Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih pogačica koji ispunjava vaš dom? Ako ste poput nas i ne možete odoljeti ovom ukusnom zadovoljstvu, pripremite se za gastronomsku avanturu jer smo tu da vam predstavimo najbolje varijante pogačica iz cijelog svijeta.
Zaboravite na dosadne standardne recepte – spremite ste za putovanje kroz okuse i teksture koje će oduševiti vas i vašu obitelj, prijatelje i goste. Bilo da ste ljubitelj klasičnih pogačica sa sirom ili tražite nešto egzotičnije poput pogačica s maslinama i feta sirom, imamo recepte koji će vas osvojiti već na prvi zalogaj. Ovi recepti za pogačice mogu poslužiti za pripremu ukusnih obroka za cijelu obitelj.
Recepti za pogačice
Pripremite svoje pećnice, stavite pregače i krenimo u istraživanje najfinijih recepata za pogačice! U nastavku se nalaze najukusniji recepti za pogačice!
1. Pogačice sa sirom
Sastojci:
- 250g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 100g maslaca, narezanog na kockice
- 150g ribanog sira (npr. cheddar, gouda)
- 1 jaje
- 120ml mlijeka
Upute za pripremu:
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Pripremite lim s papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte maslac i trljajte ga prstima s brašnom dok smjesa ne postane mrvičasta.
- Dodajte ribani sir u smjesu od brašna i promiješajte da se sjedini.
- U maloj zdjeli razmutite jaje i mlijeko.
- Napravite udubljenje u sredini suhih sastojaka i ulijte smjesu od jaja i mlijeka. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine i formiraju tijesto.
- Na pobrašnjenoj površini izvadite tijesto i lagano ga premijesite. Oblikujte ga u valjak debljine oko 3 cm.
- Narežite valjak na jednake komade i oblikujte ih u pogačice. Položite ih na pripremljeni lim za pečenje.
- Pecite pogačice sa sirom u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe.
Varijacije i dodatne točke:
- Dodajte malo sušenih začina poput origana ili bosiljka za dodatni okus.
- Umjesto jednog tipa sira, eksperimentirajte s različitim kombinacijama (npr. parmezan, mozzarella).
- Poslužite pogačice sa sirom uz umak od rajčice ili kiselih krastavaca za još veći užitak.
Uživajte u ovim ukusnim pogačicama sa sirom kao savršenom zalogaju ili prilogu uz bilo koje jelo!
2. Pogačice sa čvarcima
Sastojci:
- 250g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 100g svinjskih čvaraka, sitno sjeckanih
- 100g maslaca, narezanog na kockice
- 1 jaje
- 120ml mlijeka
Upute za pripremu:
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Pripremite lim za pečenje s papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte narezane svinjske čvarke i narezani maslac te trljajte prstima dok smjesa ne postane mrvičasta.
- U maloj zdjeli razmutite jaje i mlijeko.
- Napravite udubljenje u sredini suhih sastojaka i ulijte smjesu od jaja i mlijeka. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine i formiraju tijesto.
- Na pobrašnjenoj površini izvadite tijesto i lagano ga premijesite. Oblikujte ga u valjak debljine oko 3 cm.
- Narežite valjak na jednake komade i oblikujte ih u pogačice. Položite ih na pripremljeni lim za pečenje.
- Pecite pogačice sa čvarcima u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe.
Varijacije i dodatne točke:
- Dodajte malo svježe mljevenog crnog papra za dodatnu aromu.
- Umjesto svinjskih čvaraka, možete koristiti i druge vrste čvaraka po vašem ukusu.
- Poslužite pogačice sa čvarcima uz kiselo vrhnje ili ljuti umak za potpuni doživljaj okusa.
Uživajte u ovim sočnim pogačicama sa čvarcima koje će osvojiti srca ljubitelja tradicionalnih okusa!
3. Pogačice s jogurtom
Sastojci:
- 250g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 100g maslaca, narezanog na kockice
- 120g grčkog jogurta
- 1 jaje
- 2 žlice meda (opcionalno, za slatke pogačice)
Upute za pripremu:
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Pripremite lim za pečenje s papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte narezani maslac i trljajte ga prstima s brašnom dok smjesa ne postane mrvičasta.
