Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Dubrovačko-neretvanska

Mali princ oduševio djecu i odrasle na 70. Dubrovačkim igrama

Drugi ovosezonski premijerni naslov Mali princ praizveden je sinoć, 8. kolovoza u atriju Kneževa dvora pod pokroviteljstvom zaklade Caboga Stiftung pred mnogobrojnom velikom i malom publikom. Glazbeno-scensko djelo prema klasiku svjetske književnosti, romanu Mali princ francuskog pisca Antoinea de Saint-Exupéryja na jubilarnim 70. Dubrovačkim ljetnim igrama postavio je redatelj Hrvoje Korbar u suradnji sa skladateljem Ivanom Josipom Skenderom.

Festivalska publika uživala je u vrhunskoj izvedbi Roka Juričića, Livija Badurine i sopranistice Marije Kuhar Šoše koji su djelo dojmljivo približili djeci, pritom omogućivši i odraslima da istinski uživaju u predstavi.

Poseban ton inscenaciji dala je glazba koju je pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera izveo orkestar sastavljen od deset dubrovačkih instrumentalista.

Za maštovita scenska i kostimografska rješenja zaslužna je Zdravka Ivandija Kirigin s asistenticom Anom Fucijaš, a svjetlosne efekte potpisuje Marko Mijatović. Praizvedba u Dvoru ispraćena je dugim aplauzom.

Glazba koju je Skender napisao za fantastično putovanje Malog princa elektroakustičkim kolažem zvukova planeta Sunčevog sustava isprepletenih glazbenim motivima koji će kasnije označavati pojedine likove i pojave, uvodi nas u jednu od najljepših priča koja poučava kako malene, tako (još više) i odrasle, a u Dvoru su je pod njegovom dirigentskom palicom izveli dubrovački glazbenici: violinistica Đana Kahriman, violist Šimun Končić, čelistica Vanda Đanić, kontrabasist Denis Ajduković, hornst Toni Kursar, flautistica Đive Kušelj, klarinetist Stijepo Medo, pijanistica Stefani Grbić, udaraljkašica Karmen Pervitić te Ivan Končić na sintesajzeru.

Kratki roman Mali princ francuskog pilota i proslavljenog pisca Antoinea de Saint-Exupéryja napisan je 1943., za vrijeme rata u Europi, kao reakcija na do tada nezapamćene ratne užase, a zacijelo je jedan od najpopularnijih, najpoznatijih, najomiljenijih, ali i najneobičnijih književnih tekstova našega doba. Čitamo li ga kao dječju priču, u njoj prepoznajemo jednostavan oblik, ljupki dječji lik i ljepotu opisanoga svijeta, no odrasli putovanje ovog dječaka razumiju kao niz susreta u kojima se izravno i razorno istinito ocrtavaju simptomi bolesnog svijeta iz kojeg je nestala ljudska prirodnost, empatija i temeljni smisao. Odraslima na planetima koje posjećuje Mali princ nije važna ni svrha ni korist njihovih postupaka, nego uporno ponavljaju nerazumljiva, mehanička ponašanja. Nasuprot tome, mali princ upućuje na drukčiji svijet u kojem su dijete i njegova logika spontanosti, maštovitosti, prijateljstva i bliskosti putokaz za povratak izgubljenoj ljudskosti.

Mali princ na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama na programu je još danas u dva termina, u 20:30 i u 22:00 sata, te sutra u 20:30. Ulaznice za sve izvedbe su rasprodane. Mali princ izvest će se i u Zagrebačkom kazalištu lutaka u rujnu ove godine kao dio programa kojim će se jubilarne 70. Igre predstaviti u glavnom gradu Hrvatske pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Zagreba.

Izvor fotografije:

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zanimljivosti

Prethodnih dana na društvenim mrežama se proširila vijest da ako se javite na ovaj broj, vrlo je vjerojatno da ćete ostati bez novca. Brojni...

Događanja

Pogoditi dobitne brojeve lutrije san je svakog igrača Eurojackpota. Budući da se lutrija u potpunosti temelji na sreći, nije tako lako napraviti pravi izbor....

Njuz

Ryanair, najveća europska zrakoplovna kompanija, 01. srpnja je proslavila ponovno otvaranje baze u Zadru. S dva bazna zrakoplova, 78 tjednih letova prema 37 odredišta,...

Intervju

Napravili smo veliki intervju s legendom hrvatske košarkaške reprezentacije, Rokom Lenijem Ukićem