Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Događanja

7. Međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti

7. Međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2020, u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Hrvatske udruge za znanstvenu komunikaciju ZNAK, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Instituta Ruđer Bošković, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, OpenAIRE, European Association of Science Editors (EASE) i SPARC Europe, održat će se od 16. do 18. rujna 2020.

Danas se u svijetu izdaje 35.000 znanstvenih časopisa koji objavljuju godišnje oko 3 milijuna radova, od kojih većina nije nereproducibilna, tj. istraživanja se ne mogu ponoviti u cilju potvrde ili osporavanja rezultata. Uzroci takvog stanja su brojni, na primjer, za današnje vrijeme neprimjeren način izvještavanja o rezultatima znanstvenih istraživanja, uglavnom kroz tekst i „papirocentrični“ PDF, pri čemu su istraživački podaci i korišteni softver većinom nedostupni. Pa iako su brojne inicijative otvorenog pristupa znanstvenim publikacijama omogućile slobodan pristup jednom dijelu objavljenih radova, nedostupnost istraživačkih podataka i svih drugih elemenata sve složenijih znanstveno-istraživačkih procesa glavni su uzroci krize znanstvene komunikacije.

Otvorena znanost (OS) izravni je odgovor na ove izazove i apel za otvaranje svih faza istraživanja te javnu dostupnost svih rezultata istraživanja, što omogućuje njihovo ponovno korištenje. Poseban naglasak je na pronalažljivim, dostupnim, interoperabilnim i reproducibilnim (FAIR) istraživačkim podacima. Promjene trebaju uključivati i potpuno prihvaćanje digitalne komunikacije; objavljivanje recenzija objavljenih radova, nove kriterije prosudbe kvalitete znanstvenog rada i dr. U situacijama poput pandemije koronavirusa (COVID-19), principi otvorene znanosti uklanjaju prepreke slobodnom protoku podataka i ideja istraživanja, a time i ubrzavaju tempo istraživanja.

U tom smislu PUBMET2020 međunarodna konferencija osigurava mjesto za susret i dijalog istraživača, donositelja politika, urednika časopisa, izdavača, knjižničara i svih drugih dionika u znanosti. Osim četiri uvažena keynote govornika (Arianna Becerril García (The Universidad Autónoma del Estado de Morelos), Marin Dacos (Ministarstvo visokog obrazovanja, istraživanja i inovacija, Francuska), Lisa Janicke Hinchliffe (Sveučilište u Illinoisu), i Johan Rooryck (Sveučilište u Leidenu)), ovogodišnji PUBMET2020 nudi 12 sesija u organizaciji vodećih institucija, udruga i zajednica iz različitih gradova i država, Short Talk Session, dvije panel sesije – o ulozi nacionalnih časopisa i politikama otvorene znanosti, tri radionice o dobrim praksama u akademskom pismu, PlumX Metrics i FAIR istraživačkim podacima i jedan webinar National Capacity Building NI4OS Europe Training. Registracija za PUBMET2020 je besplatna za sve sudionike.

Brojna druga izlaganja hrvatskih i stranih autora bavit će se različitim aspektima otvorenosti znanstvenih istraživanja i znanstvene publicistike, uključujući upravljanje istraživačkim podacima, Europski otvoreni istraživački oblaku (EOSC) i druge inicijative Europske komisije, ulogu visokoškolskih i znanstvenih knjižnica u osiguravanju infrastrukture za organizaciju i pohranu rezultata znanstvenih istraživanja, prihvaćanje politika otvorene znanosti, pravna i etička pitanja, sustave nagrađivanja istraživača i postupke prosudbe, održive modele u otvorenom izdavaštvu i uredničke procese, znanost za javnost i ostale važne teme znanstvene komunikacije.

Program i detaljni raspored konferencije PUBMET2020 možete preuzeti na sljedećoj poveznici: http://pubmet.unizd.hr/pubmet2020/programme.

Više o konferenciji PUBMET2020 pronađite na službenim stranicama ili na društvenim mrežama: Facebook i Twitter.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zanimljivosti

Prethodnih dana na društvenim mrežama se proširila vijest da ako se javite na ovaj broj, vrlo je vjerojatno da ćete ostati bez novca. Brojni...

Događanja

Pogoditi dobitne brojeve lutrije san je svakog igrača Eurojackpota. Budući da se lutrija u potpunosti temelji na sreći, nije tako lako napraviti pravi izbor....

Intervju

Napravili smo veliki intervju s legendom hrvatske košarkaške reprezentacije, Rokom Lenijem Ukićem

Njuz

Ryanair, najveća europska zrakoplovna kompanija, 01. srpnja je proslavila ponovno otvaranje baze u Zadru. S dva bazna zrakoplova, 78 tjednih letova prema 37 odredišta,...