- Dodajte grčki jogurt u smjesu od brašna i promiješajte da se sjedini. Ako pripremate slatke pogačice, dodajte i med u smjesu.
- U maloj zdjeli razmutite jaje.
- Napravite udubljenje u sredini suhih sastojaka i ulijte razmućeno jaje. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine i formiraju tijesto.
- Na pobrašnjenoj površini izvadite tijesto i lagano ga premijesite. Oblikujte ga u valjak debljine oko 3 cm.
- Narežite valjak na jednake komade i oblikujte ih u pogačice. Položite ih na pripremljeni lim za pečenje.
- Pecite pogačice u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe.
Varijacije i dodatne točke:
- Za slatke pogačice dodajte u tijesto med, vaniliju ili cimet za dodatni okus.
- Za raznolikost, dodajte u tijesto nasjeckane suhe voćke poput brusnica ili suhih marelica.
- Poslužite pogačice s jogurtom uz maslac, med ili džem za slatke pogačice.
Uživajte u ovim mekanim pogačicama s jogurtom koje su savršene za doručak ili užinu uz vaš omiljeni namaz ili dodatak!
4. Pogačice sa šunkom i sirom
Sastojci:
- 250g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 100g šunke, narezane na kockice
- 100g sira (npr. gauda ili ementaler), narezanog na kockice
- 100g maslaca, narezanog na kockice
- 1 jaje
- 120ml mlijeka
Upute za pripremu:
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Pripremite lim za pečenje s papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
- Dodajte narezanu šunku, sir i maslac u suhe sastojke te dobro promiješajte.
- U maloj zdjeli razmutite jaje i mlijeko pa dodajte smjesi od brašna. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine i formiraju tijesto.
- Oblikujte tijesto u pogačice i stavite ih na pripremljeni lim za pečenje.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15-20 minuta ili dok pogačice ne postanu zlatno smeđe.
Varijacije i dodatne točke:
- Dodajte u tijesto nasjeckani svježi bosiljak ili peršin za dodatni okus.
- Umjesto šunke, možete koristiti pancetu ili kobasicu.
- Poslužite pogačice sa šunkom i sirom uz umak od majoneze i senfa.
5. Pogačice s lukom i češnjakom
Sastojci:
- 250g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1 veliki luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 100g maslaca, narezanog na kockice
- 1 jaje
- 120ml mlijeka
Upute za pripremu:
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Pripremite lim za pečenje s papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
- Dodajte sitno nasjeckani luk, češnjak i maslac u suhe sastojke te dobro promiješajte.
- U maloj zdjeli razmutite jaje i mlijeko pa dodajte smjesi od brašna. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine i formiraju tijesto.
- Oblikujte tijesto u pogačice i stavite ih na pripremljeni lim za pečenje.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15-20 minuta ili dok pogačice ne postanu zlatno smeđe.
Varijacije i dodatne točke:
- Dodajte u tijesto malo nasjeckanog svježeg peršina ili timijana za dodatni okus.
- Poslužite pogačice s lukom i češnjakom uz kiselo vrhnje i svježi krastavac.
6. Pogačice od integralnog brašna sa sezamom
Sastojci:
- 200g integralnog brašna
- 50g pšeničnog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 100g maslaca, narezanog na kockice
- 2 žlice sezama
- 1 jaje
- 120ml jogurta
Upute za pripremu:
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Pripremite lim za pečenje s papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte integralno brašno, pšenično brašno, prašak za pecivo i sol.
- Dodajte narezani maslac u suhe sastojke te trljajte prstima dok smjesa ne postane mrvičasta.
- Dodajte sezam u smjesu i promiješajte.
- U maloj zdjeli razmutite jaje i jogurt pa dodajte smjesi od brašna. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine i formiraju tijesto.
- Oblikujte tijesto u pogačice i stavite ih na pripremljeni lim za pečenje.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15-20 minuta ili dok pogačice ne postanu zlatno smeđe.
