Palačinke su odavno prerasle svoj tradicionalni oblik i postale platno za kulinarsku kreativnost. Jedna od najomiljenijih varijacija koje kontinuirano osvajaju srca ljubitelja slastica su palačinke od banane. Ovaj sočan i aromatičan sastojak daje posebnu mekoću i slatkoću klasičnom receptu, a istovremeno obogaćuje jelo nutritivnim vrijednostima.
U ovom članku, istražit ćemo 8 najboljih varijacija palačinki od banane, od onih klasičnih i jednostavnih do inovativnih i neočekivanih kombinacija koje će zadovoljiti svačije nepce. Pridružite nam se u ovoj slatkoj avanturi i otkrijte nove načine kako unijeti više radosti i ukusa u svoje jutarnje obroke ili poslastice.
1. Klasične palačinke od banane
Sastojci:
- 1 zrela banana
- 2 jaja
- 120 g brašna
- 180 ml mlijeka
- 1 žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 1 žličica vanilin šećera
- Ulje za pečenje (po potrebi)
- Med ili javorov sirup za posluživanje
Upute za pripremu:
Priprema smjese:
- U velikoj zdjeli zgnječite bananu vilicom dok ne postane gotovo tekuća.
- Dodajte jaja i dobro ih umutite s bananom.
- Postepeno dodavajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, solju i vanilin šećerom, stalno miješajući.
- Polako ulijte mlijeko dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.
Pečenje palačinki od banane:
- Zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri u tavi za palačinke.
- Za svaku palačinku, na tavu stavite otprilike 1/4 šalice smjese.
- Pecite oko 2 minute s jedne strane dok donja strana ne postane zlatno smeđa, a na površini se pojave mjehurići.
- Okrenite palačinku i pecite još otprilike 1 minutu ili dok i druga strana ne postane zlatno smeđa.
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu, dodajući ulje po potrebi.
Posluživanje:
- Poslužite vruće klasične palačinke od banane s medom, javorovim sirupom ili svojim omiljenim dodacima.
Varijacije:
- Dodaci u smjesu: Možete dodati cimet, orašaste plodove, čokoladne mrvice ili svježe voće poput borovnica ili narezanih jagoda direktno u smjesu prije pečenja za dodatni okus.
- Bez glutena: Zamijenite obično brašno bezglutenskim brašnom da biste napravili verziju bez glutena.
- Veganska varijanta: Zamijenite jaja s 2 žlice lanenih sjemenki pomiješanih s 6 žlica vode (ostavite da odstoji 15 minuta) i koristite biljno mlijeko umjesto običnog.
Dodatne točke:
- Ako imate višak palačinki, možete ih ohladiti i čuvati u hladnjaku do 2 dana ili zamrznuti i kasnije podgrijati.
- Za najbolje rezultate, koristite zrelu bananu jer će dati više slatkoće i lakše će se zgnječiti.
- Ne pečite palačinke na previsokoj temperaturi jer mogu brzo potamniti zbog šećera u banani.
2. Palačinke od banane i zobenih pahuljica
Sastojci:
- 2 zrele banane
- 2 jaja
- 100 g zobenih pahuljica
- 100 ml mlijeka (po izboru: kravlje, bademovo, zobeno)
- 1/2 žličice cimeta
- 1/2 žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- Ulje za pečenje (po potrebi)
- Dodaci po izboru: med, voće, orašasti plodovi
Upute za pripremu:
Priprema smjese:
- Stavite zobene pahuljice u blender i blendajte dok ne postanu fino mljevene, poput brašna.
- Dodajte u blender zrele banane, jaja, mlijeko, cimet, prašak za pecivo i sol.
- Blendajte sve sastojke dok ne dobijete glatku i jednoličnu smjesu.
Pečenje palačinki:
- Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i lagano je premažite uljem.
- Ulijte oko 1/4 šalice smjese za palačinke u tavu. Pecite 2-3 minute dok donja strana ne postane zlatno smeđa i dok se na površini ne pojave mjehurići.
