Uskrs je vrijeme obnove i slavlja koje obitelji i prijatelji širom svijeta dočekuju s radošću i nestrpljenjem. Osim što je to vrijeme duhovnog promišljanja i okupljanja, Uskrs je također prilika da se pokrajine naše kuhinje ispune mirisima i okusima tradicionalnih jela i slastica. Osim toga, Uskrs je prilika za ukrašavanje i dekoriranje, kako svog doma, tako i uskršnjih tanjura.
Najbolji uskršnji kolači
U središtu ove blagdanske trpeze često se nalaze kolači, koji ne samo da zadovoljavaju naše slatke želje, već i prenose dio kulturne baštine i obiteljskih tradicija. U ovom članku, otkrit ćemo vam kolekciju najboljih kolača za Uskrs koji će oplemeniti vaš blagdanski stol i oduševiti sve uzvanike. Od klasičnih uskršnjih kuglofa i šarenih pisanica, do modernih i inovativnih slastica, zaronite s nama u svijet uskršnjih kolača koje će ovaj blagdan učiniti još posebnijim i nezaboravnim.
Recept 1: Uskršnja pinca
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 paketić suhog kvasca (7 g)
- 100 g šećera
- 1 paketić vanilin šećera
- 1/4 žličice soli
- 2 cijela jaja
- 2 žumanjka
- 150 ml toplog mlijeka
- 100 g maslaca, otopljenog
- Naribana korica 1 limuna
- Naribana korica 1 naranče
- 1 žlica ruma
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Za premazivanje: 1 umućeni žumanjak s malo mlijeka
- Za posipanje: šećer u prahu
Upute za pripremu:
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, suhi kvasac, šećer, vanilin šećer i sol.
- U sredini napravite udubljenje i dodajte jaja, žumanjke, toplo mlijeko, otopljeni maslac, naribanu koricu limuna i naranče, rum i ekstrakt vanilije.
- Miješajte sastojke drvenom žlicom ili rukama dok se ne sjedine. Zatim prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
- Stavite tijesto natrag u zdjelu, pokrijte krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 1 sat ili dok se volumen ne udvostruči.
- Nakon što je tijesto naraslo, kratko ga premijesite i oblikujte u kuglu. Stavite na obloženi lim za pečenje, lagano zarežite križ na vrhu i ostavite da odstoji još 30 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Premazite pincu smjesom žumanjka i mlijeka.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta ili dok ne postane zlatno smeđa. Ako počne previše tamniti, pokrijte je aluminijskom folijom.
- Izvadite pečenu pincu iz pećnice i ostavite da se ohladi na rešetki.
- Posipajte ohlađenu pincu šećerom u prahu prije posluživanja.
- Uskršnji kolač spreman je za posluživanje!
Varijacije i dodatne točke:
- Ako volite bogatiji okus, možete dodati 50 g grožđica ili sjeckanih badema u tijesto.
- Za ljubitelje začina, probajte dodati malo cimeta ili muškatnog oraščića u tijesto.
- Pinca se najbolje poslužuje svježa, ali može se čuvati nekoliko dana zamotana u aluminijsku foliju ili plastičnu foliju.
- Poslužite uz kavu ili čaj za potpuni uskršnji doručak.
Recept 2: Zdravi uskršnji kolač s mrkvom i orasima
Sastojci:
- 200 g integralnog brašna
- 100 g mljevenih badema ili oraha
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice mljevenog đumbira
- 4 velika jaja
- 120 ml kokosovog ulja, otopljenog
- 120 ml javorovog sirupa ili meda
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g naribane mrkve
- 50 g grožđica (opcionalno)
- 50 g sjeckanih oraha
- Za glazuru (opcionalno): 200 g krem sira, 2 žlice meda, 1 žličica ekstrakta vanilije
Upute za pripremu:
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i pobrašnite kalup za kolač.
- U velikoj zdjeli pomiješajte integralno brašno, mljevene bademe ili orahe, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol, cimet i mljeveni đumbir.
- U drugoj zdjeli dobro izmiješajte jaja, otopljeno kokosovo ulje, javorov sirup ili med i ekstrakt vanilije.
