DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
  • Poฤetna
  • Magazin
  • Zdravlje
  • Hrana
  • Putovanja
Obavijesti Prikaลพi viลกe
Font ResizerAa
DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
Font ResizerAa
  • Poฤetna
  • Magazin
  • Zdravlje
  • Hrana
  • Putovanja

Popularno

Pratite nas na Fejsu

18kFollowersLike
Copyright 2024 ยฉ Filip Media d.o.o. Sva prava pridrลพana.
Hrana i piฤ‡e

Kako napraviti kruh? 6 recepata za svaki dan

Lorena N.
Aลพurirano: 8 travnja, 2025 11:24 am
Autor: Lorena N.
Podijeli
Kako napraviti kruh? 6 recepata za svaki dan
Shutterstock
Podijeli

Miris svjeลพe peฤenog kruha jedan je od onih koji budi toplinu doma, vraฤ‡a nas u djetinjstvo i podsjeฤ‡a koliko je jednostavno uลพivati u malim stvarima. U danaลกnje vrijeme, kada sve viลกe biramo svjesnu prehranu i vraฤ‡amo se osnovama, mnogi od nas postavljaju isto pitanje: kako napraviti kruh kod kuฤ‡e, bez kompliciranih postupaka i s provjerenim rezultatima? U ovom ฤlanku donosimo upravo to โ€” jednostavne i uฤinkovite recepte za kruh koje moลพete pripremati svaki dan.

Znati kako napraviti kruh viลกe nije vjeลกtina rezervirana samo za iskusne pekare. Danas, uz malo volje i pravih informacija, svatko od nas moลพe svladati osnove i s ponosom iz peฤ‡nice izvaditi vlastiti mirisni kruh. U ovom vodiฤu okupljamo najbolje recepte za kruh, od klasiฤnih varijanti s kvascem do zdravijih verzija s integralnim braลกnom i sjemenkama.

Kroz vlastito iskustvo i uz struฤno provjerene metode, ลพelimo vam pokazati kako napraviti domaฤ‡i kruh koji ฤ‡e odgovarati vaลกem ukusu i naฤinu ลพivota. Bilo da traลพite brze recepte za kruh za radni tjedan, ili vas zanima kako napraviti domaฤ‡i kruh za vikend druลพenja uz obitelj, ovdje ฤ‡ete pronaฤ‡i inspiraciju i konkretna rjeลกenja.

Recepti za domaฤ‡i kruh u ovom tekstu temelje se na dostupnim namirnicama, preciznim omjerima i postupcima koji garantiraju uspjeh. Nema skrivanja sastojaka ni kompliciranih tehnika โ€” samo ฤista znanost, praksa i ljubav prema domaฤ‡oj hrani. Krenimo zajedno otkrivati kako napraviti kruh koji ฤ‡e postati neizostavan dio vaลกe svakodnevice.

Saลพetak sakrij
Kako napraviti kruh?
1. Klasiฤni bijeli kruh
1. Sastojci
2. Priprema kvasca
3. Mijeลกenje tijesta
4. Prva fermentacija
5. Oblikovanje i druga fermentacija
6. Peฤenje
7. Hlaฤ‘enje
2. Integralni kruh s jogurtom
1. Sastojci
2. Aktivacija kvasca
3. Priprema tijesta
4. Prva fermentacija
5. Oblikovanje i druga fermentacija
6. Peฤenje
7. Hlaฤ‘enje
3. Brzi kruh bez kvasca
1. Sastojci
2. Suhi sastojci
3. Dodavanje tekuฤ‡ine
4. Oblikovanje
5. Peฤenje
6. Hlaฤ‘enje
4. Domaฤ‡i kukuruzni kruh
1. Sastojci
2. Aktivacija kvasca
3. Priprema tijesta
4. Prva fermentacija
5. Oblikovanje i druga fermentacija
6. Peฤenje
7. Hlaฤ‘enje
5. Kruh s orasima i medom
1. Sastojci
2. Aktivacija kvasca
3. Mijeลกenje tijesta
4. Prva fermentacija
5. Oblikovanje i druga fermentacija
6. Peฤenje
7. Hlaฤ‘enje
6. Focaccia โ€“ mediteranski kruh s maslinovim uljem i ruลพmarinom
1. Sastojci
2. Aktivacija kvasca
3. Mijeลกenje tijesta
4. Fermentacija
5. Oblikovanje i preljev
6. Druga fermentacija
7. Peฤenje
8. Hlaฤ‘enje i posluลพivanje

Kako napraviti kruh?