Varijacije i dodatne točke:
- Umjesto sezama, možete koristiti suncokret ili lanene sjemenke za dodatnu teksturu.
- Dodajte u tijesto malo nasjeckanog svježeg bosiljka ili ružmarina za aromatičan okus.
- Poslužite pogačice od integralnog brašna sa sezamom uz domaći džem ili maslac s medom.
7. Pogačice od heljde sa suhim rajčicama i bosiljkom
Sastojci:
- 200g brašna od heljde
- 100g pšeničnog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 50g maslaca, narezanog na kockice
- 50g sušenih rajčica, narezanih na sitne komadiće
- 1 žlica svježeg bosiljka, sitno nasjeckanog
- 1 jaje
- 120ml jogurta
Upute za pripremu:
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Pripremite lim za pečenje s papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno od heljde, pšenično brašno, prašak za pecivo i sol.
- Dodajte narezani maslac u suhe sastojke te trljajte prstima dok smjesa ne postane mrvičasta.
- Dodajte sušene rajčice i nasjeckani bosiljak u smjesu i promiješajte.
- U maloj zdjeli razmutite jaje i jogurt pa dodajte smjesi od brašna. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine i formiraju tijesto.
- Oblikujte tijesto u pogačice i stavite ih na pripremljeni lim za pečenje.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15-20 minuta ili dok pogačice ne postanu zlatno smeđe.
Varijacije i dodatne točke:
- Umjesto sušenih rajčica, možete koristiti svježe cherry rajčice narezane na polovice.
- Dodajte u tijesto malo naribanog parmezana za intenzivniji okus.
- Poslužite pogačice od heljde sa suhim rajčicama i bosiljkom uz kremasti sir ili tapenade od maslina.
8. Pogačice od integralnog brašna sa suhim voćem i orašastim plodovima
Sastojci:
- 200g integralnog brašna
- 100g pšeničnog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 50g maslaca, narezanog na kockice
- 50g suhih marelica, nasjeckanih na sitne komadiće
- 50g suhih brusnica
- 50g oraha, grubo nasjeckanih
- 1 jaje
- 120ml jogurta
Upute za pripremu:
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Pripremite lim za pečenje s papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte integralno brašno, pšenično brašno, prašak za pecivo i sol.
- Dodajte narezani maslac u suhe sastojke te trljajte prstima dok smjesa ne postane mrvičasta.
- Dodajte suhe marelice, brusnice i orahe u smjesu i promiješajte.
- U maloj zdjeli razmutite jaje i jogurt pa dodajte smjesi od brašna. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine i formiraju tijesto.
- Oblikujte tijesto u pogačice i stavite ih na pripremljeni lim za pečenje.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15-20 minuta ili dok pogačice ne postanu zlatno smeđe.
Varijacije i dodatne točke:
- Umjesto suhih marelica, možete koristiti suhe šljive ili suhe datulje.
- Dodajte u tijesto malo cimeta ili đumbira za dodatni okus.
- Poslužite pogačice od integralnog brašna sa suhim voćem i orašastim plodovima uz kremasti sir ili domaći voćni džem.
Uživajte u pripremi i degustaciji ovih raznovrsnih pogačica koje će zadovoljiti sva nepca! Bez obzira jeste li ljubitelj klasičnih kombinacija ili volite eksperimentirati s novim okusima, recepti za pogačice koje smo podijelili omogućit će vam da stvorite nezaboravne poslastice. Od pogačica sa sirom do onih s jogurtom, svaki od ovih recepata za pogačice nudi jedinstvenu kombinaciju sastojaka koja će vas oduševiti.
Savjetujemo vam da se odvažite i eksperimentirate s različitim varijacijama kako biste pronašli svoj omiljeni recept. Bilo da ih poslužujete kao grickalicu uz piće, prilog uz glavno jelo ili kao ukusni doručak, ove pogačice sigurno će postati hit na vašem stolu.
Ne zaboravite se zabaviti u kuhinji i uživati u procesu stvaranja ovih ukusnih poslastica. Neka mirisi koji ispunjavaju vaš dom dok se peku pogačice budu znak da su uspjeh zajamčen!