DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
  • Početna
  • Magazin
  • Zdravlje
  • Hrana
  • Putovanja
Obavijesti Prikaži više
Font ResizerAa
DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
Font ResizerAa
  • Početna
  • Magazin
  • Zdravlje
  • Hrana
  • Putovanja

Popularno

Gdje planinariti u Dalmaciji? Donosimo 7 najboljih staza

Gdje planinariti u Dalmaciji? Donosimo 7 najboljih staza

9 minuta čitanja
Kako pripremiti dalmatinsku peku? Evo 7 korisnih savjeta

Kako pripremiti dalmatinsku peku? Evo 7 korisnih savjeta

8 minuta čitanja
Koja dalmatinska vina probati? Donosimo 7 najboljih etiketa

Koja dalmatinska vina probati? Donosimo 7 najboljih etiketa

8 minuta čitanja

Pratite nas na Fejsu

18kFollowersLike
Copyright 2024 © Filip Media d.o.o. Sva prava pridržana.
Magazin

Donosimo 3 savjeta nutricionista kako tjesteninu učiniti zdravijom

M. J.
Ažurirano: 25 ožujka, 2024 9:36 pm
Autor: M. J.
Podijeli
Foto: Pixabay
Podijeli

Macaroni, fussili, penne rigate, lasagne, spaghetti… Osim što je ima u raznim vrstama i oblicima, tjestenina može imati i razne boje i okuse. Jednostavna i brza priprema, osigurava nužne hranjive sastojke- posebice ugljikohidrate, upotrebljiva za juhe, salate, glavna jela, priloge… O blagodatima tjestenine mogli bismo u nedogled.

Zasitna, probavljiva, ne samo užitak za nepce, već i izvor potrebnih hranjivih sastojaka za zdravlje. Slijedite 3 savjeta nutricionista kako biste ju učinili još zdravijom i u potpunosti uživali u njezinom okusu.

Kuhanje al dente zdravija je opcija

Al dente je talijanski izraz u gastronomiji i kuharstvu za način kuhanja tjestenine ili riže, a označava namirnice kuhane dovoljno dugo da su termički obrađene, ali se i dalje osjeti “pod zubom”. Zašto je kuhanje al dente toliko važno i preporučljivo, govori i činjenica da tjestenina al dente, ima nizak do srednji glikemijski indeks, ovisno o obliku, što znači da je tijelo probavlja sporije od većine ugljikohidrata. To ju čini idealnom za održavanje težine i mršavljenje.

Tjestenina od mahunarki je hranjivija

Kombinacija tjestenine i mahunarki nutricionistički je dobitna kombinacija. Prepuna je proteina i vlakana i ima manje ugljikohidrata, što ju čini izuzetno zdravijom. Obrok čine laganim s manjom količinom masnoća, a obiluje pretežito dobrim masnoćama.

Integralna tjestenina bogata vlakanima

Integralna tjestenina je tjestenina od 100% cjelovitog zrna žitarica što ju čini izvrsnim izvorom vlakana. Prikladna je za vegetarijanca, a idealna za sve one koji žele povećati unos vlakana i cjelovitih žitarica. Integralna tjestenina čini dobru kombinaciju okusu sa umakom od plodova mora, mesa ili povrća.

Oznakenutricionistsavjetitjesteninazdravlje
Podijeli ovaj članak
Facebook Twitter Kopiraj poveznicu Isprintaj

Pogledajte i ovo

Zanimljiva pitanja
Magazin

Zanimljiva pitanja koja će vam pomoći otkriti više o ljudima

15 minuta čitanja
Pozdravno pismo za odlazak u mirovinu: 8 najbitnijih koraka
Magazin

Pozdravno pismo za odlazak u mirovinu: 8 najbitnijih koraka

11 minuta čitanja
Magazin

Horoskopski znakovi koji se najčešće razvode

1 minuta čitanja
Magazin

Zašto se uz miris ruže bolje uči?

1 minuta čitanja
Najljepši pokloni za Valentinovo: Top 20 romantičnih ideja
Magazin

Najljepši pokloni za Valentinovo: Top 20 romantičnih ideja

21 minuta čitanja
Magazin

Danijela Dvornik pohvalila se na Instagramu: “To je žena-zmaj”

1 minuta čitanja
DalmacijaPortal.hrDalmacijaPortal.hr
Pratite nas
Copyright 2024 © Sva prava pridržana.
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti
  • Kontakt
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?