Prije nego ลกto zasuฤemo rukave, vaลพno je razumjeti osnovne principe koji stoje iza pripreme kruha. Pitanje kako napraviti kruh ฤesto se ฤini kompliciranim, no zapravo je rijeฤ o jednostavnom procesu koji ukljuฤuje nekoliko osnovnih sastojaka: braลกno, vodu, sol i sredstvo za dizanje tijesta โ€“ obiฤno kvasac. Kako napraviti domaฤ‡i kruh ne znaฤi samo umijeฤ‡e mijeลกenja, veฤ‡ i razumijevanje fermentacije, teksture tijesta i pravilnog peฤenja. Recepti za kruh razlikuju se po naฤinu pripreme, vremenu fermentacije i vrsti braลกna, a ovisno o izboru sastojaka, mogu zadovoljiti razliฤite prehrambene potrebe i ukuse. U nastavku donosimo prvi u nizu recepata za domaฤ‡i kruh koji uspijeva svaki put.

Kako napraviti kruh?
Shutterstock

1. Klasiฤni bijeli kruh

Ovaj recept je idealan za sve koji ลพele nauฤiti kako napraviti kruh po tradicionalnoj metodi, ali uz suvremene smjernice. Klasiฤni bijeli kruh mekan je iznutra, s hrskavom zlatnom koricom, a recept je toliko jednostavan da ga mogu savladati i potpuni poฤetnici. Ako ste se ikada pitali kako napraviti domaฤ‡i kruh koji ฤ‡e oduลกeviti cijelu obitelj, ovo je savrลกen poฤetak. Meฤ‘u brojnim receptima za kruh, ovaj se istiฤe svojom pouzdanoลกฤ‡u i brzinom pripreme.

1. Sastojci

  • 500 g glatkog pลกeniฤnog braลกna
  • 10 g suhog kvasca (ili 25 g svjeลพeg)
  • 1,5 ลพliฤica soli
  • 350 ml tople vode
  • 1 ลพliฤica ลกeฤ‡era
  • 2 ลพlice maslinova ulja (opcionalno)

2. Priprema kvasca

U manjoj zdjeli pomijeลกamo kvasac, ลกeฤ‡er i dio tople vode (oko 100 ml). Ostavimo da odstoji 10-ak minuta dok se ne zapjeni. Ovaj korak je kljuฤan za uspjeลกan kruh jer aktivira kvasac i omoguฤ‡ava mu da tijesto podigne.

3. Mijeลกenje tijesta

U veฤ‡u zdjelu prosijemo braลกno i dodamo sol. Napravimo udubinu u sredini i ulijemo zapjenjeni kvasac, ostatak vode i maslinovo ulje. Mijeลกamo kuhaฤom dok se smjesa ne poveลพe, zatim prebacimo na pobraลกnjenu povrลกinu i mijesimo rukama 8โ€“10 minuta, dok ne dobijemo glatko, elastiฤno tijesto. Ovo je kljuฤni trenutak ako ลพelimo uspjeลกno svladati kako napraviti domaฤ‡i kruh โ€“ kvalitetno mijeลกenje daje strukturu i volumen.

4. Prva fermentacija

Tijesto stavimo u nauljenu zdjelu, pokrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom mjestu 1 do 1,5 sat, dok se ne udvostruฤi. Fermentacija je temeljni dio procesa kada uฤimo kako napraviti kruh โ€“ ona daje tijestu onu karakteristiฤnu prozraฤnost i okus.

5. Oblikovanje i druga fermentacija

Kad tijesto naraste, premjesimo ga kratko i oblikujemo po ลพelji (okrugli, duguljasti oblik ili stavimo u kalup). Opet pokrijemo i ostavimo da miruje joลก 30 minuta. Ovo je drugi krug fermentacije koji dodatno poboljลกava teksturu.

