Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Događanja

7. Međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti

7. Međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2020, u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Hrvatske udruge za znanstvenu komunikaciju ZNAK, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Instituta Ruđer Bošković, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, OpenAIRE, European Association of Science Editors (EASE) i SPARC Europe, održat će se od 16. do 18. rujna 2020.

Danas se u svijetu izdaje 35.000 znanstvenih časopisa koji objavljuju godišnje oko 3 milijuna radova, od kojih većina nije nereproducibilna, tj. istraživanja se ne mogu ponoviti u cilju potvrde ili osporavanja rezultata. Uzroci takvog stanja su brojni, na primjer, za današnje vrijeme neprimjeren način izvještavanja o rezultatima znanstvenih istraživanja, uglavnom kroz tekst i „papirocentrični“ PDF, pri čemu su istraživački podaci i korišteni softver većinom nedostupni. Pa iako su brojne inicijative otvorenog pristupa znanstvenim publikacijama omogućile slobodan pristup jednom dijelu objavljenih radova, nedostupnost istraživačkih podataka i svih drugih elemenata sve složenijih znanstveno-istraživačkih procesa glavni su uzroci krize znanstvene komunikacije.

Otvorena znanost (OS) izravni je odgovor na ove izazove i apel za otvaranje svih faza istraživanja te javnu dostupnost svih rezultata istraživanja, što omogućuje njihovo ponovno korištenje. Poseban naglasak je na pronalažljivim, dostupnim, interoperabilnim i reproducibilnim (FAIR) istraživačkim podacima. Promjene trebaju uključivati i potpuno prihvaćanje digitalne komunikacije; objavljivanje recenzija objavljenih radova, nove kriterije prosudbe kvalitete znanstvenog rada i dr. U situacijama poput pandemije koronavirusa (COVID-19), principi otvorene znanosti uklanjaju prepreke slobodnom protoku podataka i ideja istraživanja, a time i ubrzavaju tempo istraživanja.

U tom smislu PUBMET2020 međunarodna konferencija osigurava mjesto za susret i dijalog istraživača, donositelja politika, urednika časopisa, izdavača, knjižničara i svih drugih dionika u znanosti. Osim četiri uvažena keynote govornika (Arianna Becerril García (The Universidad Autónoma del Estado de Morelos), Marin Dacos (Ministarstvo visokog obrazovanja, istraživanja i inovacija, Francuska), Lisa Janicke Hinchliffe (Sveučilište u Illinoisu), i Johan Rooryck (Sveučilište u Leidenu)), ovogodišnji PUBMET2020 nudi 12 sesija u organizaciji vodećih institucija, udruga i zajednica iz različitih gradova i država, Short Talk Session, dvije panel sesije – o ulozi nacionalnih časopisa i politikama otvorene znanosti, tri radionice o dobrim praksama u akademskom pismu, PlumX Metrics i FAIR istraživačkim podacima i jedan webinar National Capacity Building NI4OS Europe Training. Registracija za PUBMET2020 je besplatna za sve sudionike.

Brojna druga izlaganja hrvatskih i stranih autora bavit će se različitim aspektima otvorenosti znanstvenih istraživanja i znanstvene publicistike, uključujući upravljanje istraživačkim podacima, Europski otvoreni istraživački oblaku (EOSC) i druge inicijative Europske komisije, ulogu visokoškolskih i znanstvenih knjižnica u osiguravanju infrastrukture za organizaciju i pohranu rezultata znanstvenih istraživanja, prihvaćanje politika otvorene znanosti, pravna i etička pitanja, sustave nagrađivanja istraživača i postupke prosudbe, održive modele u otvorenom izdavaštvu i uredničke procese, znanost za javnost i ostale važne teme znanstvene komunikacije.

Program i detaljni raspored konferencije PUBMET2020 možete preuzeti na sljedećoj poveznici: http://pubmet.unizd.hr/pubmet2020/programme.

Više o konferenciji PUBMET2020 pronađite na službenim stranicama ili na društvenim mrežama: Facebook i Twitter.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Zadarska

Gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin položili lovorov vijenac na spomen obilježje na Narodnom trgu. U povodu državnog spomendana 25. rujna, Dana donošenja Odluke...

Njuz

Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru od ove je godine obogaćen za još jedan diplomski sveučilišni studij pod nazivom Digitalno komuniciranje....

Sport

U pripremnoj utakmici, koju je Zadar odigrao protiv Cholet Basketa. Zadrani su odigrali sjajnu utakmicu i pobijedili te su pokazali da su složili kvalitetan...

Događanja

Zadarski dani audiovizualne pismenosti i stvaralaštva koji će trajati od 26. do 30. rujna namijenjeni su studentima Sveučilišta u Zadru. Na ovoj radionici studenti...