Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Dubrovačko-neretvanska

Dodijeljena priznanja Imperial u spomen na djecu stradalu u Domovinskom ratu

Foto: Grad Dubrovnik

Na Svjetski dan djece, danas je u kongresnoj dvorani hotela Hilton Imperial održano drugo izdanje svečane dodjele državnog priznanja „Imperial“, a kojoj je ispred Grada Dubrovnika nazočio gradonačelnik Mato Franković, održavši pred okupljenima prigodni govor. 

U svom je obraćanju dubrovački gradonačelnik čestitao mladim laureatima i kazao kako je našu djecu potrebno svakodnevno učiti te podsjećati na istinsku vrijednost slobode u kojoj danas živimo, potičući ih uvijek da upravo oni budu inicijatori dobrih djela korisnih za društvo i zajednicu u kojoj odrastaju. 

„Strahota rata ugasila je u našoj Domovini 402 mlada života, a bol i čežnja za njima sveprisutna je i danas. Zbog njih i njihovih obitelji, potrebno je uvijek iznova podsjećati na tešku ali surovu istinu o zaustavljenim životima i najvećoj žrtvi obrane u Domovinskom ratu. Svi mi ovdje prisutni svjedoci ratnog razdoblja na zadatku smo da našu djecu učimo da ponizno, s nadom u bolje sutra, budu inicijatori dobrih djela i pronositelji istine o Domovinskom ratu, koji ostaje kao trajna opomena društvu da se takvo što nikada više ne ponovi, ali i ne zaboravi. Jedna od takvih trajnih opomena bit će i dostojanstven spomenik poginuloj djeci u Gružu za koji svakog dana očekujemo raspisivanje natječaja. Brigom o napretku generacija koje dolaze, ovim komadićem prošlosti koji ugrađujemo kao zalog za budućnost, vjerujem kako pružamo barem malu utjehu obiteljima naše poginule djece”, istaknuo je gradonačelnik u svom govoru. 

Svečanosti je prisustvovao župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Toma Medveda i državnog tajnika u Ministarstvu branitelja, Špiro Janović koji su u svom govoru naglasili važnost i potrebu ovakih inciijativa u čijem su središtu mladi i djeca, te njihova neizostavna uloga. U ime laureata priznanja Imperial, kratko se prisutnima obratio učenik OŠ Kralja Tomislava iz Našica, Adam Ivanušec. 

Priznanje Imperial ustanovljeno je kao trajni spomen, „živi spomenik“ djeci stradaloj u Domovinskom ratu na području Republike Hrvatske, u organizaciji Udruge civilnih žrtava Domovinskog rata DNŽ i u suradnji s Denisom Pavelom, dobitnikom državne nagrade za promicanje prava djeteta.

Ovogodišnja priznanja dodijeljena su mladima i djeci koji su se istaknuli svojim humanitarnim radom, a oni su: učenica OŠ Dragutina Tadijanovića iz Vukovara, Lana Gašpar,  iz OŠ Mokošica Iva Trojić te iz OŠ Montovjerna Lucia Kordić. Među nagrađenima bili su i Adam Ivanušec iz OŠ Kralja Tomislava iz Našica te učenica srednje Ekonomske i trgovačke škole iz Vinkovaca, Petra Čengić. 

U znak zahvalnosti za dugogodišnji rad u školstvu te izniman doprinos u području odgoja i obrazovanja,  gradonačelnik Franković uručio je prigodni poklon i učiteljici tjelesne i zdravstvene kulture Đurđici Mašić iz Našica koja je pred samim odlaskom u mirovinu. 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Dubrovačko-neretvanska

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe kriminalističke policije PU dubrovačko-neretvanske 24-godišnji državljanin SAD-a se sumnjiči za počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta...

Dubrovačko-neretvanska

Jedan od najstarijih i najprestižnijih britanskih putničkih časopisa Wanderlust, proglasio je Dubrovnik najpoželjnijim gradom Europe, prema izboru svojih čitatelja, na svečanoj dodjeli nagrada “Wanderlust...

Dubrovačko-neretvanska

U organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika, a u svrhu obogaćivanja zimske turističke ponude, dva puta tjedno tijekom zimskih mjeseci održavat će se besplatni tematski...

Dubrovačko-neretvanska

U organizaciji Udruge maloljetnih branitelja iz Domovinskog rata Dubrovnik obilježena je danas 31. obljetnica pogibije najmlađeg dubrovačkog branitelja Josipa Zvone, stradalog tijekom obrane Dubrovnika....