6. Peฤenje

Peฤ‡nicu zagrijemo na 220 ยฐC. Na dno stavimo posudu s vodom kako bi se stvorila para โ€“ to doprinosi hrskavosti korice. Kruh peฤemo 30โ€“35 minuta, dok ne dobije zlatno-smeฤ‘u boju i dok ne zvuฤi ลกuplje kada se lagano pokuca s donje strane.

7. Hlaฤ‘enje

Peฤeni kruh izvadimo iz peฤ‡nice i ostavimo da se ohladi na reลกetki barem 20 minuta prije rezanja. Time se zavrลกava proces i dobivamo savrลกen rezultat koji pokazuje da znamo kako napraviti domaฤ‡i kruh na pravi naฤin.

Ovaj recept savrลกen je poฤetak za sve koji ลพele istraลพiti recepte za domaฤ‡i kruh. Jednostavan je, a daje odliฤan rezultat. U sljedeฤ‡im receptima za kruh istraลพit ฤ‡emo integralne verzije, kruh bez kvasca, kao i brze varijante za zaposlene dane.

2. Integralni kruh s jogurtom

Za one koji preferiraju zdravije verzije kruha, ovaj recept je odliฤan primjer kako napraviti kruh koji je hranjiv, ukusan i bogat vlaknima. Integralni kruh s jogurtom posebno je zahvalan jer ostaje mekan danima, a idealan je za doruฤke i lagane obroke. Ako vas zanima kako napraviti domaฤ‡i kruh koji ฤ‡e biti i zdrav i ukusan, ovaj recept nudi savrลกenu ravnoteลพu izmeฤ‘u tradicionalnog i modernog pristupa. Meฤ‘u mnogim receptima za kruh, ovaj je jedan od onih koji s razlogom postaje omiljen.

1. Sastojci

  • 400 g integralnog pลกeniฤnog braลกna
  • 100 g glatkog bijelog braลกna
  • 1 vreฤ‡ica suhog kvasca (ili 25 g svjeลพeg)
  • 1 ลพliฤica ลกeฤ‡era
  • 1,5 ลพliฤica soli
  • 300 ml tople vode
  • 150 ml tekuฤ‡eg jogurta
  • 2 ลพlice maslinova ulja
  • Po ลพelji: sjemenke (lan, sezam, suncokret, buฤa)

2. Aktivacija kvasca

U posudici pomijeลกamo kvasac, ลกeฤ‡er i 100 ml tople vode. Ostavimo da stoji oko 10 minuta dok se kvasac ne aktivira. Ovaj korak je kljuฤan bez obzira koji recept za domaฤ‡i kruh pripremamo jer bez pravilne fermentacije tijesto neฤ‡e narasti kako treba.

3. Priprema tijesta

U velikoj zdjeli pomijeลกamo obje vrste braลกna i sol. U sredini napravimo udubinu pa ulijemo aktivirani kvasac, ostatak vode, jogurt i maslinovo ulje. Sve dobro promijeลกamo i zatim mijesimo 10 minuta dok tijesto ne postane glatko i mekano. Kako napraviti kruh od integralnog braลกna koji ฤ‡e biti ukusan i prozraฤan? Tajna je u dovoljno tekuฤ‡ine i paลพljivom mijeลกenju.

4. Prva fermentacija

Tijesto stavimo u blago nauljenu zdjelu, pokrijemo i ostavimo da odmara 1,5 sat na toplom. Kako napraviti domaฤ‡i kruh s integralnim braลกnom koji neฤ‡e biti suh? Kljuฤ je u strpljenju โ€” integralno braลกno treba malo viลกe vremena da razvije strukturu.

5. Oblikovanje i druga fermentacija

Tijesto istresemo na lagano pobraลกnjenu podlogu, kratko premjesimo i oblikujemo. Po ลพelji ga posipamo sjemenkama i stavimo u kalup ili na papir za peฤenje. Ostavimo da odmara joลก 30โ€“40 minuta.

