Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zadarska

Vruljica postaje 1. zadarski senzorički park za djecu s poteškoćama u razvoju

Foto: TZ Zadar

Omiljeni park Vruljica, u kojem su se igrala, i igraju se, mnoga zadarska djeca, uskoro će postati prvi senzorički park za djecu s poteškoćama u razvoju u Zadru, a treći takve vrste u Hrvatskoj.

Dio je to projekta Inclusive Play kojeg Grad Zadar realizira zajedno s partnerima Dječjim vrtićem Latica – ZadarGradom Mostarom i Centrom za djecu i omladinu s posebnim potrebama ‘Los Rosales’ – Mostar. Projekt je sufinanciran u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska–Bosna i Hercegovina-Crna Gora za razdoblje 2014. – 2020.

– Na površini parka Vruljica od približno 4.000,00 m2 niknut će višeosjetilni – senzorički park kao novi koncept igrališta u kojemu djeca i mladi u zaokruženoj sredini postižu iskustveno, cjelovito i socijalno učenje. To je pomno koncipiran prostor koji svojim elementima i sadržajem omogućava učenje kroz osjetila. On potiče djecu i mlade na kretanje, razvijanje pažnje i omogućuje ciljanu i kontroliranu stimulaciju osjetilnih sustava koristeći igru kao osnovni medij za učenje. Oblikovan je i obogaćen hortikulturalnim sadržajima, biljnim materijalima koji interaktivno djeluju na ljudska osjetila. Konceptualno cjelovito područje parka potrebno je dodatno obogatiti vrstama aromatičnog bilja, žbunja i drveća kojim se ciljano djeluje na osjetila. Svjedoci smo kako parkovi i igrališta u gradu nisu adekvatno opremljeni ili ih karakteriziraju arhitektonske prepreke koje ih čine nedostupnima primjerice za osobe s invaliditetom.  Realizacijom ovog projekta doskočit će se tom problemu s obzirom da će isti biti bez prostornih prepreka i sadržavati sve potrebne elemente i opremu prilagođenu svim skupinama djece i mladih, bez obzira na to imaju li poteškoće u razvoju. Tako se dobiva inkluzivan prostor koji okuplja zajednicu i pruža joj mjesto za okupljanje, razvoj i educiranje. Svaka sprava, biljka i tekstura promišljeno je unesena u prostor – pojasnili su iz gradskog Upravnog odjela za EU fondove, a prenosi Turistička zajednica Grada Zadra.

Vrijednost samih radova je 1.440.000 kuna, a vrijednost opreme definirana je na razini 1,2 milijuna kuna.

No, nisu to sve intervencije koje će se dogoditi u ovom parku. Naime, u Vruljici uskoro počinju radovi i na uređenju oborinskih voda kroz projektKišnih vrtova – upojnih tankova koji će zadržavati višak oborinskih voda i otpuštati ga u sušnim periodima, te tako omogućiti i novo hortikulturno oblikovanje.

– Vrlo skoro počinju radovi na dva projekta koje smo nazvali Kišni vrtovi, u Vruljici i u Osnovnoj školi Krune Krstića. To je projekt kojeg je Grad Zadar počeo prije godinu dana, zajedno s agencijom Zadra Nova koja je provela natječaj i odabrala izvođača, tvrtka Tim d.o.o. Radovi će početi vrlo skoro – najavio je to pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra, Darko Kasap.

Što se tiče komunalnih radova u samom parku, planirano je postavljanje javne rasvjete kao i izgradnja parka za pse i boćališta u gornjem dijelu parka, a prošle godine Nasadi su kroz program Komunalnog odjela odradili sanitarnu sanaciju šume.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Događanja

Ovogodišnji Advent u Zadru započeo je na Dan grada Zadra, a trajat će punih 45 dana, sve do 7.siječnja. Prema najavama ugostitelja koji su...

Njuz

Jutros u 08.55 sati na državnoj cesti D-56, kod mjesta Nadin dogodila se prometna nesreća u kojoj su sudjelovala dva vozila. U prometnoj nesreći...

Njuz

Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta, terorizma i ekstremnog nasilja Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad dva hrvatskih državljanina u dobi od 36...

Zadarska

Međunarodni dan Mediterana sa središnjim glazbenim događanjem Vladimir&Kalafat obilježava se 28. studenog od 19 sati u II Palače – u Kneževoj palači. Nacionalna zaklada...