Iako ne postoji hrana koju možete samostalno konzumirati kako biste se produljili životni vijek, postoji nekolicina hrane koja u kombinaciji s drugom vam pomaže smanjiti rizik od bolesti te vas može otpratiti u vaše “zlatne godine”.
Donosimo vam popis hrane koja vam pomaže dulje živjeti.
Orašasti plodovi
Bademi, kikiriki, pistacije, lješnjaci… orašasti plodovi koje ćete morati češće grickati. Istraživanja pokazuju da konzumiranje orašastih plodova smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti jer su bogati antioksidansima, vitaminima i mineralima.
Luk
Luk je najveći izvor kvercetina, antioksidansa koji ima protetivnu funkciju protiv starenja. Najnovija istraživanja dokazuju da konzumiranje luka pomaže unaprijeđivanju kognitivnih funkcija.
Ekstradjevičansko maslinovo ulje
Maslinovo ulje bogato je zdravim masnoćama, a istraživanja iz 2022. godine pokazuju da ljudi koju konzumiraju više od pola jušne žlice dnevno, imaju smanjen rizik za 19% od smrtnosti.