- Pažljivo okrenite palačinku i pecite drugu stranu još 1-2 minute ili dok ne postane zlatno smeđa.
- Ponovite s preostalom smjesom, dodajući ulje po potrebi.
Posluživanje:
- Poslužite palačinke od banane i zobenih pahuljica tople s predloženim dodacima poput meda, svježeg voća ili orašastih plodova.
Varijacije:
- Bez mlijeka i jaja: Za vegansku verziju koristite biljno mlijeko i zamijenite jaja s chia sjemenkama (1 žlica chia sjemenki + 3 žlice vode = zamjena za jedno jaje).
- Dodaci: U smjesu možete dodati borovnice, komadiće čokolade ili orasi za dodatni okus i teksturu.
- Začini: Eksperimentirajte s različitim začinima poput muskatnog oraščića ili kardamoma za drugačiji okus.
Dodatne točke:
- Ako su palačinke previše guste, dodajte malo više mlijeka u smjesu da dobijete željenu konzistenciju.
- Ove palačinke od banane su odličan izbor za zdrav i hranjiv doručak jer su bogate vlaknima zahvaljujući zobenim pahuljicama.
- Smjesu možete pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku preko noći za brzi i jednostavni doručak sljedećeg dana.
- Budite strpljivi pri pečenju palačinki i ne okrećite ih prerano kako bi se lijepo ispekle i dobile zlatno smeđu boju.
3. Palačinke od banane i jabuka
Sastojci:
- 2 zrele banane
- 1 velika jabuka
- 2 jaja
- 150 g brašna
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 150 ml mlijeka
- Ulje za pečenje
- Med ili javorov sirup za posluživanje
Upute za pripremu:
Priprema smjese:
- Ogulite jabuku i naribajte je na sitno. Zgnječite banane vilicom u glatku smjesu.
- U velikoj zdjeli, pomiješajte zgnječene banane, naribanu jabuku, jaja i mlijeko dok se sve dobro ne sjedini.
- U drugoj zdjeli, pomiješajte brašno, cimet, prašak za pecivo i sol.
- Postepeno dodajte suhe sastojke u mokre, stalno miješajući, dok ne dobijete homogenu smjesu.
Pečenje palačinki:
- Zagrijte teflonsku tavu na srednje jakoj vatri i lagano je premažite uljem.
- Ulijte otprilike 1/4 šalice smjese za svaku palačinku. Pecite oko 2-3 minute dok donja strana ne postane zlatno smeđa.
- Okrenite palačinku i pecite još 1-2 minute s druge strane. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.
Posluživanje:
- Poslužite vruće palačinke od banane i jabuka prelivene medom ili javorovim sirupom i po želji dodajte svježe narezane komadiće jabuke ili banane.
Varijacije:
- Bez glutena: Koristite bezglutensko brašno umjesto običnog brašna za pripremu palačinki.
- Veganska opcija: Zamijenite jaja s chia ili lanenim sjemenkama (1 žlica sjemenki s 3 žlice vode zamjenjuje jedno jaje) i koristite biljno mlijeko.
- Dodaci: Dodajte u smjesu orašaste plodove kao što su sjeckani orasi ili bademi za dodatnu teksturu i hranjivost.
Dodatne točke:
- Pripazite da jabuke ne puste previše vode; ako je smjesa previše rijetka, dodajte još malo brašna.
- Ako volite intenzivniji okus jabuke, možete dodati malo soka od jabuke u smjesu.
- Palačinke možete čuvati u hladnjaku i podgrijati sljedeći dan, ali su najbolje kad su svježe pripremljene.
- Eksperimentirajte s različitim vrstama jabuka za različite okuse; slatke jabuke će dati drugačiju notu nego kiselije sorte.
4. Palačinke od banane i kokosa
Sastojci:
- 2 zrele banane
- 2 jaja
- 100 g brašna
- 50 g kokosovog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 200 ml kokosovog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Ulje za pečenje (po mogućnosti kokosovo ulje)
- Med, javorov sirup ili kokosov čips za posluživanje
Upute za pripremu:
Priprema smjese:
- U velikoj zdjeli dobro zgnječite banane vilicom dok ne postanu glatke.
