
  • 1/2 ลกalice bijelog vina
  • Sok od 1 limuna
  • Sol i papar po ukusu
  • Svjeลพi perลกin, sitno sjeckan

Upute:

  1. Zagrijte ulje u tavi, dodajte ฤeลกnjak i prลพite dok ne postane aromatiฤan.
  2. Dodajte kozice i prลพite dok ne promijene boju.
  3. Ulijte bijelo vino i limunov sok. Kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne smanji na pola.
  4. Zaฤinite solju i paprom.
  5. Posluลพite toplo, posuto svjeลพim perลกinom, uz kruh ili preko tjestenine.

8. Kozice s brokulom u wok tavi

Sastojci:

  • 500 g kozica, oฤiลกฤ‡enih
  • 1 glavica brokule, narezana na cvjetiฤ‡e
  • 2 ลพlice sezamovog ulja
  • 3 ลพlice sojinog umaka
  • 2 ลพliฤice ลกeฤ‡era
  • 2 ฤeลกnja ฤeลกnjaka, sitno sjeckana
  • 1 ลพliฤica naribanog svjeลพeg ฤ‘umbira
  • Sok od 1 limuna

Upute:

  1. Zagrijte sezamovo ulje u wok tavi na srednje jakoj vatri.
  2. Dodajte brokulu i prลพite dok ne postane hrskava, ali i dalje zelena.
  3. Dodajte ฤeลกnjak i ฤ‘umbir, prลพite kratko.
  4. Dodajte kozice, sojin umak, ลกeฤ‡er i limunov sok. Prลพite dok kozice ne postanu ruลพiฤaste.
  5. Posluลพite toplo, idealno uz riลพu ili nudle.
Recepti s kozicama
Shutterstock

9. Pikantne kozice s mango salsom

Sastojci:

  • 500 g kozica, oฤiลกฤ‡enih
  • 2 ลพlice maslinovog ulja
  • 1 ลพliฤica ฤili praha
  • Sol i papar po ukusu
  • 1 zreli mango, narezan na kockice
  • 1 crvena paprika, narezana na kockice
  • 1/2 crvenog luka, sitno sjeckan
  • Sok od 1 limete
  • Svjeลพi koriander, sitno sjeckan

Upute:

  1. U zdjeli pomijeลกajte mango, crvenu papriku, crveni luk, limetin sok i koriander kako biste napravili salsu. Ostavite sa strane.
  2. Kozice zaฤinite ฤili prahom, solju i paprom.
  3. Zagrijte ulje u tavi i prลพite kozice dok ne postanu ruลพiฤaste.
  4. Posluลพite kozice s pripremljenom mango salsom.

10. Kozice s ฤeลกnjakom i ลกpinatom

Sastojci:

  • 500 g kozica, oฤiลกฤ‡enih
  • 4 ลพlice maslinovog ulja
  • 4 ฤeลกnja ฤeลกnjaka, sitno sjeckana
  • 200 g svjeลพeg ลกpinata
  • Sol i papar po ukusu
  • Sok od 1/2 limuna

Upute:

  1. Zagrijte maslinovo ulje u tavi, dodajte ฤeลกnjak i prลพite kratko.
  2. Dodajte ลกpinat i kuhajte dok ne ovene.
  3. Dodajte kozice, zaฤinite solju i paprom, i prลพite dok ne postanu ruลพiฤaste.
  4. Na kraju dodajte limunov sok.
  5. Posluลพite toplo, idealno uz tjesteninu ili kao lagano glavno jelo.

Ovi recepti s kozicama pruลพaju raznolikost u pripremi i posluลพivanju ovog popularnog morskog ploda. Od jednostavnih jela poput kozica na roลกtilju s ฤeลกnjakom i limunom do sofisticiranijih pripravaka kao ลกto su kremasti riลพoto s kozicama ili kozice u curryju s kokosovim mlijekom, postoji recept za svaku prigodu i svaki ukus.

Svaki od ovih recepata naglaลกava jedinstvene atribute kozica, bilo da je to njihova prirodna slatkoฤ‡a, tekstura ili sposobnost da upiju razliฤite okuse. Osim toga, kozice su brze za pripremu i pruลพaju mnoลกtvo zdravih nutrijenata, ฤineฤ‡i ih idealnim izborom za raznovrsne obroke, bilo da su u pitanju casual veฤere, posebne prigode ili zdravi obroci.

Oznakehranakozicerecepti
Podijeli ovaj ฤlanak
Facebook Twitter Kopiraj poveznicu Isprintaj

Pogledajte i ovo

Hrana i piฤ‡eZdravlje

Hrana koja vam pomaลพe da ลพivite dulje

1 minuta ฤitanja
Paฤja jaja: 18 zdravstvenih prednosti
Hrana i piฤ‡e

Paฤja jaja: 18 zdravstvenih prednosti

13 minuta ฤitanja
Hrana i piฤ‡eZdravlje

Zaลกto je limun ลกtetan za zube?

2 minuta ฤitanja
Zobeno mlijeko
Hrana i piฤ‡e

Zobeno mlijeko kao zdrava alternativa kravljem mlijeku?

8 minuta ฤitanja
Hrana i piฤ‡eZdravlje

Moลพe li magnezij poveฤ‡ati kvalitetu vjeลพbe?

4 minuta ฤitanja
Uskrลกnji kolaฤi: 8 recepata za slatko blagdansko druลพenje
Hrana i piฤ‡e

Uskrลกnji kolaฤi: 8 recepata za slatko blagdansko druลพenje

20 minuta ฤitanja
DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
Pratite nas
Copyright 2024 ยฉ Sva prava pridrลพana.
  • Uvjeti koriลกtenja
  • Pravila privatnosti
  • Kontakt
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?