Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Događanja

Tvrđava sv. Ivana svečano je otvorena

Foto: Grad Šibenik

Tvrđava sv. Ivana, najveća i najkompleksnija šibenska kopnena utvrda, u petak je i službeno posjetiteljima otvorila svoja vrata! Od njezine gradnje prošlo je 376 godina, a šest posljednjih posvećeno je temeljitoj obnovi impresivnog zdanja koje se prostire na gotovo 19 tisuća kvadratnih metara.

Svečanosti povodom završetka projekta Revitalizacija područja Tvrđave sv. Ivana prisustvovala je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Pohvalivši napore u očuvanju povijesnog identiteta, poželjela je da Tvrđava sv. Ivana bude baštinsko mjesto stvaranja novih vrijednosti i sadržaja, susreta i komunikacije kulture, umjetnosti, znanosti, turizma i napretka.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić istaknuo je da se opredjeljenje gradske uprave za obnovu kulturno-povijesnih znamenitosti pokazalo izvrsnim pravcem.

„Prije šest godina počela je sanacija oštećenih zidina, rekonstrukcija srušenih objekata, uređenje prema originalnom stanju te osmišljavanje znanstveno-edukativnih, kulturnih i zabavnih sadržaja. Uz velike napore došli smo do cilja pa zahvaljujem svima koji su doprinijeli realizaciji ovog zahtjevnog projekta. Hvala Društvu Juraj Dalmatinac koje je predano radilo na povratu i revitalizaciji Tvrđave, našoj Tvrđavi kulture koja danonoćno bdije nad sve tri šibenske kopnene utvrde, izvođačima, konzervatorima, povjesničarima, arheolozima, projektantima, arhitektima i drugima koji su zajedničkim snagama radili na Tvrđavi sv. Ivana kako bi svaki detalj bio što vjerodostojniji, a posao što bolji i kvalitetniji“, kazao je gradonačelnik Burić, istaknuvši da Šibenik marljivo gradi svoju budućnost na čvrstim temeljima bogate tradicije, istovremeno odgovarajući zahtjevima modernog doba.

„Mijenjajući i gradeći naš Grad, nastojimo da mu identitet i tradicija ostanu netaknuti. Sve tri naše kopnene tvrđave, sv. Mihovil, Barone i sv. Ivan su obnovljene. I Tvrđava sv. Nikole s morske strane primjer je očuvanja povijesnog blaga. Rijetki se gradovi u svijetu mogu pohvaliti tolikim bogatstvom u tako malo prostora. Davnim graditeljima u čast i slavu, a današnjim obnoviteljima na ponos, neka nam Tvrđava sv. Ivana, kao i sve šibenske tvrđave, bude simbol poštivanja prošlosti na kojoj gradimo svoju budućnost“, kazao je Burić.

Obnovljenom Tvrđavom sv. Ivana upravljat će Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik.

„Projekt obnove ove Tvrđave je završio, a za nas pravi posao tek počinje. U skladu s našom namjerom da ovaj prostor živi tijekom cijele godine, već radimo punom parom na tome da suvremeno uređen i opremljen Kampus, smješten unutar stoljetnih bedema, bude mjesto koje će okupljati ljude željne znanja iz cijelog svijeta. Namijenjen stvaranju, učenju, razmjeni ideja i slavljenju kreativnosti, Kampus uistinu ima potencijal Šibenik postaviti na svjetsku kartu akademske zajednice, a naša je uloga da to i ostvarimo“, poručila je ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišič Bačelić.

Spomenimo da je obnova Tvrđave sv. Ivana najveći ikad dodijeljeni projekt Gradu Šibeniku iz fondova Europske unije. Ugovor kojim je Šibenik dobio bespovratna sredstva potpisan je na ljeto 2016. godine, te je nakon obnove Tvrđave sv. Mihovila i Tvrđave Barone, nastavljena obnova gradskog fortifikacijskog sustava.

Revitalizacijom sv. Ivana obnovljene su i opremljene dvije cjeline tvrđave, sjeverni dio poznat kao „Kliješta“ i južni zvan „Zvijezda“. Edukativni kampus, opremljen interaktivnim učionicama, prezentacijskim prostorijama i spavaonicama, smješten je u „Kliještima“, a doprinijet će produljenju turističke sezone te dužem boravku posjetitelja u Šibeniku.

Značaj projekta, među ostalim, uvidjet će se kroz unaprjeđenje turističke i kulturne ponude, umrežavanje sektora kulture, obrazovanja i turizma s ciljem kreiranja sadržaja visoke dodane vrijednosti i unaprjeđenja strateškog upravljanja kulturnom baštinom te pozicioniranje Šibenika kao kulturno-turističke atrakcije u kojoj se uspješno spajaju tradicija i moderne tehnologije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Događanja

Povodom Međunarodnog dana rumunjske bluze i 30. obljetnice diplomatskih veza između RH  i Rumunjske jučer je u Vili Dalmaciji u organizaciji međunarodne mreže Lifestyle...

Događanja

U subotu je otvoren 62. Međunarodni dječji festival u Šibeniku i kako festivalci od milja kažu, počelo je peto godišnje doba. MDF je otvoren...

Događanja

Svečanom sjednicom Senata danas je u amfiteatru Medicinskog fakulteta svečano obilježen Dan Sveučilišta u Splitu i 48. obljetnica njegova osnutka.  Svečanosti su prisustvovali i...

Šibensko-kninska

Prvi veteranski centar u Hrvatskoj otvoren je 10. lipnja 2022. u Šibenku, a svečanom otvorenju nazočili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i...