6. Peฤenje

Peฤ‡nicu zagrijemo na 200 ยฐC. Peฤemo 35โ€“40 minuta, dok ne poprimi zlatno-smeฤ‘u boju i ne zvuฤi ลกuplje kad ga lagano pokucamo po dnu. Kako napraviti kruh koji zadrลพava vlagu i svjeลพinu? Jogurt u ovom receptu daje dodatnu mekoฤ‡u i ฤuva svjeลพinu danima.

7. Hlaฤ‘enje

Kruh izvadimo i ostavimo da se hladi na reลกetki. Ne reลพemo dok se potpuno ne ohladi kako bismo oฤuvali savrลกenu teksturu.

Ako traลพite recepte za kruh koji kombiniraju zdravlje i okus, integralni kruh s jogurtom odliฤan je izbor. Kako napraviti kruh koji je hranjiv, dugotrajan i jednostavan? Upravo ovako.

Integralni kruh s jogurtom
Shutterstock

3. Brzi kruh bez kvasca

Kad nemamo vremena ฤekati da se tijesto digne, ali ลพelimo miris svjeลพe peฤenog kruha, recepti za kruh bez kvasca postaju pravo rjeลกenje. Ako ste se ikad pitali kako napraviti kruh u manje od sat vremena โ€“ bez dizanja i ฤekanja โ€“ ovaj recept pruลพa odgovor. Brzi kruh bez kvasca koristi praลกak za pecivo umjesto kvasca, a rezultat je ukusan, mekan kruh idealan za izvanredne situacije ili spontana jutra.

1. Sastojci

  • 400 g glatkog pลกeniฤnog braลกna
  • 1 ลพliฤica sode bikarbone ili praลกka za pecivo
  • 1 ลพliฤica soli
  • 300 ml mlaฤ‡enice ili jogurta
  • 1 ลพlica maslinova ulja
  • Po ลพelji: suลกeni zaฤini (ruลพmarin, timijan), sjemenke ili naribani sir

2. Suhi sastojci

U velikoj zdjeli pomijeลกamo braลกno, praลกak za pecivo i sol. Ako ลพelimo dodatni okus, moลพemo odmah dodati zaฤine ili sjemenke.

3. Dodavanje tekuฤ‡ine

Dodamo mlaฤ‡enicu (ili jogurt) i maslinovo ulje te mijeลกamo drvenom kuhaฤom ili rukom dok se ne stvori mekano tijesto. Kako napraviti domaฤ‡i kruh koji ne treba dizanje? Tajna je u reakciji sode bikarbone s kiselom mlaฤ‡enicom koja odmah stvara zraฤne mjehuriฤ‡e u tijestu.

4. Oblikovanje

Tijesto prebacimo na pobraลกnjenu povrลกinu i oblikujemo kuglu ili oval. Po ลพelji ga lagano zareลพemo po vrhu i posipamo s malo braลกna ili zaฤina.

5. Peฤenje

Peฤ‡nicu prethodno zagrijemo na 200 ยฐC. Kruh peฤemo 35 minuta, dok ne postane zlatne boje i dok ne zvuฤi ลกuplje pri kucanju s donje strane. Kako napraviti kruh bez kvasca koji i dalje ima dobru teksturu? Brzo peฤenje i pravilna vlaลพnost kljuฤ su uspjeha.

6. Hlaฤ‘enje

Nakon peฤenja kruh ostavimo da se hladi barem 15 minuta. Iako je ovaj kruh najbolji dok je joลก malo topao, moลพe se ฤuvati dan ili dva dobro zamotan.

Recepti za domaฤ‡i kruh ne moraju uvijek ukljuฤivati kvasac i dugo ฤekanje. Ako traลพite naฤin kako napraviti kruh brzo, a da i dalje ima dobar okus i strukturu, ovo je idealan odgovor.

4. Domaฤ‡i kukuruzni kruh

Kukuruzni kruh jedan je od onih recepata koji nas povezuje s tradicijom, ali i nudi zanimljivu teksturu i okus koji odskaฤu od klasiฤnih varijanti. Ako ste u potrazi za receptima za domaฤ‡i kruh s karakterom, koji je istovremeno zasitan, bezglutenski (ovisno o dodatku pลกeniฤnog braลกna) i jednostavan za pripremu, domaฤ‡i kukuruzni kruh odliฤan je izbor. Nauฤiti kako napraviti kruh od kukuruznog braลกna znaฤi otvoriti vrata prema raznolikim, bogatijim okusima.