- Dodajte jaja i dobro ih izmiješajte s bananama.
- Dodajte brašno, kokosovo brašno, prašak za pecivo, sol, kokosovo mlijeko i ekstrakt vanilije. Miješajte dok ne dobijete glatku i jednoličnu smjesu.
Pečenje palačinki:
- Zagrijte tavicu na srednje jakoj vatri i lagano je premažite kokosovim uljem.
- Ulijte oko 1/4 šalice smjese za svaku palačinku. Pecite oko 2-3 minute s jedne strane dok ne postanu zlatno smeđe.
- Okrenite palačinku i pecite još oko 1-2 minute s druge strane.
- Ponavljajte postupak sa svom preostalom smjesom, dodajući kokosovo ulje po potrebi.
Posluživanje:
- Poslužite vruće palačinke od banane i kokosa s medom, javorovim sirupom ili posipane kokosovim čipsom za dodatnu teksturu i okus.
Varijacije:
- Bez glutena: Zamijenite obično brašno s bezglutenskom alternativom kako biste dobili verziju bez glutena.
- Bez jaja: Za vegansku verziju možete koristiti zamjene za jaja poput chia sjemenki ili lanenih sjemenki.
- Dodatni okusi: Dodajte u smjesu malo naribanog limunove ili narančine korice za svjež i citrusni okus.
Dodatne točke:
- Ako ne možete pronaći kokosovo brašno, možete ga napraviti sami tako da sameljete sušeni kokos u blenderu dok ne postane fino mljeven.
- Palačinke su prilično bogate zbog kokosa, pa ako želite laganiju varijantu, možete smanjiti količinu kokosovog brašna i zamijeniti dio s običnim brašnom.
- Kokosovo mlijeko može biti prilično gusto, pa ako je smjesa previše gusta, dodajte malo vode ili dodatnog mlijeka kako biste prilagodili konzistenciju.
5. Palačinke od banane i chia sjemenki
Sastojci:
- 2 zrele banane
- 2 jaja
- 150 g integralnog brašna
- 2 žlice chia sjemenki
- 1 žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 200 ml bademovog mlijeka (ili bilo kojeg drugog mlijeka po izboru)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Ulje za pečenje (po mogućnosti ulje s neutralnim okusom)
- Dodatci za posluživanje: med, javorov sirup, svježe voće
Upute za pripremu:
Priprema smjese:
- U većoj zdjeli zgnječite banane dok ne postanu glatke.
- Dodajte jaja i dobro ih izmiješajte s pireom od banane.
- Umiješajte chia sjemenke i ostavite smjesu da odstoji nekoliko minuta kako bi sjemenke upile tekućinu.
- Dodajte brašno, prašak za pecivo, sol, mlijeko i ekstrakt vanilije. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Pečenje palačinki:
- Zagrijte tavicu na srednje jakoj vatri i lagano je premažite uljem.
- Ulijte otprilike 1/4 šalice smjese za svaku palačinku. Pecite dok donja strana ne postane zlatno smeđa, oko 2-3 minute.
- Okrenite palačinku i pecite još otprilike 1-2 minute s druge strane.
- Ponavljajte s preostalom smjesom, dodajući ulje po potrebi.
Posluživanje:
- Poslužite vruće palačinke od banane i chia sjemenki s medom, javorovim sirupom ili svježim voćem po vašem izboru.
Varijacije:
- Veganske palačinke: Zamijenite jaja s dodatkom chia ili lanenih sjemenki (2 žlice sjemenki s 6 žlica vode zamjenjuje dva jaja) i koristite biljno mlijeko.
- Bez glutena: Zamijenite integralno brašno s bezglutenskom mješavinom brašna.
- Dodaci u smjesu: U smjesu možete dodati cimet, muskatni oraščić ili vanilin šećer za dodatnu aromu. Također, moguće je dodati orašaste plodove ili čokoladne mrvice za dodatnu teksturu i okus.
