Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Događanja

Šibenski gradski stražari na Tvrđavi sv. Ivana uprizorit će „Opsadu Šibenika 1647.“

Foto: sibenik.hr

Prije točno 375 godina na Tvrđavi sv. Ivana odvila se odlučujuća bitka u kojoj su Šibenčani višestruko nadmoćnije osmanlijske osvajače,  predvođene Husein pašom Tekelijom, nakon jednomjesečne opsade teško porazili.

U spomen na taj slavni povijesni događaj zbog kojeg su Tvrđave sv. Ivana i Barone izgrađene u samo dva mjeseca, u subotu,  10. rujna,  na Tvrđavi sv. Ivana,  Šibenska gradska straža uprizorit će „Opsadu Šibenika 1647.“, rekonstrukciju povijesne bitke za Šibenik.  Pomoći će im kolege iz hrvatskih povijesnih postrojbi, kao i oni iz Bosne i Hercegovine. Za podsjetiti je da je moćnu šibensku obranu vodio barun Christoph Martin von Degenfeld, po kojem Tvrđava Barone i nosi ime.

Program počinje u subotu, 10. rujna,  u 17,30 sati na Poljani gdje će se povijesne postrojbe najprije postrojiti,  pa će, nakon mačevanja,  proći starom gradskom jezgrom i rivom, da bi na Tvrđavu sv. Ivana stigle u 19,15 sati.

Na najvećoj i najvišoj šibenskoj kopnenoj utvrdi građanima će se potom predstaviti viteške skupine,  a slijedi prijava šibenskom knezu.

U 20,15 sati,  plesna skupina Kontea izvest će srednjovjekovne plesove, a onda će, s početkom u 20,45 sati vatreni show prirediti Koprivnički mušketiri i haramije. U 21,15 sati na redu je uprizorenje ključne bitke i obrane Šibenika u Kandijskom ratu1647. godine. Nakon borbe, za glazbeni dio programa na pozornici sv. Ivana pobrinut će se šibenski bend Teke Yeke.

U programu,  uz Šibensku gradsku stražu,  sudjeluju još Kliški uskoci, Vitezovi Vranski, Vitezovi kralja Zvonimira, Plesna skupina Kontea, Požeška građanska straža, Koprivnički mušketiri i haramije, Lička pukovnija, Vitezovi hercega Stjepana Kosače i Jajački vitezovi. Ukupno je to više od 70 sudionika povijesnih postrojbi.

„Ulaz na Tvrđavu sv. Ivana,  10. rujna,  za Šibenčane i goste bit će slobodan od 18 sati. Zvijezda, odnosno južni dio Tvrđave bit će otvoren do 22 sata, dok će sjeverni dio, takozvana kliješta,  na kojemu će se i odvijati čitav program, biti otvorena do 24 sata. Parking kod Tvrđave Barone bit će otvoren, dok prolaz vozilima prema Tvrđavi sv. Ivana neće biti moguć“-najavio je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika.

„Opsadu Šibenika 1647.“ organiziraju Turistička zajednica grada Šibenika i Šibenska gradska straža uz potporu Grada Šibenika i Tvrđava kulture Šibenik.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Šibensko-kninska

U Službi kriminalističke policije, Odjelu gospodarskog kriminaliteta i korupcije, dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjakom osumnjičenim za zlouporabu položaja i ovlasti i krivotvorenje službene...

Šibensko-kninska

Ispred zgrade Vatrogasnog doma u Šibeniku jutros su položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na poginule članove Javne vatrogasne postrojbe Grada Šibenika...

Šibensko-kninska

Od sutra, 16.rujna, Gradski parking d.o.o. kreće s novom uslugom takozvanog „mikroprijevoza“. Riječ je o obliku prijevoza koji se obavlja radi zadovoljavanja prijevoznih potreba stanovništva...

Šibensko-kninska

Hajduk i Šibenik večeras su odigrali susret devetog kola. Na Šubićevcu je Šibenik dočekao Splićane, koji su došli po pun plijen. Završilo je na...