1. Sastojci

  • 300 g kukuruznog braลกna
  • 200 g glatkog pลกeniฤnog braลกna (ili bezglutenskog, ako ลพelite bezglutensku verziju)
  • 1 vreฤ‡ica suhog kvasca (ili 25 g svjeลพeg)
  • 1,5 ลพliฤica soli
  • 1 ลพliฤica ลกeฤ‡era
  • 350 ml tople vode
  • 2 ลพlice maslinova ulja
  • Po ลพelji: sjemenke, svjeลพi perลกin, suลกeni origano

2. Aktivacija kvasca

U posudici pomijeลกamo kvasac, ลกeฤ‡er i malo tople vode. Ostavimo 10 minuta da se zapjeni. Bez obzira koji od recepata za kruh biramo, aktivacija kvasca je temelj svakog uspjeha u pripremi kruha.

3. Priprema tijesta

U velikoj zdjeli pomijeลกamo kukuruzno i pลกeniฤno braลกno te sol. Dodamo zapjenjeni kvasac, ostatak vode i maslinovo ulje. Sve dobro promijeลกamo, a zatim kratko mijesimo rukama dok ne dobijemo glatko i podatno tijesto. Ako se pitate kako napraviti domaฤ‡i kruh od kukuruznog braลกna koji neฤ‡e biti suh โ€“ trik je u dodavanju pravog omjera vode i kratkom, ali ฤvrstom mijesenju.

4. Prva fermentacija

Tijesto stavimo u lagano nauljenu zdjelu, pokrijemo i ostavimo da se diลพe oko sat vremena, dok ne udvostruฤi volumen. Kukuruzno braลกno je neลกto teลพe, pa fermentacija moลพe trajati malo dulje nego kod klasiฤnih recepata za kruh.

5. Oblikovanje i druga fermentacija

Tijesto kratko premjesimo i oblikujemo po ลพelji. Po povrลกini ga moลพemo posuti s malo kukuruznog braลกna ili zaฤinskim biljem. Ostavimo da miruje joลก 30 minuta.

6. Peฤenje

Peฤ‡nicu zagrijemo na 210 ยฐC. Kruh peฤemo 35โ€“40 minuta, dok ne dobije tamno-zlatnu boju. Kukuruzni kruh ฤesto ima rustikalniju koricu i neลกto guลกฤ‡u unutraลกnjost โ€“ to je normalno i dio njegovog ลกarma.

7. Hlaฤ‘enje

Kruh ostavimo da se ohladi na reลกetki barem 20 minuta. Kako napraviti kruh od kukuruznog braลกna koji ฤ‡e trajati? Dobro hlaฤ‘enje i ฤuvanje u platnenoj krpi pomoฤ‡i ฤ‡e mu da zadrลพi svjeลพinu.

Ovaj recept savrลกen je primjer kako napraviti kruh koji se razlikuje od klasiฤnog bijelog, a istovremeno nudi toplinu i bogatstvo tradicionalnog okusa. Meฤ‘u svim receptima za domaฤ‡i kruh, ovaj ostavlja snaลพan dojam.

Domaฤ‡i kukuruzni kruh
Shutterstock

5. Kruh s orasima i medom

Ako ลพelite nauฤiti kako napraviti kruh koji nije samo prilog veฤ‡ i mali obrok sam za sebe, kruh s orasima i medom je odliฤan izbor. Ovaj aromatiฤni kruh savrลกen je za doruฤak uz maslac ili sir, ali i kao dodatak uz sireve i vina. Spoj oraลกastih plodova i blage slatkoฤ‡e daje ovom receptu karakter koji ga izdvaja od drugih recepata za kruh. Ako traลพite neลกto posebno meฤ‘u receptima za domaฤ‡i kruh, ovaj ฤ‡e vas osvojiti na prvu.