Dodatne točke:
- Chia sjemenke dodaju dodatnu teksturu i hranjive sastojke palačinkama, ujedno pružajući osjećaj sitosti.
- Smjesa za palačinke može biti gušća od uobičajene zbog chia sjemenki, pa po potrebi možete prilagoditi količinu mlijeka.
- Ove palačinke od banane su odličan izbor za hranjivi i zasitan doručak ili međuobrok.
6. Palačinke od banane s dodatkom kakaa
Sastojci:
- 2 zrele banane
- 2 jaja
- 120 g brašna
- 2 žlice kakaa u prahu (nezaslađenog)
- 1 žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 200 ml mlijeka po izboru (kravlje, bademovo, sojino)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Ulje za pečenje
- Za posluživanje: med, javorov sirup, svježe voće ili šlag
Upute za pripremu:
Priprema smjese:
- U velikoj zdjeli, zgnječite banane dok ne postanu glatke.
- Dodajte jaja i dobro ih izmiješajte s bananama.
- Dodajte brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo, sol, mlijeko i ekstrakt vanilije. Miješajte sve dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.
Pečenje palačinki:
- Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i lagano je premažite uljem.
- Ulijte otprilike 1/4 šalice smjese za svaku palačinku na zagrijanu tavu. Pecite oko 2-3 minute ili dok donja strana ne postane čvrsta i lagano zlatno smeđa.
- Okrenite palačinku i pecite još otprilike 1-2 minute s druge strane. Ponavljajte postupak sa svom preostalom smjesom.
Posluživanje:
- Poslužite vruće palačinke od banane s dodatkom kakaa i dodajte med, javorov sirup, svježe voće ili šlag, bilo što po vašem izboru.
Varijacije:
- Bezglutenska verzija: Zamijenite obično brašno s bezglutenskom alternativom kako biste napravili palačinke prikladne za osobe s intolerancijom na gluten.
- Dodaci: U smjesu možete dodati čokoladne mrvice, sjeckane orahe ili suho voće za dodatnu teksturu i bogatiji okus.
- Veganska opcija: Zamijenite jaja s chia sjemenkama (1 žlica chia sjemenki pomiješana s 3 žlice vode zamjenjuje jedno jaje) i koristite biljno mlijeko.
Dodatne točke:
- Ako volite intenzivniji okus čokolade, možete dodati više kakaa u prahu ili upotrijebiti dio tamne čokolade otopljen u malo mlijeka.
- Pazite da ne prepečete palačinke, jer kakao može brzo gorjeti zbog svog sastava.
- Ove palačinke od banane su odlična opcija za ljubitelje čokolade koji žele uživati u zdravijoj varijanti tradicionalnih slastica.
7. Palačinke od banane i cimeta
Sastojci:
- 2 zrele banane
- 3 jaja
- 150 g integralnog brašna
- 2 žličice cimeta
- 1 žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 250 ml mlijeka po izboru (kravlje, bademovo, sojino)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Ulje za pečenje
- Za posluživanje: med, javorov sirup, svježe voće
Upute za pripremu:
Priprema smjese:
- U velikoj zdjeli zgnječite banane dok ne postanu glatke.
- Dodajte jaja i temeljito ih izmiješajte s bananama.
- Dodajte brašno, cimet, prašak za pecivo, sol, mlijeko i ekstrakt vanilije. Miješajte dok ne dobijete glatku i homogenu smjesu.
Pečenje palačinki:
- Zagrijte tavicu na srednje jakoj vatri i lagano je premažite uljem.
- Ulijte oko 1/4 šalice smjese za svaku palačinku na zagrijanu tavu. Pecite oko 3-4 minute ili dok donja strana ne postane čvrsta i lagano zlatno smeđa.
- Okrenite palačinku i pecite još 1-2 minute s druge strane. Ponavljajte postupak sa svom preostalom smjesom.
Posluživanje:
- Poslužite vruće palačinke od banane i cimeta s medom, javorovim sirupom ili svježim voćem po vašem izboru.