- Mokre sastojke dodajte u suhe sastojke i miješajte dok se ne sjedine. Zatim dodajte naribanu mrkvu, grožđice (ako koristite) i sjeckane orahe. Miješajte dok se sve ne spoji.
- Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i poravnajte površinu.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35-45 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista.
- Ostavite uskršnji kolač da se ohladi u kalupu 10 minuta, zatim ga izvadite i ohladite potpuno na rešetki.
- Za glazuru: Pomiješajte krem sir, med i ekstrakt vanilije dok ne postane glatko. Premažite preko ohlađenog kolača.
- Poslužite kolač narezan na komade.
- Uskršnji kolač spreman je za posluživanje!
Varijacije i dodatne točke:
- Za vegansku varijantu, jaja možete zamijeniti s 4 žlice mljevenih lanenih sjemenki pomiješanih s 12 žlica vode.
- Ako želite manje slatkoća, smanjite količinu javorovog sirupa ili meda.
- Umjesto glazure, možete posipati kolač mješavinom šećera u prahu i cimeta.
- Ovaj uskršnji kolač možete čuvati u hladnjaku do 5 dana ili zamrznuti do 3 mjeseca.
Recept 3: Suhi uskršnji kolači s bademima i limunom
Sastojci:
- 200 g brašna
- 150 g mljevenih badema
- 200 g šećera
- 1 paketić vanilin šećera
- 1/2 žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- Korica 2 limuna
- 4 velika jaja
- 100 ml maslinovog ulja
- 50 ml svježe iscijeđenog limunovog soka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Za premaz: 2 žlice marmelade od marelica ili limuna
- Za posipanje: šećer u prahu
Upute za pripremu:
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, mljevene bademe, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, sol i naribanu koricu limuna.
- U drugoj zdjeli, dobro izmiješajte jaja, maslinovo ulje, limunov sok i ekstrakt vanilije.
- Dodajte mokre sastojke u suhe i miješajte dok se sve dobro ne sjedini.
- Prelijte tijesto u pripremljeni kalup i poravnajte površinu.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40-50 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista.
- Izvadite uskršnji kolač iz pećnice i pustite da se malo ohladi u kalupu, a zatim ga izvadite na rešetku da se potpuno ohladi.
- Dok je uskršnji kolač još topao, premazite ga tankim slojem marmelade. To će dodati sjaj i dodatnu vlažnost.
- Kad se uskršnji kolač potpuno ohladi, posipajte ga šećerom u prahu.
- Kolač narežite na šnite i poslužite.
- Uskršnji kolač spreman je za posluživanje!
Varijacije i dodatne točke:
- Ako ne volite bademe, možete ih zamijeniti s istom količinom mljevenih oraha ili lješnjaka.
- Za dodatnu aromu, možete dodati malo mljevenog đumbira ili cimeta u tijesto.
- Kolač možete učiniti još sočnijim tako što ćete ga, prije premazivanja marmeladom, poprskati s malo dodatnog limunovog soka pomiješanog s malo šećera.
- Ovaj kolač je idealan za serviranje kao desert ili kao poslastica uz popodnevni čaj.
Recept 4: Uskršnji kolači bez pečenja s keksima i voćem
Sastojci:
- 400 g Petit Beurre keksa (ili bilo kojih drugih suhih keksa)
- 200 ml toplog mlijeka
- 500 g svježeg sira (poput mascarponea ili krem sira)
- 100 g šećera u prahu
- 1 paketić vanilin šećera
- 300 ml vrhnja za šlag
- 200 g svježeg voća (jagode, maline, borovnice…)
- Sok od 1 naranče (opcionalno)
- Naribana korica 1 limuna
- Za ukras: čokoladne jaja, voće, listići mente
Upute za pripremu:
- Keksima kratko umačite u toplo mlijeko samo da postanu mekani, ali ne previše natopljeni.
- U velikoj zdjeli, pomiješajte svježi sir, šećer u prahu, vanilin šećer i naribanu koricu limuna dok ne postane glatka smjesa.
