DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
  • Početna
  • Magazin
  • Zdravlje
  • Hrana
  • Putovanja
Obavijesti Prikaži više
Font ResizerAa
DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
Font ResizerAa
  • Početna
  • Magazin
  • Zdravlje
  • Hrana
  • Putovanja

Popularno

Gdje poslušati klapu uživo? Donosimo 7 lokacija u Dalmaciji

Gdje poslušati klapu uživo? Donosimo 7 lokacija u Dalmaciji

8 minuta čitanja
Kako očistiti pluća prirodno? Evo 7 dalmatinskih rješenja

Kako očistiti pluća prirodno? Evo 7 dalmatinskih rješenja

8 minuta čitanja
Kako izračunati plodne dane? Donosimo 7 efektivnih načina

Kako izračunati plodne dane? Donosimo 7 efektivnih načina

8 minuta čitanja

Pratite nas na Fejsu

18kFollowersLike
Copyright 2024 © Filip Media d.o.o. Sva prava pridržana.
Hrana i piće

Znanstvenici napokon otkrili jednostavan trik za neodoljivo ukusniju kavu: Evo o čemu se radi

Lorena N.
Ažurirano: 25 ožujka, 2024 10:13 pm
Autor: Lorena N.
Podijeli
Znanstvenici napokon otkrili jednostavan trik za neodoljivo ukusniju kavu: Evo o čemu se radi
Shutterstock
Podijeli

Prestanak korištenja soli i dodavanje male količine vode zrncima kave prije mljevenja može biti ključ za ukusniju šalicu kave, prema novim istraživanjima. Ovaj postupak smanjuje statički elektricitet koji nastaje tijekom mljevenja cijelih zrna kave, čime se izbjegava skupljanje i začepljivanje mlinca te smanjuje nered i otpad.

Ljubitelji kave već dulje vrijeme primjenjuju ovu metodu, prskajući zrna vodom prije mljevenja. Sada su znanstvenici objasnili pojavu iskrenja u mljevenim zrnima kave i otkrili kako amaterski baristi mogu smanjiti statički elektricitet, što rezultira dosljednijom i intenzivnijom šalicom espressa.

Šalica kave
Shutterstock

Christopher Hendon, kemičar specijaliziran za materijale sa Sveučilišta Oregon, objašnjava: “Vlaga, bilo da je riječ o preostaloj vlazi unutar prženih zrna kave ili o vlazi koja se dodaje tijekom mljevenja, ključna je za količinu naboja koji se stvara tijekom mljevenja.” Hendon, poznat po svojim istraživanjima o utjecaju zamrzavanja zrna kave na njihov okus, surađivao je s Joshuaom Méndezom Harperom, bivšim vulkanologom sa Sveučilišta Oregon (sada na Sveučilištu Portland State), istražujući koje vrste kave imaju tendenciju skupljanja i zašto, te kako to utječe na kvalitetu kuhanja.

Harper, Hendon i njihovi kolege uspoređivali su različite vrste komercijalno dostupnih i laboratorijski prženih zrna kave, razlikujući ih po podrijetlu, vremenu prženja i sadržaju vlage. Mjerili su statički elektricitet u svakoj seriji nakon mljevenja, kao i veličinu čestica svježe mljevene kave i okus konačnog proizvoda.

Otkrili su da mljevenje cijelih zrna kave u fine čestice stvara znatan trenje jer se čestice međusobno trljaju i lome, generirajući statički elektricitet. To je slično trenju čestica prašine u vulkanskim oblucima, što stvara munje. Hendon i njegov tim smatraju da je ovaj proces ključan za poboljšanje kvalitete kave.

Oznakekavaznanstvenici
Podijeli ovaj članak
Facebook Twitter Kopiraj poveznicu Isprintaj

Pogledajte i ovo

Hrana i piće

Evo što omiljeni okus sladoleda otkriva o vama

1 minuta čitanja
Hrana i piće

Zanima vas kako napraviti domaći pinđur? Evo top 5 recepata

14 minuta čitanja
Kako napraviti salsu? 9 recepata za ljetne zabave
Hrana i piće

Kako napraviti salsu? 9 recepata za ljetne zabave

19 minuta čitanja
Začini za kuhanje
Hrana i piće

Trikovi u kuhanju – kako postati bolji kuhar u kratkom roku

8 minuta čitanja
5 ideja za doručak s ovsenim pahuljicama
Hrana i piće

5 ideja za doručak s ovsenim pahuljicama

12 minuta čitanja
Hrana i pićeZdravlje

Zašto je limun štetan za zube?

2 minuta čitanja
DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
Pratite nas
Copyright 2024 © Sva prava pridržana.
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti
  • Kontakt
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?