Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Događanja

U Zadru uspješno završena Ljetna škola hrvatskog folklora

Foto: Hrvatska matica iseljenika

Desetodnevni program Ljetne škole hrvatskog folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika trajao je od 4. kolovoza do 13. kolovoza 2022. Program se održao u Hi Hostelu na Boriku, a sudjelovalo je više od 60 seminaraca koje je povezala ljubav prema hrvatskoj tradiciji i folkloru.

Tri su temeljne grupe ljetne škole bile podijeljene u sekcije za ples, tambure i tradicijska glazbala. Seminarci su učili pjesme i plesove jadranskog područja uz stručno vodstvo iskusnih etnokoreologa i drugih folklornih stručnjaka. Osim teorijskih predavanja o razvoju etnokoreologije, sudionici su imali mogućnost upoznati i hrvatsku narodnu plesnu kulturu te narodnu nošnju. Osim glavnog voditelja škole i voditelja plesne grupe Andrije Ivančana, voditelj tradicijskih glazbala bio je Vjekoslav Martinić, a tamburašku sekciju je vodio Tibor Bun.

Sudionici su došli iz cijelog svijeta, pa su se među polaznicima mogli naći predstavnici Sjeverne i Južne Amerike, Njemačke, Švedske, Austrije, Rumunjske, Mađarske Bosne i Hercegovine, Srbije, kao i iz raznih drugih krajeva Hrvatske.

Glavni cilj stručno-znanstvenog programa je očuvanje autohtone kulture hrvatskog folklora koji se izražavaju kroz glazbeno-scenske izvedbene umjetnosti. Ples, pjesma i glazba ujedno su i najpopularniji oblici hrvatske narodne umjetnosti. Osobito su privlačni Hrvatima izvan Republike Hrvatske koji na ovaj simboličan način, posredstvom folklora i tradicijske kulture, nastoje očuvati kulturni identitet svojih predaka, prenosi Hrvatska matica iseljenika.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Događanja

U Zadru sutra, 4. kolovoza počinje Ljetna škola hrvatskog folklora, sada tradicionalno već 28. po redu. Traje deset dana, a glavni organizator je Hrvatska...