- U drugoj zdjeli, tucite vrhnje za šlag dok ne postane čvrsto.
- Pažljivo umiješajte tučeno vrhnje u smjesu svježeg sira.
- Uzmite kalup za torte ili duboki pladanj. Na dno kalupa redajte sloj umočenih keksa.
- Preko keksa ravnomjerno rasporedite polovicu kreme od sira.
- Na kremu posložite sloj svježeg voća. Ako želite, voće možete preliti sokom od naranče za dodatnu sočnost.
- Ponovite slojeve: dodajte još jedan sloj keksa, preostalu kremu od sira i završite slojem voća.
- Pokrijte uskršnji kolač i stavite u hladnjak da se stisne, najmanje 4 sata ili preko noći.
- Prije posluživanja, uskršnji kolač ukrasite čokoladnim jajima, dodatnim voćem i listićima mente.
- Uskršnji kolač spreman je za posluživanje!
Varijacije i dodatne točke:
- Za dodatni okus, kekse možete umakati u mješavinu kave i likera.
- Ako želite više teksture, dodajte sloj sjeckanih orašastih plodova između slojeva kreme i voća.
- Uskršnji olač možete prilagoditi koristeći različite vrste voća ovisno o sezoni ili osobnim preferencijama.
- Ovaj uskršnji kolač je odličan izbor za one koji preferiraju lagane i osvježavajuće deserti, a posebno je prikladan za proljetne i ljetne prilike.
Recept 5: Uskršnji kolač bez pečenja s bijelom čokoladom i malinama
Sastojci:
- 300 g digestiv keksa
- 150 g maslaca, otopljenog
- 200 g bijele čokolade
- 500 g krem sira (npr. Philadelphia)
- 100 g šećera u prahu
- 1 paketić vanilin šećera
- 250 ml vrhnja za šlag
- 200 g malina (mogu biti i zamrznute)
- Za ukras: bijela čokolada, maline, listići mente
Upute za pripremu:
- Keksima sameljite u fini prah pomoću procesora za hranu ili ih smrvite ručno, a zatim ih pomiješajte s otopljenim maslacem. Smjesu čvrsto pritisnite na dno kalupa za torte obloženog papirom za pečenje, stvarajući ravnu bazu. Stavite u hladnjak da se stvrdne.
- Bijelu čokoladu otopite na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici, pazite da ne zagori. Ostavite da se malo ohladi.
- U velikoj zdjeli miksajte krem sir, šećer u prahu i vanilin šećer dok ne postanete glatko. Dodajte otopljenu bijelu čokoladu i dobro izmiješajte.
- U drugoj zdjeli tučite vrhnje dok ne postane čvrsto i pažljivo ga umiješajte u smjesu krem sira.
- Polovinu krem sira ravnomjerno rasporedite preko keks baze, zatim rasporedite sloj malina. Prekrijte preostalom kremom od sira.
- Uskršnji kolač stavite u hladnjak da se stisne, najbolje preko noći.
- Prije posluživanja, ukrasite uskršnji kolač strugotinama bijele čokolade, svježim malinama i listićima mente.
- Uskršnji kolač spreman je za posluživanje!
Varijacije i dodatne točke:
- Ako niste ljubitelj bijele čokolade, možete koristiti mliječnu ili tamnu čokoladu.
- Osim malina, možete koristiti i druge vrste voća poput jagoda, borovnica ili kivi.
- Ako želite dodati više teksture, možete u bazu dodati sloj sjeckanih orašastih plodova poput badema ili lješnjaka.
- Ovaj cheesecake možete čuvati u hladnjaku do 5 dana, ali imajte na umu da će voće s vremenom ispustiti više vlage.
Recept 6: Uskršnji kolač bez pečenja s bobičastim voćem
Sastojci:
- 200 g keksa s čokoladom ili običnih keksa
- 100 g maslaca, otopljenog
- 300 g bobičastog voća (kao što su jagode, maline, borovnice)
- 3 žlice šećera
- 1 žlica limunovog soka
- 400 ml vrhnja za šlag
- 200 g krem sira
- 100 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 10 g želatine u prahu (ili prema uputama na pakiranju)
- Dodatno voće za ukras
Upute za pripremu:
- Kekse usitnite u procesoru za hranu ili ih smrvite ručno dok ne postanu sitni komadići. Pomiješajte s otopljenim maslacem i dobro promiješajte. Smjesu ravnomjerno rasporedite na dno kalupa za torte obloženog papirom za pečenje, pritisnite da se stvrdne i stavite u hladnjak.
