Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje

Doktorica Nela Sršen komentirala porast brojki u Dalmaciji: “Sve se to plaća”

I Italija se bori s eksplozijom zaraženih. Na pitanje kakva je tamo sada situacija, Sršen odgovara: “Vidjeli smo nove brojke, negdje oko 156 tisuća je po zadnjim informacijama”. 

Veliki porast hospitalizacija djece

“Sada vidimo veliki porast hospitalizacije djece pedijatrijske dobi. Sve ono što prošle godine nismo imali”, istaknula je Sršen.

“Bolnice se manje pune, imamo problem sa zdravstvenim osobljem i baš zbog toga promijenila se odluka, kao i u drugim europskim državama. Što se tiče karantene i pozitivnosti zdravstvenih djelatnika, problem je kao i u školama – u ponedjeljak će biti poznati detalji promjene roka trajanja karantene”, rekla je Sršen.

“Oko 100 tisuća djelatnika u obrazovanju na njih milijun ukupno sutra neće biti u školi. Što se tiče pozitivnosti koja sada interesira pedijatrijsku, mlađu dob, karantena se neće odnositi na odgađanje škole, škola će biti u prisutnosti djece, a ovisit će o tome koliko će učenika biti pozitivno ili ne. Nastava će se normalno odvijati”, kazala je Sršen.

Nema više lockdowna

“Oni koji su pozitivni ostat će kući i monitorizirat će se testovima, a testirat će se i uži kontakti. Neće se zatvarati škole, neće biti nastave na daljinu jer cilj ovoga je da se ne vraća lockdown i restrikcije. Zašto zatvoriti škole ako djeca idu u kina i na igralište?”, rekla je Sršen i dodala da je slična situacija i kod zdravstvenog osoblja.

“Svi uski kontakti su prije bili u karanteni, toga više nema”, istaknula je.

Sršen je komentirala i situaciju u Dalmaciji. Kako je rekla, čula je “da Split ima svoje posebne lokalne zakone i poseban je grad”, piše Dnevnik.

“Znamo svi da omikron ima visoku stopu zaraznosti, bez obzira je li netko cijepljen ili nije. Ono što se u ovom trenutku u Italiji uvodi je dispozitiva FFP2 koje su obavezne u školama ako se pojave pozitivne osobe, narednih dana će se nositi te maske. Obzirom na visoku stopu zaraznosti, ono što je najvažnije je invidualno nošenje maski”, rekla je Sršen.

“Dalmacija nije baš za neka pravila, a to dokazuju visoke brojke. Sve se to, nažalost, plaća. Sva zajednička okupljanja bez maski pokazuju rezultate. Bez obzira što omikron nije toliko opasan”, dodala je.

“Vidimo razliku u brojkama i hospitalizaciji onih koji završe na intenzivnoj njezi, tko je od njih bio cijepljen, a tko nije, kao i na smrtnim ishodima. To čini veliku razliku”, navela je Sršen i dodala kako je potrebno jako malo da se epidemija privede kraju.

Omikron predominantan u veljači

“Omikron će biti predominantna varijanta tek u veljači. Ono čemu se nadamo da će što prije izaći van cijepivo s ove dvije varijante – oni koji su se cijepili, da se ne bi zarazili i razbolijevali. U izraelu se sada cijepe četvrti put. Iskustvo s cjepivom mRNA je novo iskustvo, možda postoji rizik. Može se dogoditi da organizam uopće više ne odgovara na patogene infekcije”, rekla je Sršen.

“Problem je što nove mutacije dolaze iz siromašnih zemalja poput Indije u Južnoafričke Republike. Ovo nije problem koji treba riješiti u Europi i SAD-u nego u cijelom svijetu jer ne možemo trčati za novim varijantama koje se razvijaju u zemljama u kojima nema cjepiva”, zaključila je Sršen.

Izvor fotografije:

  • Nela Sršen: Screenshot/Dnevnik
Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Njuz

Hrvatska elektroprivreda javlja da će sutra, 21. listopada, dio Dalmacije biti bez struje uslijed redovnih radova. Lokacije i vrijeme: Kaštel Stari Ulica: Cesta Ivana...

Njuz

Nakon odobrenja Europske agencije za lijekove, i Europska komisija – odobrila je cjepiva protiv omikron-varijante koronavirusa Moderne i Pfizera. Ta cjepiva u Hrvatsku će...

Splitsko-dalmatinska

Hrvatska vaterpolska reprezentacija, došla je do nove pobjede na europskom prvenstvu koje se igra u Splitu. S rezultatom od 13-7, uspješno su savladali Francuze....

Njuz

U Italiji je zabilježen prvi slučaj pacijenta koji je istovremeno pozitivan na HIV, majmunske boginje, ali i koronu. 36-godišnji muškarac je devet dana nakon...