Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Njuz

Započela restauracija zadarske sfinge

Foto: Grad Zadar

Prošlog tjedna započela je konzervatrosko restauratorska obnova sfinge u Zadru.  Pročelnik za EU fondove Ante Ćurković predstavio je početak tih radova koje će obavljati tvrtka  KVINAR d.o.o. iz Podstrane, koji posjeduju sva potrebna ovlaštenja za rad na kulturnom dobru. Nakon analize stanja, sfinga, koja je prilično oštećena,  će se vratiti u prvobitno stanje i ponovo dobiti dijelove koji nedostaju, a možda i izvorne boje.  Predviđeni rok izvršenja usluga je 30. travnja 2022. godine. Također, uskoro će početi i obnova ograde i ogradnog zida parka, a do kraja lipnja očekuje se i dovršenje naručene projektne dokumentacije za hortikulturno uređenje cijelog parka, koje će tada biti predstavljeno javnosti. 

Pročelnica za kulturu i sport Dina Bušić naglasila je kako je ovo park koji skriva jednu ljubavnu priču uz teme ljubavi,  mora i vode, te kako je njen odjel zatražio sufinanciranje od Ministarstva kulture i medija za obnovu klupa i špilje koja postoji u parku. Sve je rađeno u suradnji s Mjesnim odborom Brodarica, objavili su iz Grada Zadra na službenoj stranici.

Projekt RECOLOR, punog naziva “Reviving and EnhanCing artwOrks and Landscapes Of the adRiatic”, provodi se u sklopu programa Interreg Italija – Hrvatska 2014.-2020. Trajanje projekta je ukupno 36 mjeseci s ukupnim proračunom od 2.093.392,00 EUR.

Cilj projekta je poboljšati i unaprijediti turistički potencijal urbanih i prirodnih krajobraza u Hrvatskoj i Italiji, koji često nisu u potpunosti iskorišteni i još nisu uključeni u tradicionalne turističke rute. U ovom cilju udružilo se osam partnera iz Hrvatske i Italije: Veleučilište u Šibeniku, Grad Labin, talijanska regija Emilia Romagna, gradovi Campobasso, Urbania, Cividale del Friuli, Sveučilište u Bologni te konzorcij Montefeltro Sviluppo.

RECOLOR je inovativan u svojoj sposobnosti da se istovremeno bavi i prirodnom i kulturnom baštinom. Projekt promovira relevantne i manje poznate umjetničke radove, kreira specifične itinerere za obilazak postojećih krajolika koji su prikazani na tim radovima, razvija nove turističke ponude i promiče sezonsko prilagođavanje turističkog toka. Na taj način projekt pridonosi diversifikaciji turističkih proizvoda i usluga te poboljšava kvalitetu turističke ponude uz opću viziju održivog i odgovornog turizma.

Odabrana pilot lokacija Grada Zadra je lokacija zadarske sfinge smještene u gradskoj četvrti Brodarica. Osim obnove skulpture sfinge, planira se niz aktivnosti s ciljem valoriziranja lokacije poput izrade internetske stranice, promotivno-edukativnog videa, nove turističke rute s pripadajućom brošurom i drugo.  S obzirom na to da je cilj projekta ujedno i usmjeravanje turističke rute s poluotoka i na druge dijelove grada, koji također obiluju kulturnom baštinom, a ista do sada nije bila dovoljno prepoznata ni valorizirana, naglasak je na obogaćivanju, ne zamjeni tradicionalne turističke rute.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Događanja

Ovogodišnji Advent u Zadru započeo je na Dan grada Zadra, a trajat će punih 45 dana, sve do 7.siječnja. Prema najavama ugostitelja koji su...

Njuz

Jutros u 08.55 sati na državnoj cesti D-56, kod mjesta Nadin dogodila se prometna nesreća u kojoj su sudjelovala dva vozila. U prometnoj nesreći...

Njuz

Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta, terorizma i ekstremnog nasilja Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad dva hrvatskih državljanina u dobi od 36...

Zadarska

Međunarodni dan Mediterana sa središnjim glazbenim događanjem Vladimir&Kalafat obilježava se 28. studenog od 19 sati u II Palače – u Kneževoj palači. Nacionalna zaklada...