1. Sastojci

  • 300 g pลกeniฤnog braลกna (pola bijelog, pola integralnog)
  • 1 ลพliฤica soli
  • 1 ลพliฤica suhog kvasca
  • 1 ลพlica meda
  • 250 ml tople vode
  • 1 ลพlica maslinova ulja
  • 100 g nasjeckanih oraha (moลพe i ljeลกnjaka)

2. Aktivacija kvasca

Kvasac pomijeลกamo s medom i dijelom tople vode, ostavimo 10 minuta da se aktivira. Med pomaลพe brลพoj fermentaciji i dodaje laganu slatkoฤ‡u koja savrลกeno pristaje uz orahe.

3. Mijeลกenje tijesta

U zdjeli pomijeลกamo braลกno i sol, zatim dodamo zapjenjeni kvasac, ostatak vode i maslinovo ulje. Mijeลกamo dok se tijesto ne spoji, a zatim dodamo orahe i kratko mijesimo rukom dok se ne ugrade u tijesto. Kako napraviti domaฤ‡i kruh s dodacima poput oraha? Vaลพno je dodavati ih tek kada tijesto veฤ‡ ima osnovnu strukturu, kako se ne bi raspadalo.

4. Prva fermentacija

Tijesto stavimo u blago nauljenu zdjelu, pokrijemo i pustimo da se diลพe 1 sat, dok ne udvostruฤi volumen. Kako napraviti kruh s dodatnim sastojcima koji ฤ‡e i dalje biti mekan i prozraฤan? Kljuฤ je u nepretjerivanju s koliฤinom dodataka i u pravilnom vremenu fermentacije.

5. Oblikovanje i druga fermentacija

Tijesto kratko premjesimo i oblikujemo u ลกtrucu ili kuglu. Ostavimo da miruje joลก 30 minuta, pokriveno krpom. Po ลพelji, povrลกinu moลพemo premazati mjeลกavinom meda i vode za blagu glazuru.

6. Peฤenje

Peฤ‡nicu prethodno zagrijemo na 200 ยฐC. Kruh peฤemo 30โ€“35 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju i ลกuplji zvuk pri kuckanju.

7. Hlaฤ‘enje

Kruh izvadimo i ostavimo na reลกetki da se potpuno ohladi. Okusi se dodatno razvijaju tijekom hlaฤ‘enja, pa je idealno ne rezati ga dok se ne stisne.

Ovaj kruh je savrลกen dokaz kako napraviti kruh koji nije samo hrana, nego i iskustvo. Uz jednostavne korake, dobit ฤ‡ete jedan od najoriginalnijih recepata za domaฤ‡i kruh koji ฤ‡ete rado pripremati iznova.

6. Focaccia โ€“ mediteranski kruh s maslinovim uljem i ruลพmarinom

Focaccia je jedan od najpoznatijih talijanskih kruhova, a idealan je primjer kako napraviti kruh koji je jednostavan, ali iznimno bogat okusom. Recepti za kruh poput ovog ฤesto se posluลพuju kao predjelo, dodatak jelima ili kao samostalno jelo uz masline, sir i vino. Kako napraviti domaฤ‡i kruh s mediteranskim ลกtihom? Focaccia je savrลกen izbor. Mekana iznutra, s hrskavom koricom i intenzivnim mirisom maslinova ulja i zaฤina, ovaj recept nudi pravi gurmanski doลพivljaj.

1. Sastojci

  • 500 g glatkog pลกeniฤnog braลกna
  • 1 vreฤ‡ica suhog kvasca (ili 25 g svjeลพeg)
  • 1 ลพliฤica ลกeฤ‡era
  • 2 ลพliฤice soli
  • 300 ml tople vode
  • 60 ml maslinova ulja (plus dodatno za premazivanje)
  • Svjeลพi ruลพmarin (ili suลกeni)
  • Krupna morska sol
  • Po ลพelji: masline, cherry rajฤice, luk

2. Aktivacija kvasca

Pomijeลกamo kvasac, ลกeฤ‡er i dio tople vode (100 ml) i ostavimo 10 minuta da se zapjeni. Kod ovog recepta, kao i kod svih recepata za domaฤ‡i kruh, pravilna aktivacija kvasca kljuฤna je za uspjeลกno dizanje tijesta.