- Bobičasto voće pomiješajte s 3 žlice šećera i žlicom limunovog soka. Kuhajte na laganoj vatri 5-10 minuta dok ne postane poput džema. Ostavite da se malo ohladi.
- Želatinu pripremite prema uputama na pakiranju (obično se mora namočiti u hladnoj vodi, a zatim otopiti na laganoj vatri ili u mikrovalnoj).
- U velikoj zdjeli, mikserom izradite krem sir, šećer u prahu i vaniliju do glatkoće. Dodajte ohlađeno voćnu smjesu i dobro izmiješajte.
- U drugoj zdjeli, tučite vrhnje dok ne postane čvrsto. Pažljivo ga umiješajte u smjesu krem sira.
- Dodajte otopljeni želatinu u smjesu i nježno miješajte dok se potpuno ne sjedini.
- Prelijte smjesu preko stvrdnute baze od keksa. Poravnajte i stavite u hladnjak da se stisne, najbolje preko noći.
- Prije posluživanja, ukrasite tortu svježim bobičastim voćem i po želji listićima mente.
- Uskršnji kolač spreman je za posluživanje!
Varijacije i dodatne točke:
- Ako želite više teksture u bazi, možete dodati sjeckane orašaste plodove ili čokoladne komadiće u smjesu keksa.
- Za vegansku verziju, koristite veganski krem sir i biljno vrhnje te agarski prah umjesto želatine.
- Možete koristiti različite vrste voća za mousse ili kombinirati više vrsta za šareni efekt.
- Ako ne želite koristiti želatinu, možete pokušati s agarom ili pectinom kao zgušnjivačem, no pritom pazite na prilagodbu količina prema uputama za te proizvode.
Recept 7: Uskršnji kolač od kokosa i ananasa bez pečenja
Sastojci:
- 250 g keksa s maslacem ili kokosovih keksa
- 100 g maslaca, otopljenog
- 1 konzerva (oko 400 ml) zgušnjavanog mlijeka
- 400 ml kokosovog mlijeka
- 200 g krem sira
- 100 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g svježeg ili konzerviranog ananasa, narezanog na male komadiće
- 100 g kokosovog brašna ili strugotina
- 10 g želatine u prahu (ili prema uputama na pakiranju)
- Dodatno kokosovo brašno ili strugotine za ukras
- Dodatni komadići ananasa za ukras
Upute za pripremu:
- Kekse usitnite u procesoru za hranu ili ih smrvite ručno do sitnih komadića. Pomiješajte s otopljenim maslacem i dobro promiješajte. Smjesu ravnomjerno rasporedite na dno kalupa za torte obloženog papirom za pečenje, pritisnite da se stvrdne i stavite u hladnjak.
- U velikoj zdjeli pomiješajte zgušnjavano mlijeko, kokosovo mlijeko, krem sir, šećer u prahu i vaniliju. Miksajte dok ne postanete glatka i ujednačena smjesa.
- Želatinu pripremite prema uputama na pakiranju, a zatim je dodajte u smjesu krem sira i mlijeka. Dobro promiješajte.
- U smjesu nježno umiješajte komadiće ananasa i kokosovo brašno.
- Prelijte kremu preko stvrdnute baze od keksa u kalupu. Poravnajte površinu i vratite u hladnjak da se torta stvrdne, najmanje 4 sata, ali po mogućnosti preko noći.
- Prije posluživanja, ukrasite tortu dodatnim kokosovim brašnom ili strugotinama i komadićima ananasa.
- Uskršnji kolač spreman je za posluživanje!
Varijacije i dodatne točke:
- Možete dodati sloj tanko narezanih ananasnih kriški između baze od keksa i kreme za dodatni okus i teksturu.