Varijacije:
- Bezglutenska verzija: Zamijenite integralno brašno s bezglutenskom alternativom kako biste napravili palačinke bez glutena.
- Veganska opcija: Zamijenite jaja s pripravcima na bazi chia ili lanenih sjemenki (3 žlice chia sjemenki pomiješane s 9 žlica vode zamjenjuje tri jaja) i koristite biljno mlijeko.
- Dodatni okusi: Dodajte u smjesu malo muškatnog oraščića ili vanilin šećera za dodatnu aromu. Također, možete dodati i sjeckane orašaste plodove ili čokoladne mrvice za dodatnu teksturu.
Dodatne točke:
- Pripazite da ne dodate previše cimeta kako ne bi prevladao nad ostalim sastojcima. Prilagodite količinu prema vlastitim preferencijama.
- Ako su palačinke previše guste, dodajte još malo mlijeka u smjesu kako biste dobili pravu konzistenciju.
- Ove palačinke od banane su savršen izbor za doručak ili međuobrok jer su bogate vlaknima i okusom, a pružaju dugotrajan osjećaj sitosti.
8. Palačinke od banane i badema
Sastojci:
- 2 zrele banane
- 3 jaja
- 150 g fino mljevenih badema (bademovo brašno)
- 1 žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 100 ml mlijeka po izboru (kravlje, bademovo, sojino)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Ulje za pečenje
- Za posluživanje: med, javorov sirup, narezani bademi
Upute za pripremu:
- Priprema smjese:
- U velikoj zdjeli zgnječite banane dok ne postanu glatke.
- Dodajte jaja i temeljito ih izmiješajte s bananama.
- Dodajte fino mljevene bademe, prašak za pecivo, sol, mlijeko i ekstrakt vanilije. Miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
- Pečenje palačinki:
- Zagrijte tavicu na srednje jakoj vatri i lagano je premažite uljem.
- Ulijte oko 1/4 šalice smjese za svaku palačinku na zagrijanu tavu. Pecite oko 2-3 minute ili dok donja strana ne postane čvrsta i lagano zlatno smeđa.
- Okrenite palačinku i pecite još 1-2 minute s druge strane. Ponavljajte postupak sa svom preostalom smjesom.
- Posluživanje:
- Poslužite vruće palačinke od banane i badema s medom, javorovim sirupom ili posipane narezanim bademima po vašem izboru.
Varijacije:
- Bezglutenska verzija: Recept već koristi bademovo brašno koje je prirodno bez glutena, što ga čini odličnim izborom za osobe s intolerancijom na gluten.
- Veganska opcija: Zamijenite jaja s pripravcima na bazi chia ili lanenih sjemenki (1 žlica chia sjemenki pomiješana s 3 žlice vode zamjenjuje jedno jaje) i koristite biljno mlijeko.
- Dodatni okusi: Dodajte malo cimeta ili ekstrakta badema za dodatnu dubinu okusa. Također, možete dodati sjeckane orašaste plodove ili čokoladne mrvice za dodatnu teksturu i bogatstvo.
Dodatne točke:
- Pripazite prilikom pečenja jer bademovo brašno može brže gorjeti od običnog brašna. Držite vatru na srednje niskoj razini i pazite na palačinke od babane dok se peku.
- Ove palačinke od banane i badema su bogate proteinima i zdravim mastima zahvaljujući bademima, što ih čini odličnom opcijom za hranjiv i zasitan doručak ili međuobrok.
- Bademovo brašno daje palačinkama blagi orašasti okus i mekanu teksturu, što ih čini posebno ukusnima i zanimljivima.
Palačinke od banane su ukusan, zdrav izbor koji se lako prilagođava različitim ukusima i prehrambenim potrebama. Ovi recepti nude raznolikost i jednostavnost pripreme, što ih čini idealnim za bilo koji obrok. Ohrabrujemo vas da eksperimentirate s različitim sastojcima i pronađete svoje favorite. Uživajte u njihovoj bogatoj teksturi i okusu koji će zasigurno obogatiti vaš jelovnik.