DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
  • Početna
  • Magazin
  • Zdravlje
  • Hrana
  • Putovanja
Obavijesti Prikaži više
Font ResizerAa
DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
Font ResizerAa
  • Početna
  • Magazin
  • Zdravlje
  • Hrana
  • Putovanja

Popularno

Gdje uživati u Dalmaciji? Donosimo 9 manje poznatih plaža

Gdje uživati u Dalmaciji? Donosimo 9 manje poznatih plaža

17 minuta čitanja
Kako ukiseliti masline? 9 savjeta za savršen okus Dalmacije

Kako ukiseliti masline? 9 savjeta za savršen okus Dalmacije

19 minuta čitanja

Pratite nas na Fejsu

18kFollowersLike
Copyright 2024 © Filip Media d.o.o. Sva prava pridržana.
Magazin

Donosimo 3 savjeta nutricionista kako tjesteninu učiniti zdravijom

M. J.
Ažurirano: 25 ožujka, 2024 9:36 pm
Autor: M. J.
Podijeli
Foto: Pixabay
Podijeli

Macaroni, fussili, penne rigate, lasagne, spaghetti… Osim što je ima u raznim vrstama i oblicima, tjestenina može imati i razne boje i okuse. Jednostavna i brza priprema, osigurava nužne hranjive sastojke- posebice ugljikohidrate, upotrebljiva za juhe, salate, glavna jela, priloge… O blagodatima tjestenine mogli bismo u nedogled.

Zasitna, probavljiva, ne samo užitak za nepce, već i izvor potrebnih hranjivih sastojaka za zdravlje. Slijedite 3 savjeta nutricionista kako biste ju učinili još zdravijom i u potpunosti uživali u njezinom okusu.

Kuhanje al dente zdravija je opcija

Al dente je talijanski izraz u gastronomiji i kuharstvu za način kuhanja tjestenine ili riže, a označava namirnice kuhane dovoljno dugo da su termički obrađene, ali se i dalje osjeti “pod zubom”. Zašto je kuhanje al dente toliko važno i preporučljivo, govori i činjenica da tjestenina al dente, ima nizak do srednji glikemijski indeks, ovisno o obliku, što znači da je tijelo probavlja sporije od većine ugljikohidrata. To ju čini idealnom za održavanje težine i mršavljenje.

Tjestenina od mahunarki je hranjivija

Kombinacija tjestenine i mahunarki nutricionistički je dobitna kombinacija. Prepuna je proteina i vlakana i ima manje ugljikohidrata, što ju čini izuzetno zdravijom. Obrok čine laganim s manjom količinom masnoća, a obiluje pretežito dobrim masnoćama.

Integralna tjestenina bogata vlakanima

Integralna tjestenina je tjestenina od 100% cjelovitog zrna žitarica što ju čini izvrsnim izvorom vlakana. Prikladna je za vegetarijanca, a idealna za sve one koji žele povećati unos vlakana i cjelovitih žitarica. Integralna tjestenina čini dobru kombinaciju okusu sa umakom od plodova mora, mesa ili povrća.

Oznakenutricionistsavjetitjesteninazdravlje
Podijeli ovaj članak
Facebook Twitter Kopiraj poveznicu Isprintaj

Pogledajte i ovo

11 must-have dodataka za potpuno transformiranje outfita
Magazin

10 must-have dodataka za potpuno transformiranje outfita

10 minuta čitanja
Kako napraviti svoj blog u 6 koraka
Magazin

Kako napraviti svoj blog u 6 koraka

20 minuta čitanja
Magazin

Mislite li da ste u sretnoj vezi ili braku? Jedino ako radite ove 3 stvari

1 minuta čitanja
Magazin

Evo što nikako ne biste trebali raditi u vezama

1 minuta čitanja
Ideje za uređenje vrta: 8 detalja za pravi mediteranski štih
Magazin

Ideje za uređenje vrta: 8 detalja za pravi mediteranski štih

18 minuta čitanja
Magazin

Koji su horoskopski znakovi najstrpljiviji?

4 minuta čitanja
DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
Pratite nas
Copyright 2024 © Sva prava pridržana.
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti
  • Kontakt
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?