Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zadarska

Zadarska Liburnija dobiva nove autobuse

Foto: Pixabay

U ovoj godini Liburnija dobiva nove autobuse proizvedene po najsuvremenijim standardima.

Zadarska tvrtka Liburnija d.o.o. dovršila je postupak nabavke 21 autobusa kojima će zamijeniti dio zastarjelog voznog parka, objavljeno je na službenoj stranici Grada Zadra.

Društvo Autobus d.o.o. iz Zagreba isporučilo je 12 prigradskih visokopodnih autobusa dužine 12 metara i jedan prigradski visokopodni autobus s podiznom rampom za invalide marke Iveco, tipa Crossway line. Proizvedeni su prema normi EURO VI s niskom emisijom CO2, prilagođeni su osobama s invaliditetom i uskoro će biti pušteni u promet.

Šest niskopodnih gradskih autobusa marke Mercedes-Benz, tipa Conecto, dužine 12 metara, te dva prigradska visokopodna autobusa Mercedes Benz, tipa Intouro L, dužine 15 metara, društvo Jolly auto line d.o.o. Liburniji će isporučiti najkasnije za godinu dana od potpisa ugovora. Svi autobusi proizvedeni su prema normi EURO VI s niskom emisijom CO2, te su prilagođeni osobama s invaliditetom.

U voznom parku Liburnije je 88 autobusa, od kojih 30 starijih od 15 godina, pogonjenih EURO II, EURO III i EURO IV motorima. Osim što su nedovoljno prilagođeni potrebama putnika i otežavaju pristup osjetljivim skupinama (invalidi, djeca, starije osobe itd.), prešli su preko 25,5 milijuna kilometara.  Nakon isporuke novih, najstariji autobusi iz voznog parka će biti rashodovani, pa će na taj način prosječna starost vozila koja su u dnevnoj upotrebi biti ispod 5 godina.

Novi autobusi proizvedeni prema normi EURO VI imat će pozitivan utjecaj na okoliš smanjenjem emisije od cca. 359 tona CO2 ekvivalenta godišnje. Također, prilagođeni su osobama s invaliditetom prema najsuvremenijim standardima.

Nabavka novih autobusa financirana je u okviru Drugog poziva za sufinanciranje nabave autobusa za pružanje usluga javnog gradskog prijevoza. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava dana 14. svibnja 2021. godine potpisali su Liburnija d.o.o., Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU). Projekt nabave 21 novog autobusa vrijedan je ukupno 49.450.000,00 kuna, od čega je 33.500.000,00 kuna bespovratnih EU sredstva iz Kohezijskog fonda.

Opći cilj projekta je poboljšati kvalitetu usluge javnog prijevoza građanima na području grada Zadra i prigradskih JLS, te osigurati njegovu održivost. Specifični ciljevi projekta su povećanje udobnosti i dostupnost usluge javnog prijevoza, smanjenje štetnog utjecaj na okoliš i emisije CO2, veća sigurnost vozača i putnika u javnom prijevozu, te manji troškovi održavanja vozila.

Osuvremenjivanje voznog parka doprinijet će osiguranju odgovarajuće razine udobnosti, sigurnosti i učestalosti prijevoza građana koji bi time bili potaknuti da manje koriste osobna vozila. Veća pouzdanost novih vozila i manji broj kvarova doprinijet će uštedi u vremenu putovanja putnika zbog izbjegnutih kašnjenja. Nabavljeni autobusi će prometovati po administrativnom području suvlasnika Društva koji su potpisnici Okvirnog ugovora o uslugama o javnom interesu i osiguranju javnog prijevoza.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Događanja

Ovogodišnji Advent u Zadru započeo je na Dan grada Zadra, a trajat će punih 45 dana, sve do 7.siječnja. Prema najavama ugostitelja koji su...

Njuz

Jutros u 08.55 sati na državnoj cesti D-56, kod mjesta Nadin dogodila se prometna nesreća u kojoj su sudjelovala dva vozila. U prometnoj nesreći...

Njuz

Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta, terorizma i ekstremnog nasilja Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad dva hrvatskih državljanina u dobi od 36...

Zadarska

Međunarodni dan Mediterana sa središnjim glazbenim događanjem Vladimir&Kalafat obilježava se 28. studenog od 19 sati u II Palače – u Kneževoj palači. Nacionalna zaklada...