- Za bogatiji okus kokosa, možete dodati nekoliko kapi kokosovog ekstrakta u kremu.
- Ako želite više teksture, možete u kremu dodati i sjeckane orašaste plodove kao što su bademi ili lješnjaci.
- Ako koristite svježi ananas umjesto konzerviranog, možete ananas prvo lagano karamelizirati s malo šećera na tavi prije dodavanja u tortu.
- Ova torta savršeno se uklapa u proljetnu i ljetnu atmosferu te pruža osvježavajući desert nakon uskršnjeg ručka.
Recept 8: Uskršnji kolač bez pečenja s pudingom od vanilije i voćem
Sastojci:
- 300 g suhih keksa (npr. Petit Beurre ili Graham keksi)
- 100 g maslaca, otopljenog
- 2 vrećice pudinga od vanilije
- 500 ml mlijeka
- 4 žlice šećera
- 300 ml vrhnja za šlag
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Svježe voće za slojeve i ukras (npr. jagode, maline, borovnice)
- Dodatni šećer za slatkoću voća (po ukusu)
Upute za pripremu:
- Kekse usitnite u procesoru za hranu ili ih smrvite ručno do sitnih komadića. Pomiješajte s otopljenim maslacem i dobro promiješajte. Smjesu ravnomjerno rasporedite na dno kalupa za torte obloženog papirom za pečenje, pritisnite da se stvrdne i stavite u hladnjak.
- Pripremite puding od vanilije prema uputama na pakiranju, ali koristite malo manje mlijeka nego što je navedeno za gušći puding. Dodajte 4 žlice šećera (ili prema ukusu) tijekom kuhanja. Ostavite puding da se malo ohladi, povremeno miješajući.
- U međuvremenu, tučite vrhnje za šlag dok ne postane čvrsto, a zatim mu dodajte ekstrakt vanilije.
- Na bazu od keksa rasporedite polovicu pudinga od vanilije. Preko pudinga rasporedite sloj svježeg voća.
- Preko voća stavite drugu polovicu pudinga, zatim opet sloj voća.
- Završite tortu slojem tučenog vrhnja. Gladko poravnajte površinu.
- Stavite kolač u hladnjak da se dobro ohladi i stvrdne, najmanje 4 sata, ali po mogućnosti preko noći.
- Prije posluživanja, ukrasite vrh kolača dodatnim svježim voćem i po želji posipajte šećerom u prahu.
- Uskršnji kolač spreman je za posluživanje!
Varijacije i dodatne točke:
- Umjesto pudinga od vanilije, možete koristiti puding od čokolade ili bilo koji drugi okus koji preferirate.
- Za dodatnu aromu, voće možete marinirati s malo šećera i limunovog soka prije nego što ga dodate na uskršnji kolač.
- Ako želite dodati više teksture, između slojeva pudinga i voća možete dodati sloj drobljenih orašastih plodova kao što su lješnjaci ili bademi.
- Ovaj uskršnji kolač možete prilagoditi koristeći različite vrste voća ovisno o sezoni ili osobnim preferencijama.
U ovom članku istražili smo različite recepte za uskršnje kolače koji mogu zadovoljiti različite ukuse i potrebe, od tradicionalnih i bogatih do zdravih i onih bez pečenja. Bez obzira na to želite li klasičnu pincu, zdravi kolač s mrkvom, suhi kolač s bademima, ili moderne verzije poput cheesecakea bez pečenja, svatko može pronaći nešto za svoj blagdanski stol.
Ovi recepti omogućavaju kreativnost i prilagodbu sastojaka prema osobnim preferencijama ili dijetalnim ograničenjima, dok istovremeno čuvaju duh Uskrsa kroz zajedničko uživanje u slatkim delicijama. Sjetite se, Uskrs je vrijeme okupljanja, veselja i obnavljanja, a ovi kolači mogu doprinijeti stvaranju tople i ugodne atmosfere za vas i vaše najmilije. Uživajte u pripremi i dijeljenju ovih slastica, i neka vam Uskrs bude ispunjen radošću, mirom i slatkim trenucima.