Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zanimljivosti

Uklanjanje nelegalne nekadašnje suvenirnice u Arhiđakonovoj ulici u Splitu

Foto: Grad Split

U cilju revitalizacije i prezentacije arheološkog lokaliteta antičkih mozaika u Arhiđakonovoj ulici započeli su radovi uklanjanja nelegalnog objekta nekadašnje suvenirnice. Radove izvodi tvrtka Plavi oblutak d.o.o. prema Elaboratu uklanjanja postojeće građevine koji je izradila Zorana Zaratin Vušković, dipl.ing.građ.

Antički mozaici, datirani na kraj IV. i početak V. st. osim na otvorenom prostoru Arhiđakonove ulice (ispred ulaza u podrume Dioklecijanove palače)  prostiru se i ispod Etnografskog muzeja. Također postoje nalazi mozaika i u susjednom objektu Župnog ureda koji pripadaju istom dvorištu nekadašnje građevine.

Grad Split provodi aktivnosti revitalizacije i prezentacije ovog vrijednog lokaliteta te je do sada rekonstruiran mozaik u Arhiđakonovoj ulici, restauriran mozaik u prizemlju Etnografskog muzeja, sanirana vlaga i obnovljeni zidovi.

Uskoro započinju radovi uređenja pristupa prizemlja s mozaicima u Etnografskom muzeju. Arheološka istraživanja na prostoru nakon uklanjanja suvenirnice predviđaju se u sljedećoj godini nakon čega će se, ovisno o nalazima, predvidjeti način zaštite i prezentacije cijelog prostora.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Splitsko-dalmatinska

Hajduk je prije planiranog roka završio 'bili vikend'. Iz kluba su naveli kako je sve - rasprodano!

Njuz

Iz splitske tvrtke Vodovod i kanalizacija d.o.o. obavještavaju potrošače da je velika količine kiše koja je u proteklom periodu pala na šire splitsko područje uzrokovala zamućenje na izvoru...

Splitsko-dalmatinska

Ne propustite 'bili vikend'. U petak, subotu i nedjelju po promotivnim cijenama će te moći kupiti velik dio asortimana iz Hajdukove kolekcije.

Splitsko-dalmatinska

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju na opasne vremenske prilike za splitsko područje. Naime, izdano je narančasto upozorenje za jaki vjetar (vrlo jako jugo), obilnu...