3. Mijeลกenje tijesta

U velikoj zdjeli pomijeลกamo braลกno i sol. Dodamo zapjenjeni kvasac, ostatak vode i 40 ml maslinova ulja. Tijesto mijeลกamo dok ne postane mekano i elastiฤno. Kako napraviti kruh poput focaccie koji ฤ‡e biti prozraฤan? Tajna je u duลพem mijeลกenju i obilju maslinova ulja.

4. Fermentacija

Tijesto stavimo u nauljenu zdjelu, pokrijemo i ostavimo da se diลพe oko 1 sat. Tijekom fermentacije, tijesto ฤ‡e postati lagano i prozraฤno, spremno za oblikovanje.

mediteranski kruh s maslinovim uljem i ruลพmarinom
Shutterstock

5. Oblikovanje i preljev

Tijesto premjestimo u veliki pleh premazan maslinovim uljem. Rukama ga razvuฤemo u oblik pravokutnika i prstima utisnemo karakteristiฤne udubine po cijeloj povrลกini. Zatim ga premaลพemo s joลก 20 ml maslinova ulja, posipamo svjeลพim ruลพmarinom i krupnom solju. Po ลพelji dodamo masline, rajฤice ili tanko rezani crveni luk.

6. Druga fermentacija

Ostavimo tijesto da miruje joลก 30 minuta u plehu. Kako napraviti domaฤ‡i kruh s punim aromama? Focaccia mora โ€œodmoritiโ€ prije peฤenja kako bi razvila idealnu strukturu i okus.

7. Peฤenje

Peฤ‡nicu zagrijemo na 220 ยฐC. Focacciu peฤemo 20โ€“25 minuta, dok ne dobije zlatno-smeฤ‘u boju. Povrลกina treba biti hrskava, a unutraลกnjost mekana i elastiฤna.

8. Hlaฤ‘enje i posluลพivanje

Focacciu ostavimo da se kratko ohladi, zatim je reลพemo na komade i posluลพujemo toplu ili sobne temperature. Ovo je jedan od onih recepata za kruh koji ฤ‡e osvojiti i najzahtjevnija nepca.

Ako ste se pitali kako napraviti kruh koji je viลกe od obiฤne ลกtruce, focaccia je savrลกen odgovor. Mediteranska, mirisna i savrลกena za dijeljenje.

Bez obzira jeste li poฤetnik ili veฤ‡ iskusni u kuhinji, sada znate kako napraviti kruh koji odgovara vaลกem ukusu i ritmu ลพivota. Recepti za kruh koje smo podijelili odliฤna su osnova za svakodnevnu pripremu, ali i sjajan dodatak raznim jelima. Ako traลพite ideje za brzi ruฤak, upravo domaฤ‡i kruh moลพe biti baza za sendviฤe, tosteve ili jednostavne obroke uz sir, povrฤ‡e i maslinovo ulje.

Oznakekruhmijeลกanjepeฤenjepriprematijesto
Podijeli ovaj ฤlanak
Facebook Twitter Kopiraj poveznicu Isprintaj

Pogledajte i ovo

Hrana i piฤ‡e

Koliko vino traje nakon otvaranja i moลพe li se pokvariti?

1 minuta ฤitanja
Hrana i piฤ‡eZdravlje

Namirnice koje pridonose zdravlju mozga

1 minuta ฤitanja
Dehidracija
Hrana i piฤ‡e

Tri naฤina kako piti viลกe vode

1 minuta ฤitanja
Kuhinjska ฤarolija: Pretvorite klasiฤni Alfredo u zdravu deliciju
Hrana i piฤ‡e

Kuhinjska ฤarolija: Pretvorite klasiฤni Alfredo u zdravu deliciju

5 minuta ฤitanja
Zaฤini za kuhanje
Hrana i piฤ‡e

Trikovi u kuhanju – kako postati bolji kuhar u kratkom roku

8 minuta ฤitanja
Kako se ฤisti lignja? 9 savjeta iz dalmatinske kuhinje
Hrana i piฤ‡e

Kako se ฤisti lignja? 9 savjeta iz dalmatinske kuhinje

20 minuta ฤitanja
DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
Pratite nas
Copyright 2024 ยฉ Sva prava pridrลพana.
  • Uvjeti koriลกtenja
  • Pravila privatnosti
  • Kontakt
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?