Jedan od začina o kojem uvijek možete čuti samo hvalospjeve je kurkuma, zlatnožuti začin iz Indije koji se smatra jednim od najvažnijih i najzdravijih dodataka prehrani. U Indiji se već tisućama godina koristi kao začin, a osobito je cijenjena upravo zbog posebnih svojstava koje ima.
Kurkuma je začin koji ima antiupalna i antioksidativna svojstva pa se smatra vrlo ljekovitom i blagotvornom za ljudsko tijelo. Upravo je zato važan dio indijske prehrane (sjetite se samo poznatog curryja) i neizostavan začin na svakoj svjetskoj tržnici.
Što je kurkuma i zbog čega je cijenjena?
Kurkuma, turmerik ili indijski šafran tri su imena istog začina koji je nastao iz korijena biljke iz porodice đumbirovki i čiji je aktivni sastojak kurkumin onaj koji je poznat po svojim moćnim svojstvima.
Kurkumin je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima što zapravo znači da sprječava štetno djelovanje slobodnih radikala na ljudsko tijelo i time sprječava razvoj ozbiljnih bolesti, osobito raka. Također ima protuupalno djelovanje što je osobito važno za ljudski imunitet.
Kurkumin se pokazao izuzetno važnim kao aktivni sastojak koji sprječava oksidaciju kolesterola što sprječava oštećenje krvnih žila i smanjuje mogućnost nastanka plaka koji uzrokuje njihovu degradaciju. Plak je jedan od najčešćih razloga za nastanak moždanog i srčanog udara.
Ljekovitost kurkumina je dokazana i u području liječenja Chronove bolesti, ulceroznog kolitisa i drugih bolesti crijeva, a otkriveno je i da može ublažiti simptome reumatoidnog artritisa.
Kurkuma se čest koristi i kao antiseptik za rane, a nekim osobama može pomoći u ublažavanju simptoma psorijaze i sličnih kožnih bolesti.
Kurkumu se često koristi i kao lijek protiv nadimanja pa ju se stavlja u jela koja uzrokuju nadimanje, kao što su grah i riža. Ona stimulira proizvodnju masti u žuči čime omogućuje tijelu da se riješi nepotrebne masnoće i da je mnogo lakše probavlja.
10 razloga zašto je kurkuma dobra za vas
Kurkuma ima protuupalno, antioksidativno i antibakterijsko djelovanje
Ovo je jedan od glavnih razloga zašto se kurkuma, osim u hrani, nalazi i u velikom broju kozmetičkih proizvoda, osobito maski za njegu kože i lica.
Pomaže kod pigmentacijskih mrlja
Kurkumin u ovom začinu ima pozitivan utjecaj na kožu pa je stoga dobra i u posvjetljavanju pigmentacijskih mrlja.
Kurkuma je dobra za kožu
Važno je napomenuti da je otkriveno da kurkumin pozitivno utječe na gotovo sve aspekte kože. On pomaže kod pojave raznih ekcema, akni i rana, a sprječava i isušivanje kože.
Kurkuma smanjuje bore
Kurkuma će vašu kožu dulje održati gipkom i elastičnom jer usporava proces starenje kože. Ona sama povećava proizvodnju kolagena koji je zaslužan za elastičnost kože.
Pomaže u liječenju osteoartritisa
Dugotrajno uzimanje kurkumina pomaže ublažiti simptome osteoartritisa, degenerativne bolesti zglobova.
Kurkuma je protivnik slobodnih radikala
Kurkumin umanjuje štetu koju čine slobodni radikali, a osobito je dobra u sprječavanju oštećenja kojeg uzrokuju onečiščivaći, kemikalije i dim cigareta.
Kurkumin utječe na hormon rasta
Kurkumin ima ulogu u poticanju povećavanja nivoa hormona rasta koji je jako važan za emocionalno zdravlje i kognitivne sposobnosti. Na taj način kurkumin smanjuje probleme s pamćenjem i mogućnost razvoja depresije.
Kurkuma pomaže kontrolirati razinu šećera u krvi
Ova odlična sposobnost kurkume je vrlo važna za dijabetičare jer pomaže u kontroli šećera u krvi.
Kurkuma pomaže kod alergija
Kurkuma pomaže kod alergija tako da sprječava oslobađanje histamina što je pretvara u prirodni lijek za alergijske reakcije.
Kurkuma pomaže kod želučanih tegoba
Kurkuma je odlično rješenje za smirivanje nekih želučanih problema, poput žgaravice ili pečenja u želucu. Za ovo je zaslužno njeno protuupalno djelovanje.
5 načina kako kurkumu uvesti na svoj meni
Iako je korisnost kurkume puno značajnija ako se uzima u obliku kapsule, kao dodatak prehrani, od nje možete imati koristi i uvođenjem u svoju svakodnevnu prehranu. Evo gdje i kako koristiti ovaj fini začin.
- Pečeno povrće – bilo koja vrsta pečenog povrća, uključujući i krumpir dobit će ukusan i papren okus ako ga začinite s malo kurkume u prahu. Mnogi kurkumu koriste i na zelenom lisnatom povrću.
- Juhe – svaka juha od povrća, osobito gusta, imat će puniji okus i bit će krepkija ako u nju dodate žličicu mljevene kurkume
- Smoothie – bilo koja vrsta smoothieja ili prirodnog soka popravit će se s malo mljevene kurkume
- Kajgana – mrvica kurkume dat će poseban ukus vašoj kajgani
- Čaj od kurkume – ovaj je čaj idealan za liječenje bolne grlobolje, a za njegovu izradu potrebno je samo malo kurkume, kipuća voda, med i limun.