Kuhinje su često pretrpane raznim stvarima. Bilo da se radi o posuđu, kuhinjskom priboru ili hrani, sve bismo to najradije htjeli imati pri ruci. Kako bismo se i tada u kuhinji snalazili, ne možemo bez odgovarajuće organizacije. Ali to uopće ne mora biti teško. Bit će dovoljno slijediti nekoliko jednostavnih pravila.
Riješite se svega što ne koristite
Ponekad je teško reći zbogom – a to vrijedi i za neke stvari. Tako se doma često nakuplja kuhinjska oprema koja je prošla svoje najbolje godine. U svakom kućanstvu zasigurno ćemo pronaći pokoju stvarčicu koja godinama nije ni imala priliku zablistati, jer vam jednostavno uopće nije trebala. No, kako biste svoju kuhinju organizirali što bolje, doista je ključno da zadržite samo ono što stvarno koristite. I sami ćete vidjeti koliko će takvo čišćenje pomoći vašoj kuhinji. Ako vam je nekih stvari žao, ne morate ih odmah baciti. Pokušajte ih ponuditi svojim prijateljima ili na buvljaku.
Poštujte kuhinjske zone
U organizaciji kuhinje možete si pomoći takozvanim kuhinjskim zonama. U pravilu se kod kuhanja postupa prema shemi, gdje si prvo pripremite potrebne namirnice, zatim ih operete, po potrebi narežete, te termički obradite. U idealnom slučaju onda imate hladnjak i smočnicu u kojima čuvate hranu, odmah pored površinu za odlaganje, na koju stavljate sve što vam je potrebno, zatim ide zona za pranje, odnosno sudoper, pored kojega je još jedna radna površina namijenjena samoj pripremi hrane, a cjelinu završava štednjak s pećnicom. Hoćete li pojedine zone postaviti slijeva nadesno ili obrnuto, ovisi samo o vama. Bitno je samo da se logično nadovezuju. Naravno, to uključuje i raspored posuđa potrebnog za pripremu jela ili njihovo naknadno posluživanje.
U ormarićima i ladicama mora biti reda
Sve svoje posuđe i ostale kuhinjske potrepštine podijelite u nekoliko kategorija prema tome koliko ih često koristite – odnosno, je li to svakodnevno, često ili tek rijetko. Zatim prema tome prilagodite organizaciju. Svakodnevne stvari neka vam uvijek budu pri ruci, s druge strane, one koje rijetko koristite možete smjestiti u stražnje ili najviše dijelove ormarića. Svaka bi stvar trebala imati svoje stalno mjesto, kako biste uvijek znali gdje ćete je pronaći i kamo ćete je poslije ponovo spremiti.
Iskoristite prostor maksimalno
Ne samo u malim kuhinjama, u kojima je važan svaki centimetar prostora, učinkovita organizacija prostora je stvarno ključna. U tu svrhu danas se proizvodi mnogo različitih rješenja i dodataka koji će vam olakšati ovaj, na prvi pogled težak zadatak. Mogu to biti, recimo, kutni ormarići s izvlačnim elementima. Ti će vam omogućiti korištenje čak i onog prostora u kojem kod većine uobičajenih kuhinjskih linija nastaju slijepa mjesta bez praktične upotrebljivosti.
Elegantno i učinkovito rješenje dalje predstavljaju ladice koje, za razliku od običnih ormarića, omogućuju bolji pristup stvarima smještenim u zadnjim dijelovima. Ne samo u ladice, već i u obične ormariće možete onda dodati razno-razne organizatore koji će vam pomoći da stvari držite u redu. Za ladice se često koriste pregrade ili organizatori za pribor za jelo, te njima slična oprema, dok za ormariće možemo pronaći police za okomito odlaganje tanjura, vješalice za šalice ili recimo sustave na izvlačenje za spremanje posuda za hranu i ostalih potrepština.
Ostavite si dovoljno radnog prostora
Kako bi vam rad u kuhinji išao od ruke, ne bi smjela nedostajati dovoljno velika radna površina. Često smo ga skloni postupno puniti malim kućanskim aparatima i ostalim dodacima, koje jednostavno želimo imati pri ruci. Ali to naravno nije sasvim poželjno. Problem mogu riješiti, na primjer, magnetske trake za noževe i drugo metalno posuđe, kao i police raznih veličina, na koje možete staviti ne samo začine, nego i tegle sa svježim začinskim biljem, omiljene kuharice ili čak aparat za kavu.