Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Njuz

U Zadarskoj županiji više od 250 milijuna kuna ulaganja u lučku infrastrukturu

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i državni tajnik Josip Bilaver stižu u petak u Zadar i donose novih 15 milijuna kuna za projekte u Zadarskoj županiji. Naime, uručit će tako čak 18 ugovora za lučku infrastrukturu i sanaciju pomorskog dobra. Samo će grad Zadar, primjerice, dobiti sredstva za čak tri projekta, od čega dva na otoku Ižu te za sanaciju urušenog dijela obale u Foši, piše Zadarski.

Ministarstvo će sufinancirati i ostale projekte poput onoga u gradu Ninu te otočnim i priobalnim općinama kao što su Jasenice, Kolan, Novigrad, Pakoštane, Pašman, Povljana, Preko, Privlaka, Starigrad i Sukošan.

– Veseli me nastavak provedbe ovakvih projekata koje Vlada RH i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provode na našoj obali. To su projekti koji izravno utječu na poboljšanje života domaćeg stanovništva, povećavaju sigurnost plovidbe, podižu kvalitetu sadržaja i vizure naših mjesta što svakako doprinosi povećanju prihoda od turizma. Ovakve projekte ćemo podržavati i ubuduće – istaknuo je državni tajnik Bilaver.

Sredstva su osigurana preko dva javna poziva resornog Ministarstva. Jedan za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj uporabi, odnosno šetnica, riva i gatova, a drugi za sufinanciranje projekata županijskih lučkih uprava za uređenje luka i lučica.

Upravo je iz Zadarske županije pristiglo najviše prijava što svjedoči da su naši gradovi i općine te Županijska lučka uprava imale kvalitetno prijavljene projekte.

– U suradnji s našim osnivačem, Zadarskom županijom, nastavljamo s projektima sanacije luka po cijeloj županiji. Samo u posljednje četiri godine u projekte sanacije i rekonstrukcije luka uložili smo 122 milijuna kuna. Uz Županiju, treba svakako istaknuti i odličnu suradnju s resornim ministarstvom koje nam pruža financijsku potporu u mnogim projektima. Zajedničkim djelovanjem trudimo se podići kvalitetu lučke infrastrukture na zadovoljstvo naših stanovnika – naglasio je Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar koja provodi i izgradnju nove trajektne luke Tkon te dogradnju luke Sali, što su projekti u vrijednosti više od 120 milijuna kuna, a koji će biti sufinancirani europskim sredstvima preko Operativnog programa konkurentnost i kohezija.

Longin: Ovi projekti se prvenstveno realiziraju zbog naših stanovnika

– Riječ je o nastavku kontinuiranog ulaganja u izgradnju i sanaciju luka na našem području. Ovo je još jedan pokazatelj odlične suradnje s Vladom RH, ali jednako tako aktivnog rada lokalne i regionalne samouprave u pripremi kvalitetnih, dobro osmišljenih i funkcionalnih projekata. U Zadarskoj županiji provode se projekti vrijedni više od tri milijarde kuna. To je rekordan investicijski ciklus i zalog sigurne budućnosti naših stanovnika, jer se ovi projekti i realiziraju prvenstveno radi njih, poručio ježupan Zadarske županije, Božidar Longin.

Tko će sve dobiti sredstva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

ŽLU ZADAR 

Uređenje obalnog pojas luke Drage-Dugovača – 5.000.000,00 

Sanacija i rekonstrukcija obalnog zida i zapadnog gata luke Čeprljanda na otoku Ugljanu – 1.000.000,00 

Sanacija glavnog mula u luci Privlaka – 1.000.000,00 

Uređenje dijela obalnog pojasa Luke Sukošan – 3.400.000,00 

Ukupno – 10.400.000,00 kuna

JLS 

Općina Preko – Uređenje plaže Jugo-sanacija pomorskog dobra – 400.000,00 

Općina Novigrad – Uređenje glavne plaže u Novigradu II. Faza – 400.000,00 

Općina Kolan – Uređenje šetnice uz more Gajac-Mandre – 300.000,00 

Općina Starigrad – Uređenje i sanacija pomorskog dobra u općoj upotrebi – 400.000,00 

Općina Pašman – Uređenje i sanacija pomorskog dobra Dobropoljana – 400.000,00 

Općina Povljana – Projekt uređenja plaže Perilo i Obatnica sa izgradnjom šetnice i potpornim zidovima– 250.000,00 

Općina Povljana – Projekt sanacije pokosa, gradnje šetnice i uređenja plaže na parceli pomorskog dobra – 150.000,00 

Općina Jasenice – Sanacija plaža u naseljima Maslenica, Rovanjska i Modrič – 400.000,00

Grad Nin – Sanacija obale Prodorica – 300.000,00 

Općina Sukošan – Sanacija obale kralja Petra Krešimira IV (Barbir) – 400.000,00 

Grad Zadar – Sanacija obale Foša u Zadru – 400.000,00

Grad Zadar – Sanacija i rekonstrukcija dijela rive u uvali Komoševa na otoku Ižu – 200.000,00 

Grad Zadar – Sanacija šetnice u mjestu Veli Iž – 200.000,00 

Općina Pakoštane – Plaža Janice u Pakoštanima – 250.000,00 

Ukupno – 4.450.000,00 kuna 

Zadarska županija sveukupno – 14.850.000,00 

Izvor fotografije:

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zanimljivosti

Prethodnih dana na društvenim mrežama se proširila vijest da ako se javite na ovaj broj, vrlo je vjerojatno da ćete ostati bez novca. Brojni...

Događanja

Pogoditi dobitne brojeve lutrije san je svakog igrača Eurojackpota. Budući da se lutrija u potpunosti temelji na sreći, nije tako lako napraviti pravi izbor....

Intervju

Napravili smo veliki intervju s legendom hrvatske košarkaške reprezentacije, Rokom Lenijem Ukićem

Njuz

Ryanair, najveća europska zrakoplovna kompanija, 01. srpnja je proslavila ponovno otvaranje baze u Zadru. S dva bazna zrakoplova, 78 tjednih letova prema 37 odredišta,...